Veileder for private utbyggingsområder
Veilederen er utarbeidet for å gi en oversikt over prosessen i Stavanger kommune vedrørende godkjenning av offentlige og felles anlegg i utbyggingsområder, fra igangsetting av prosjektering til ferdigstillelse og overtakelse. Prosessen omhandler blant annet veianlegg, vann- og avløpsanlegg, lekeplasser, renovasjon, friområder og grøntanlegg.
-
1
Forarbeid
-
2
Rammesøknad
-
3
Gjennomgang før innsendelse
-
4
Regelverk og søknadsplikt
-
5
Fagområde - Utomhusanlegg
-
6
Fagområde - Vann og avløp
-
7
Fagområde - Vei
-
8
Fagområde - Skilt
-
9
Fagområde - Belysning
-
10
Fagområde - Forurenset grunn
-
11
Fagområde - Renovasjon
-
12
Søknad om teknisk gjennomsyn
-
13
Oppdatering av tegninger
-
14
Krav til sluttdokumentasjon og overtakels
-
15
Tema - Anleggsbidrag
-
16
Tema - Avvik
-
17
Tema - Kvalitetssystem og kvalitetsplan
-
18
Tema - Standard beskrivelser
-
19
Tema - Masterplan
-
20
Tema - E-Torg
(1) Forarbeid
Søker skal i forkant av søknadsprosessen og som grunnlag for prosjekteringsarbeidene, innhente relevant informasjon for anlegget. Dette inkluderer blant annet registrering av grunnforhold (fjell, ustabil byggegrunn, forurensa masser osv.), vegetasjon (svartelista plantearter, verdifull vegetasjon og trær), info om kabler, fjernvarme, polygonpunkt, konstruksjoner, ledninger og andre innretninger.
Søker må sette seg godt inn i gjeldende reguleringsplan med bestemmelser og ivareta alle krav som fremkommer der. Dette kan være rekkefølgekrav, krav til bevaring, kvalitetskrav etc.
Søker skal ha avklart hvor det finnes vernesoner eller andre områder som er fredet i henhold til kulturminneloven og lov om naturmangfold. Hvis det oppstår spørsmål eller behov for endring i forholdt til reguleringsplan, anbefales det å ta kontak med fagavdeling Byplan.
Søker skal tidlig i prosjekteringsfasen avklare utbyggingen i forhold til annen infrastruktur på offentlige arealer. Det skal søkes om tillatelse til ledningsanlegg fra Vei og trafikk.
Det skal for alle kommunens arealer søkes om gravetillatelse hos Stavanger kommune – Vei og trafikk.
Søker skal gjennomføre analyser av trafikale forhold i forbindelse med utbyggingen og anleggstrafikken som vil følge av den. Alt gravearbeid skal planlegges på en slik måte at det medfører minst mulig ulemper for publikum og at arbeidsperioden blir kortes mulig.
(2) Rammesøknad
Tidligere ordning om innhenting av uttalese fra idrett og utemiljø før rammesøknad ved elektroniske søknadskjema utgår.
Rammesøknaden skal nå følge byggesaken i henhold til krav gitt i plan- og bygningsloven.
(3) Gjennomgang før innsendelse
Utbygger skal avtale en gjennomgang av planene før innsendelse med VA-ansvarlig hvor prinsipper for de tekniske planene blir gjennomgått. Er ikke sakbehandler kjent for området, tas det kontakt med VA-avdelingen.
Utbygger bør avtale en gjennomgang av planene før innsendelse hvor prinsipper for de tekniske planene for trafikkarealene blir gjennomgått. Er ikke sakbehandler kjent for området, tas det kontakt med Vei og trafikk.
Dersom utbygger har behov for en gjennomgan ved rammetillatelse eller igangsettingstillatelse ved utomhusplan kan utbygger ta kontakt med Idrett og utemiljø v/ Strategi og prosjekt for å få tildelt en sakbehandler, eller man kan ta kontakt med saksbehandler direkte dersom denne er kjent for å avtale et møte.
Dersom utbygger har spørsmål angående merverdiavgift på infrastruktur i forbindelse med utvikling av et nytt bolig område, kan man lese mer om det her.
(4) Regelverk og søknadsplikt
I Plan- og bygningsloven med forskrifter fremkommer det krav til utbyggingsområder i form av reguleringsplaner med bestemelser.
Prosjektering, søknad, utførelse og kontroll av utbyggingsprosjekter skal utføres i samvar med bestemmelser og de vilkår som fremkommer i den tekniske godkjennelsen.
Stavanger kommune har valgt å liste opp de mest brukte regelverkene som ansvarlig søker må være kjent med:
- Feltutbyggingsregler (under revisjon)
- Utbyggingsavtale (hvis det foreligger)
- Norsk Standard – relevante regler
- Plan- og bygningsloven
- Forskrift til Plan- og bygningsloven om tekniske krav til byggverk (TEK17)
- Forskrift til Plan- og bygningsloven om saksbehandling og kontroll (SAK10)
- Lov om vern mot forurensning og om avfall
- Kulturminneloven
- Naturmangfoldsloven
- Retningslinjer for graving i kommunale arealer i Stavanger kommune
- Rekkefølgekrav til reguleringsplan
På de neste sidene kan du finne regelverk, skjema, sjekklister og de vanligste vilkårene og krav som stilles fra fagområdene ved godkjenning av tekniske planer, ansvarlig søker må være kjent med disse.
