1. Stavanger2025
  2. Nyheter
  3. Er Stavanger klar for kunstig intelligens?
Er Stavanger klar for kunstig intelligens?

Er Stavanger klar for kunstig intelligens?

Ja!, sier kunstig intelligens-eksperter fra akademia, media, kultur og næringsliv.
Publisert : 29.10.2024

Omslag og endring har vært med folk som bor i Stavanger gjennom alle tider. Vi har opplevd bybrann, reformasjonen, seilskutetid, industrialisering, sildefiske, hermetikk, utvandring, oljeeventyr og energiomstilling. Og nå, på toppen av alt dette, kunstig intelligens, sier Peter Schwarz, kommunikasjonsdirektør i Harbour Energy. 

Peter Schwarz, kommunikasjonsdirektør i Harbour Energy, ønsker velkommen med Ragnar Kristensen, direktør i Stavanger symfoniorkester.
Peter Schwarz, kommunikasjonsdirektør i Harbour Energy, ønsker velkommen med Ragnar Kristensen, direktør i Stavanger symfoniorkester.

Han ønsker velkommen til en fullsatt Zetlitz i Stavanger konserthus, på scenen sammen med Ragnar Kristensen, direktør for Stavanger symfoniorkester. Tema er nettopp: Er Stavanger klar for kunstig intelligens? I anledning Stavangers 900-årsjubileum inviterer nemlig Stavanger Symfoniorkester og Harbour Energy til frokostmøte om hvordan kunstig intelligens vil forme fremtidens Stavanger. 

Omslag!

Stavangers 900-årsfeiringen består av flere jubileumsprosjekter og satsinger som skal bygge fellesskap og sette spor som varer. Jubileumsprogrammet er delt inn i tre hovedtema, og i temaet Omslag løfter jubileet blikket og spør hvordan regionen skal møte framtiden, med Ullandhaug som omdreiningspunkt. Stavanger har gjennom tidene vist en evne til å tilpasse seg endringer og gripe nye muligheter. Er byen klar for denne nye teknologien? – Stavanger har alle forutsetningene for å sitte i førersetet og utnytte mulighetene et nytt omslag gir oss, sier Schwarz. 

– Men kunstig intelligens er også på full fart inn i musikken, og gir et ganske så uoversiktlig framtidsbilde for oss som lever av musikk og musikkformidling, sier Kristensen.  

Dette poenget illustrerer også komponist og multikunstner Koka Nickoladze: Sammen med SSO spiller han et egenprodusert verk pluss et verk produsert av kunstig intelligens. Kan publikum høre hvilket verk som er hva? Det skal ikke påstås. 

komponist og multikunstner Koka Nickoladze
– Vi må bevare vår menneskelighet og støtte unge, kreative mennesker for å sikre en levende kultur- og kunstscene, sier Koka Nickoladze, komponist og multikunstner.

Muligheter og utfordringer 

Torgeir Andrew Waterhouse, KI-ekspert og partner i Otte, forteller hvordan KI kan effektivisere bransjer med eksempler fra blant annet helse, havbruksnæring og journalistikk med KI-genererte podkaster. 

– Innen helse kan kunstig intelligens brukes til forebygging og ikke til reparasjon. I dag brukes størsteparten av midlene til å reparere skader. KI kan blant annet brukes til å sammenstille data, planlegge ressursbruk og predikere sykefravær, sier Waterhouse. Han tror ikke at KI vil føre til massearbeidsledighet:  

– Teknologien vil heller føre til at arbeidsoppgaver utføres mer effektivt. Men det er viktig at det er mennesker som beholder kontrollen over utviklingen og bruken av KI. Det er ikke KI som tar jobbene fra oss, det er det mennesker som kan KI som gjør. 

Torgeir Andrew Waterhouse, KI-ekspert og partner i Otte
Spot on: KI predikerer sykefravær. Torgeir Andrew Waterhouse, KI-ekspert og partner i Otte.

Universitetet i Stavanger er det i dag mer enn 50 forskere som jobber med å utvikle KI-teknologien. Forskernettverket Stavanger AI Lab kobler disse med industri, næringsliv og offentlig sektor.  

– Vårt nye studietilbud «Innføring i kunstig intelligens» har over 1100 søkere, det synes jeg er fantastisk! Det viser et behov og et ønske om å lære mer om KI. Det er bra med Stavanger, folk her har virkelig lyst til å lære noe nytt, sier Tom Ryen, avdelingsleder ved Institutt for data- og elektroteknologi ved UiS. 

John Derek Bishop.
John Derek Bishop og KI-kompisen sin.

KI-kompisen til Bishop 

– Denne KI-kompisen skaper nye lyder for meg, forteller John Derek Bishop, norsk-amerikansk musiker og produsent fra Stavanger. Han står på scenen med noe som ligner på en svær miksepult. 

– Når jeg er kreativ liker jeg at ting skjer fort. Men KI lager også lyder som jeg ikke liker, det er derfor jeg kaller den en kompis, vi jobber sammen. Ønsket mitt er ikke å etterligne ekte instrumenter, det er mer å finne nye lyder. Og det synes jeg KI hjelper meg mye med, sier Bishop før han stuper ut i et direkte lyd-eksperiment sammen med kompisen.  

Paneldeltakere Tom Ryen, leder ved Institutt for data- og elektroteknologi UiS, Helge O. Svela, daglig leder Mediaklyngen, Laiz Batista Tellefsen, direktør og jurist i PwC Norge og Koka Nickoladze, komponist og artist. Foto: Thor Oliversen.
Paneldeltakere Tom Ryen, leder ved Institutt for data- og elektroteknologi UiS, Helge O. Svela, daglig leder Mediaklyngen, Laiz Batista Tellefsen, direktør og jurist i PwC Norge og Koka Nickoladze, komponist og artist. Foto: Thor Oliversen.

KI og Stavanger om fem år 

Hvordan vil Stavanger se ut om fem år i møte med kunstig intelligens? spør Schwarz paneldeltakerne Tom Ryen, Helge O. Svela, Laiz Batista Tellefsen og Koka Nickoladze. 

Tom Ryen sier at alle vil ha blitt lurt av KI i løpet av de fem neste årene, i større eller mindre grad. Men bruken av KI vil være integrert i hverdagen. Helge Svela understreker viktigheten av menneskelig dømmekraft og kritisk tenkning, spesielt når det gjelder informasjon og journalistikk. Laiz Batista Tellefsen advarer mot overdrevent konsum av informasjon og understreker behovet for god styring og cybersikkerhet i møte med økende digitalisering. Og Koka Nickoladze? Han sier at vi må bevare vår menneskelighet og støtte unge, kreative mennesker for å sikre en levende kultur- og kunstscene. 

Skal man forsøke seg på en konklusjon? Panelet er enige om at KI vil ha en stor innvirkning på Stavanger de neste fem årene. For å lykkes må vi kombinere menneskelig kreativitet og dømmekraft med de mulighetene som KI byr på.