1. Stavanger2025
  2. Nyheter
  3. Snart kan du se "E' det muligt"!
Fra venstre: (med ryggen til) Nikolai Hult Simenstad, Emil Piel, Conrad Ørland Wathne og Adam Ekeli som alle spiller i kortfilmen E' det Muligt.

Snart kan du se "E' det muligt"!

I fjor fikk kortfilmen E’ det muligt om Per Inge Torkelsens myntstunt støtte fra Stavanger 2025, og nå er den lanseringsklar! Kortfilmen slippes 14. mars på strømmetjenesten «Godt Norsk».
Publisert : 29.10.2024

Filmen gir et tidsbilde av en brytningstid for Stavanger, rett i forkant av at byen blei Norges oljehovedstad. Hendelsen med Per Inge Torkelsens antikke mynter fra Kina, som han slapp ned i et arkeologisk utgravingsfelt i Stavanger i 1968, vakte internasjonal interesse, og filmskaperne håper kortfilmen vil skape like stor blest utenfor Norge - i løpet av året skal filmen meldes inn på filmfestivaler i inn- og utland.

Førpremiere

Lørdag 11. mars er det duket for en førpremiere på Odeon kino i Stavanger sentrum, som forblir lukket i første omgang.

- Vi skulle gjerne ha åpnet premieren for publikum, men det er så mange som har bidratt til at denne filmen ble til, at vi rett og slett sliter med plassmangel. Vi håper allikevel at det blir mulighet for flere visninger i Stavanger i forbindelse med 900-årsjubileet, slik at alle som vil kan få oppleve filmen på storskjerm, sier produsent Maria Lavelle.

Bare tre dager etterpå vil filmen bli tilgjengeliggjort på strømmetjenesten «Godt Norsk».

Snudde byen på hodet

Akkurat som hendelsen resulterte i et stort oppspill i 1968, var det mange som blei berørte av filminnspillingen.

- Både i form av stengte veier og avsperrede områder. Selv om dette er en kortfilm, var det nesten 50 personer og 15 kjøretøy som måtte presses inn i bybildet enkelte dager. Dermed ble dette andre gang Per Inge Torkelsens kinsesiske mynter snudde opp ned på byen.

Filmens to regissører, Johannes Vikse Pedersen og Maria Lavelle – begge fra Haugesund – er takknemlige for samarbeidsviljen de ble møtt med av «siddisene» i forbindelse med produksjonen.

Fakta om filmen

Sommeren 1968 pågikk det en stor arkeologisk utgraving i Stavanger sentrum, og en liten guttegjeng bestående av 15-åringer som bestemte seg for å «hjelpe de stakkars arkeologene litt på vei» ved å legge igjen noen eldgamle kinesiske mynter som Per Inge Torkelsen hadde fått av faren. Og plutselig var Norgeshistoriens heftigste guttestrek et faktum.

Funnet av de tre kinesiske myntene fra 700-tallet kunne nemlig bevise at Norge hadde hatt kontakt med kineserne flere hundre år før det man tidligere antok. Det var en sensasjon av de 6. mars 2023 sjeldne. Dagsrevyen ble forlenget med et kvarter, andre program ble forskjøvet for å gjøre plass til reportasjen, eksperter kastet seg på første fly fra Oslo, og telegrammer ble sendt ut til alle verdens hjørner. Stavanger havnet midt på det arkeologiske verdenskartet, og lærebøkene i grunnskolen måtte skrives om.

Men hvor langt er guttene villige til å gå før de må fortelle sannheten? Og hva koster ærligheten når alt står på spill? Dette legger grunnlaget for filmens handling, og manuset er inspirert av hendelsene slik de blir fortalt av Per Inge Torkelsen i boka Ikkje heilt rektige (2004).