Stavangers industrihistorie
Stavanger, med østre bydel som tyngdepunkt, var en av Norges mest industrialiserte byer på starten av 1900-tallet, og særlig hermetikkindustrien sysselsatte mange. I dag er det få spor etter dette. Mange gamle fabrikklokaler er revet, noen står til forfall, mens andre igjen er blitt nennsomt restaurert og ivaretatt og har fått ny bruk. Tinfabrikken er et av de få bevarte administrasjonslokalene i dette området, og en av hermetikkindustriens bemerkelsesverdige utløpere.
Til denne tirsdagen henger bilder fra Stavanger Tinfabriks arkiver på veggene.
Med blikk på industrien: Bård Bjørknes, Gunnar Roalkvam og Kjell Inge Torgersen i samtale
BÅRD BJØRKNES er regissør med mastergrad fra teaterhøgskolen i Tsjekkia. Han har utviklet vandreforestillingen «Blikk» på oppdrag fra Stavanger 2025. Forestillingen tar i bruk gater, bygninger og smug i området rundt Pedersgata som kulisser for fortellingen om hvordan det var å vokse opp på Storhaug i gamle dager, og tar publikum med på en annerledes reise gjennom byhistorien. «Blikk» ble gjennomført for første gang høsten 2023, og settes opp på ny i oktober 2024.
GUNNAR M. ROALKVAM er historiker og forfatter. Roalkvam har gitt ut fem diktsamlinger, skrevet en rekke sangtekster og gitt ut flere sakprosa bøker innen historie og samfunnskunnskap. Det er Gunnar som har fôret Bård med informasjon og historier for å utvikle “Blikk”. Roalkvam og John G. Johnsen arbeider for tiden på et bredt anlagt bokverk om om industrien i Stavanger, med hovedvekt på Østre bydel. “Produsert i Stavanger” heter boka, og kommer i november. Interessert? Skriv deg opp hos Gunnar med forhåndsbestilling!
KJELL INGE TORGERSEN er musiker, tekstforfatter og daglig leder av det som i dag er “Stavanger Tinfabrik” – et kreativt fellesskap med vekt på musikk og tilstøtende kultur, og som sørger for at det fortsatt er liv og røre i den gamle administrasjonsbygningen.
SAMTALE Disse tre får du denne kvelden høre i en samtale om industrihistorien til Østre bydel, hvordan det er å bruke byhistorien som utgangspunkt for å lage teater for barn og å bruke bygatene som kulisser, om fortellingen til Tinfabriken, om bygget før og nå, og litt om hva som kjennetegner bydelen i dag.