- Det er ulovlig å forsøple og den som forsøpler har selv ansvar å rydde opp.
- Du kan sende en melding om forsøpling på kommunal eiendom i VOF.
- Takk til deg som hjelper til å holde byen vår ryddig!
Ulovlig forsøpling
Kort fortalt:
Søppel som er ryddet i strandsonen og meldt inn i Varsle om feil og Stavanger kommune. Foto: Clean Shores.
Har du oppdaget ulovlig forsøpling?
Det er ikke tillatt å forsøple. Forsøpling av natur og bymiljø kan være skjemmende, føre til utslipp av miljøgifter og skade dyr. Den som har forsøplet har selv ansvar for å rydde opp.
Forsøpling er avfall som er på avveie. Eksempler på forsøpling kan være enkeltgjenstander eller deler av gjenstander som er kasta eller mistet: flasker, snus, plastposer, ledninger og batteri. Gjenstander / skrot som er lagret ulovlig, for eksempel bilvrak, forlatte båter og fyllinger er også forsøpling.
Hvordan kan du melde fra om forsøpling?
Forsøpling på kommunal eiendom og ved innsamlingsstasjoner for avfall (nedgravde containere, miljøstasjoner) kan meldes fra om via VOF (varsle om feil). Man kan også melde inn forsøpling ved utfartssteder og behov for uteroms avfallsbeholdere via denne portalen.
Øvrige forsøplingssaker meldes via en e-post til kommunens postmottak: postmottak@stavanger.kommune.no. Relevante opplysninger for oss å motta kan være: type forsøpling, bilder, dato for observert forsøpling, og om det er sett gjentatte ganger.
Forlatte båter – forsøpling?
Forlatte båter kan også være forsøpling. Blir båten liggende uten vedlikehold, vil den over tid gi utslipp til sjø. Den kan også være til sjenanse for de som bruker området.
Du kan få utbetalt 1000 kroner når du leverer fritidsbåten til et lovlig avfallsmottak som båtvrak. Les mer om vrakpant på båt på Miljødirektoratet sin nettsider.
Hageplanter som truer naturmangfoldet
Mens de ser fine ut i hagen, kan hageplanter skape problemer når de kommer ut i naturen. Mange av de uønskede fremmede plantene i norsk natur har spredd seg fra hagene våre. Det fører også til fare for spredning av plantesykdommer og brunsnegler.
Dumping av hageavfall i naturen eller offentlige grøntområder er forbudt, uavhenging av om avfallet innholder fremmede arter. Les mer på miljodirektoratet.no.
Stavanger kommune tilbyr også egne innsamlingsordninger for hageavfall.
Ønsker du å rydde i friområder og på strender?
Vi setter stor pris på dersom du vil bidra til å rydde avfall i friområdene eller strandsonen.
Her finner du mer informasjon om hvordan du kan hjelpe nærmiljøet ditt, oss og byen vår.
Kontaktinformasjon
Stig Magne Hordnes
Rådgiver, miljøseksjonen
- Mobil:
- 932 38 596
- Telefon:
- 51 50 77 76
- E-post:
- postmottak@stavanger.kommune.no