Utvandrermarkeringen 2025
Sommeren 1825 reiste 52 mennesker fra Stavanger til New York med sluppen «Restauration». I 2025 vil 200-årsmarkeringen av denne hendelsen benyttes til å utforske tema rundt migrasjon og tilhørighet.
-
Jubileet markeres med kunstneriske fortolkninger av historien om Restauration. Hvem migrerte, og hvordan står den norske kulturarven i dagens Amerika?
-
Jubileet skal markeres over hele landet, og en nasjonal jubileumskomité samarbeider om å lage markeringen i 2025.
-
Styringsgruppen for den nasjonale markeringen planlegger også aktiviteter i Stavanger i juli 2025, samtidig som venneforeningen til replikaen av båten Restauration seiler til New York.
-
Som en del av Stavanger 2025 sitt program vil Stavangers innbyggere og tilreisende få oppleve scenekunst, fotoutstillinger og en kunstinstallasjon.
-
Studenter ved Universitetet i Stavanger og VID Vitenskapelige høgskole lager digitale historiefortellinger om forskjellige utvandrere og innvandrere, ut ifra pakker med forskjellige kilder fra lokale, regionale og nasjonale arkiver som er satt sammen av Arkivverket.
Nasjonalt jubileum, lokal markering
I 2025 feirer Stavanger 900 år, samme år er det 200 år siden starten på den store migrasjonsbølgen som tok fart i andre halvdel av 1800-tallet. Over en periode på flere tiår reiste hundretusenvis fra Norge til Amerika, i jakten på et bedre liv.
På nasjonalt hold er det Utvandrermuseet på Hamar som har prosjektledelsen i den nasjonale historiefortellingen om utvandringen. Her koordineres initiativ fra hele landet med en styringsgruppe som representerer forskjellige kompetanse- og fagområder. Anno museum og styringsgruppen til den nasjonale komiteen planlegger også en markering i Stavanger, i samarbeid med venneforeningen til replikaen av Restauration.
Stavangers arbeidsgruppe består av Rogaland fylkeskommune, Den norske kirke, Kirkelig dialogsenter, Fribyordningen/Sølvberget, Museum Stavanger, Universitetet i Stavanger og VID Vitenskapelige høgskole. Sammen jobber de fram aktiviteter som skal gjøre historien aktuell. – Vi har spesielt vært opp tatt av å se på barns migrasjonshistorie, som ofte er underkommunisert, forteller prosjektansvarlig Stian Kristensen. Stavangers markering forteller om Stavangers migrasjonshistorie i dag og byens rolle som ytringsfrihetsby og by på et kunstnerisk program som formidler byens migrasjonshistorie.
Historien om Restauration
Stavanger spiller en sentral rolle i fortellingen om den norske utvandringen til Amerika. Det hele startet med tysværbuen Cleng Peerson, som i en periode bodde på Finnøy. Han omtales gjerne som «Den første norske emigrant til Amerika». Peerson dro til Amerika allerede i 1821, for å undersøke muligheter, og for å legge til rette for reisefølget som skulle komme etter. Da passasjerene på «Restauration» ankom New York etter den tre måneder lange sjøreisen var det Peerson som tok imot dem.
Reisen med Restauration ble gjennomført av 52 personer - noen av disse kvekere som opplevde at religionsfriheten deres ble innskrenket. Markeringen vil belyse denne historien og bruke den til å forstå samtidens Norge. Stavanger 2025 sitt program vil belyse og aktualisere denne historien.
Her er høydepunktene:
Utvandringshistorien formidles av et nyetablert scenekunstkompani med navn Vannari scenekunst. Kompaniet består av yngre skuespillere fra Stavanger, og har som formål å formidle Stavangers historie og kultur på scenen. Med forestillingen Restauration utvikler kompaniet en forestilling om dem som dro med Restauration i 1825.
Kompaniet har gjort grundig forskningsarbeid på utvandringshistorien, og vært i kontakt med historikere under utviklingen av forestillingen. Forestillingen Restauration sin handling starter under Napoleonskrigen, forteller om hvorfor så mange følte på et behov for å reise, frem til ankomsten i New York.
Lars Idar Waage videreutvikler sin utstilling Et annerledes Stavanger, som dokumenterer det lille stedet Stavanger i Illinois, USA. Her har det bodd nordmenn og norskættede siden tidlig på attenhundretallet, og den norske kulturarven står fortsatt sterkt. Nå reiser Waage tilbake for å ta nye bilder med Stavangers befolkning, og vil gi oss ny innsikt i norsk-amerikansk historie og kulturarv.
Kunstnergruppen Skaus skal gjenskape kunstinstallasjonen Skaus, et galleri og utstillingsplattform som i seg selv er et kunstprosjekt. Skaus tar utgangspunkt i en husbyggingstradisjon fra Ryfylke, der hus ble bygget for enkelt å kunne demonteres og flyttes på. Konstruksjonen skal stå på Jorenholmen i Stavanger, og siden flyttes til New York. Den vil romme utstillinger og åpne arrangementer i samspill med kunstmiljøene både i Stavanger og over dammen.
Migrasjon i dag
Stavangers fribykunstner for 2023, Hayat Al-Sharif, utvikler en fotoutstilling og portrettserie med tittelen Menneskene i byen vår. Her skal Al-Sharif gå i samtale med flere av Stavangers tilflyttere, for å synliggjøre Stavangers internasjonale befolkning og deres betydning for byen. Al-Sharif vil bruke sin erfaring som nyankommet til Stavanger til å dokumentere historien til dem som lever sine liv her, etter å ha foretatt en reise eller flukt fra et annet land.
I tillegg til utendørsutstillingen, samarbeider Al-Sharif med Stavanger Aftenblad om portrettintervjuer med dem hun skal fotografere.
Barn og unge: Snakk for deg sjøl!
Stavangers arbeidsgruppe har løftet barn og unges migrasjonshistorier som en viktig tematisk overbygning, og ønsker å involvere unge i formidling og synliggjøring av migrasjonshistorier. Dette tar utgangspunkt i to unge voksne som gikk av Restauration i Dusavik, fordi de ikke ville reise videre til USA. Hendelsen får oss til å stille spørsmål ved barns rolle i situasjoner der foreldrene ønsker å migrere. Arbeidsgruppen har derfor enkelte prosjekt hvor deltakerne selv er prosjekteiere. Dette gjelder blant annet «Snakk for deg sjøl»; et medvirkningsprosjekt med barn og unge for å synliggjøre og løfte deres migrasjonshistorier gjennom kunstnerisk samskaping.
Se til arkivene!
Universitetet i Stavanger og VID Vitenskapelige høgskole har et samarbeidsprosjekt med Arkivverket ved Ine Fintland og Synnøve Østebø, om å lage en rekke kildepakker. Disse kildepakkene består av materiale fra lokale, regionale og nasjonale arkiv, og forteller om livsløpet til enkeltmennesker som har migrert.
Her får vi livshistoriene til folk som har reist til og fra Norge – til og fra USA, Australia og Østerrike. Disse kildepakkene er åpne og tilgjengelig for alle, og du kan lese masse spennende om migrasjon på Arkivverket sine nettsider: Migrasjon - Arkivverket.
Kontaktinformasjon
Stian Kristensen
rådgiver kultur og Stavanger 2025.
Litteratur, scenekunst, film
- Telefon:
- 458 59 286
- E-post:
- stian.kristensen@stavanger.kommune.no
Stine Honoré
prosjektrådgiver Stavanger 2025
- Mobil:
- 906 38 492
- E-post:
- stine.honore@stavanger.kommune.no