Nytt museum
Med nye utstillingssaler kan Stavanger museum tilby flere engasjerende utstillinger og mer aktive opplevelser, og museet blir tilgjengelig for alle.
Flere utstillinger og et mer tilgjengelig museum
Stavanger museum formidler byens historie og naturhistorie, og du kan også besøke Norsk barnemuseum. I et nytt museumsbygg kan publikum oppleve flere og nye utstillingere oftere, og museet får moderne arealer for formidling, utstillinger og drift.
Den tunge døren og den mektige trappen er en del av Stavanger museums mest ikoniske interiør og fottrinnene til millioner av føtter har satt fysiske spor siden museet stod ferdig i 1893.
Samtidig har dagens museumsbygg store begrensninger,. Manglende universell utforming skaper utfordringer for både besøkende og ansatte, og mangler ved brannsikkerheten begrenser antall publikummere ved store arrangement.
Når nye utstillinger skal lages i dag, må det meste av byggematerialer bæres oppover i etasjene manuelt fordi heisen har store begrensinger. Vegger og utstillingsrom må bygges opp for å gi plass til nye utstillinger. Besøkende som trenger heis må benytte den kombinerte vare- og personheisen.
Et bedre museumstilbud gir flere besøkende
Det stilles andre krav til museumsbesøk i dag enn hva det historiske museumsbygget kan innfri. De nye arealene vil legge til rette for deltakelse og aktivitet hos publikum.
Aktivitetsrom og små verksted vil knyttes sammen med utstillingene, og publikum kan lære gjennom utforskende metoder.
Leke- og læringsarealer vil være tilrettelagt for barn, barnefamilier og barnehage- og skolebesøk. Museet er i gang med å se nærmere på hvordan åpne magasin kan gi mer innblikk og deltakelse i museumsarbeidet.
20 bygg og 132 000 gjenstander
Museum Stavanger (MUST) forvalter 20 bygg og 132 000 gjenstander. Stavanger museum er MUST sitt hovedanlegg, og alle gjenstandene vil få mye bedre forhold når verksteder, produksjonslinje og magasin blir fornyet.
Den historiske museumsbygningen skal både innvendig og utvendig så langt det er mulig tilbakeføres til original stand, og i seg selv gi museet mulighet til å formidle arkitektur- og kulturhistorie.
Noen av de mest unike gjenstandene til museet er 1600-talls kirkekunst fra Domkirken, som skal vises fram i 2024. Før publikum kan få se gjenstandene, må de gjennom en grundig jobb hos malerikonservatorene.
Malerikonservator Natalia Veretko må være godt kledd i det kalde kjellerrommet på Stavanger museum. Med små bomullspinner rengjør hun hver minste krik og krok av elementene fra kirkekunsten med aller største varsomhet.
Malerikonservator Lise Chantrier Aasen ved Arkeologisk museum (UiS) håndterer de sjeldne treskjærerarbeidene fra 1600-tallet svært forsiktig. De skjøre gjenstandene blir rengjort og penslet et spesielt lim som forhindrer at mer av malingen faller av. Det ferdige resultatet kan du se i utstillingen "Mitt Stavanger" som åpner i juni.