Om Akropolis-visjonen
Akropolis-visjonen er et kultur- og byutviklingsprosjekt i Kannik og et prioritert område i Stavanger kommunes kulturplan. Visjon og mål gjelder for området rundt Rogaland Teater, Stavanger museum, Arkeologisk museum og Fylkeshuset og utvikling av kulturinstitusjonene.
Arkitekt Eckhoff har tegnet både teater, turnhall og deler av det gamle sykehuset på Kannikhøyden. Hans introduksjon av en urban, kontinental bebyggelse i Stavanger stod i stor kontrast til den øvrige trehusbebyggelsen, og bygningsensemblet fikk etter hvert tilnavnet «Akropolishøyden» på grunn av den monumentale og klassiske murarkitekturen.
Les mer om den kulturhistoriske bebyggelsen her.
Selve visjonen har bakgrunn i mulighetsstudien arkitekt Alexandria Alagard & Oana Stanescu gjorde for teateret i 2018, som påpekte «at det på dette tidspunktet også kan være viktig å se helhetlig på utviklingen i Kannik - og undersøke mulighetene og potensialene i en samlet ny Akropolis-visjon». Deres Akropolis-visjon inkluderte stasjonsområdet, og så muligheten i å utvikle en ny sentrumsdel hvor både teater og museum skulle kobles bedre til sentrum. Dette dannet bakteppet for at teater og museum samme år valgte å gå sammen om å videreutvikle prosjektet, og arkitektkontoret Helen & Hard ble engasjert for å gjøre en ny mulighetsstudie, som igjen viste hvordan Akropolis-visjonen har potensiale som et større kultur- og byutviklingsprosjekt.
Samtidig viste studien at det er krevende å løse behovene innenfor dagens tomter, og et samarbeid med Rogaland fylkeskommune om tilgjengelige arealer på fylkeshustomten ble aktuelt. Spørsmål som utredes videre er tilgjengelige areal og utnyttelsesgrad, gjenbruk av historiske bygninger, byutviklingsmuligheter, kulturutvikling og samarbeid, romprogram og innhold, og finansiering.
Politisk vedtak
Sommeren 2021 ble «Akropolis-visjonen» politisk vedtatt. Visjonen er et kultur- og byutviklingsprosjekt i Kannik og et prioritert område i Stavanger kommunes kulturplan, og gjelder for området rundt Rogaland Teater, Stavanger museum, Arkeologisk museum og Fylkeshuset. Kannikhøyden med sine monumentalbygg og parkanlegg skal ses i en større sammenheng og bidra til sentrumsutvikling. Visjonen er å utvikle denne delen av Stavanger sentrum til et kulturelt høydepunkt der teater og museer av internasjonalt format beriker byen og regionen.
De politisk vedtatte målene for visjonen er:
- Nye teater- og museumsbygg gir publikum scenekunst, kultur og kunnskap som innbyr til opplevelser, innsikt og refleksjon.
- Samspill mellom vern, gjenbruk og nybygg ivaretar områdets kulturhistoriske identitet, og skaper attraktive uteområder mellom kulturinstitusjonene.
- Gjennomtenkte fellesfunksjoner i universelt utformede bygg inspirerer til samarbeid, og inviterer til bruk av og samspill med omgivelsene.
- Teateret og museene samarbeider med raushet og nysgjerrighet på tvers og med regionens kulturliv.
- Publikum møter en åpen og inkluderende møteplass som er lett tilgjengelig i byen og regionen enten man kommer til fots, med sykkel, tog, buss eller bil.
- Området er til glede for byens og regionens befolkning, og er en attraksjon for tilreisende.
Kommunalutvalget vedtok 25.05.2021 i sak 50/21 Forslag til Akropolis-visjonen og videre arbeid i 2021.
Om de tre byggeprosjektene
Visjonen består av tre byggeprosjekt med ulike prosjekteiere, og det er jevnlig kontakt mellom partene for å identifisere felles tema og synergier.
Muligheten for utbygging av Rogaland Teater og Stavanger museum på nåværende og nærliggende tomter er under utredning. Prosjektet eies av Stavanger kommune, i nært samarbeid med Rogaland Teater og Museum Stavanger (MUST).
- Nytt fylkeshus
Fylkeshuset skal bli «nytt» og samle alle ansatte som jobber i sentraladministrasjonen i Stavanger. Parken rundt skal bli mer tilgjengelig og innbydende for befolkningen. Nytt fylkeshus er et selvstendig prosjekt som eies av Rogaland fylkeskommune. Vedtatt detaljregulering er utført av Asplan Viak.
- Arkeologisk museum
Siden 2008 har Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger arbeidet for å få et nytt og flott museumsbygg. Museet trenger bl.a. bedre mottak, større utstillingsareal og nye, moderne magasiner. Prosjektet eies av Statsbygg på vegne av Kunnskapsdepartementet, og så langt har det ikke vært mulig å sikre midler til videreutvikling av nybygget.