(5) Fagområde - Utomhusanlegg
Under finner du skjema, sjekklister og de vanligste vilkårene som stilles på fagområde Utomhusanlegg
Elektroniske søknadsskjema
Regelverk for utomhusanlegg:
Skjema for utomhusanlegg:
Sjekklister for utomhusanlegg:
Vilkår som går igjen ved godkjennelse av tekniske tegninger:
Ved søknad om godkjenning av tekniske planer stilles det vilkår fra kommunen. Noen vilkår går ofte igjen , og det er derfor greit at utbygger og ansvarlig søker er kjent med disse på forhånd.
Konstruksjoner under offentlige areal:
Ved etablering av private konstruksjoner under offentlige arealer, skal konstruksjonen fradeles som egen anleggseiendom på gårds- og bruksnummeret. Vilkåret er at det foreligger regulering for dette, med deletillatelse, og at eiendommen utgjør et volum.
Lekeplass:
Det kreves dokumentasjon fra sertifisert lekeplassinspektør på at lekeutstyr og fallunderlag er montert og levert i henhold til Forskrift om sikkerhet ved lekeplassutstyr og NS 1176 og 1177.
Skjøtsel:
Stavanger kommune stiller vilkår om 3 års helårs vedlikeholdsdrift av grøntanleggene, inkludert lekeplasser. Vedlikeholdsperioden regnes fra overtagelsesdato. Det vises til norm for uteanlegg for ytterligere informasjon.
(6) Fagområde - Vann og avløp
Kvalitet og kontroll- VA-anlegg som skal leveres til Stavanger kommune
Det kommunale vann- og avløpsledningsnettet som bygges i dag skal ha en levetid på minst hundre år, og alle ledninger skal være varig tette. Dersom disse kravene skal innfris må nyanlegg som kommunen overtar til drift og vedlikehold være av god kvalitet. Vann- og avløpsverket i Stavanger kommune har derfor økt søkelys på kvalitet og dokumentasjon. Det kreves nå uavhengig kontroll i anleggsfasen, at det gjennomføres en anleggskontroll på åpen traubunn og at kommunen overtar sluttkontrollen etter bestilling fra utbygger. Les mer her
Søknadsprosess for vann- og avløpsledninger som skal overleveres Stavanger kommune
Her finner du skjema, sjekklister og de vanligste vilkårene som stilles på fagområde Vann og avløp
(7) Fagområde - Vei
Under finner du skjema og sjekklister for trafikkarealer
Regelverk for vei:
- Gatenorm for Stavanger kommune
- Norm for offentlig sykkelparkering
- Vegloven
- Vegtrafikkloven
- Retningslinjer for graving i kommunale arealer
Skjema for vei:
Sjekklister for vei:
Stavanger Kommunes Veileder for sosi vegkoder
Stavanger kommune har utarbeidet en egen veileder for sosi vegfiler. Denne kan benyttet ved sluttdokumentasjon
(8) Fagområde - Skilt
Ved søknad om godkjenning av tekniske vei planer skal det vedlegges en skiltplan.
Trafikkskilt:
Det er Bymiljø og utbygging ved Vei og Trafikk i Stavanger kommune som godkjenner og fatter vedtak på permanente skiltplaner.
For berørte kommunale trafikkarealer skal det sendes inn en skiltplan til Stavanger kommune. Skiltplanen sendes til postmottak.bmu@stavanger.kommune.no
Det er utbygger sitt ansvar å avklare om det er behov for å oppdatere skiltingen eller etablere nye skilter i de berørte trafikkarealene. Dersom utbygger mener det ikke er behov for skilting må de ta kontakt med Vei og trafikk i Stavanger kommune som skal gi en skiftlig bekreftelse på at det ikke er behov for en skiltplan for de berørte trafikkarealene. Denne uttalelsen legges inn i dokumentasjon i stedet for skiltplanen.
Som en del av godkjenningsprosessen legger Vei og trafikk frem skiltplanen for samarbeidsgruppen for trafikksikkerhet. Dette er en gruppe som består av kommunen, Stavanger parkering, Statens vegvesen, Rogaland fylkeskommune og politiet. Denne gruppen møtes normalt en gang i måneden. Referatet fra møtet er den formelle uttalelsen fra aktuelle myndigheter, som er påkrevd i skiltforskriften.
Vei og trafikk kan be om at skiltplanen revideres før den legges frem for samarbeidsgruppen for trafikksikkerhet. Uttalelsen fra møtet kan også innebære merknader til skiltplanen som gjør at den må revideres før den formelt kan godkjennes. Godkjenningen vil være et skriftlig skiltvedtak som Vei og trafikk sender til utbygger/ansvarlig søker.
Skiltene kan først etableres når vedtaket er fattet og loggbok på etablering av skilter skal inkluderes i sluttdokumentasjonen på anlegget.
Skiltplanen (L-tegning) skal utarbeides som vist i Håndbok R700.
Gatenavnskilt:
Det skal utarbeides en skiltplan for gatenavnskilt. Utbygger sender plan for gatenavnskilt til avdeling for Kart og digitale tjenester for godkjenning. Planen skal vise plassering av gatenavnskilt, om disse skal monteres på husvegg eller eksisterende/ny stolpe, og teksten på gatenavnskiltene. Kart og digitale tjenester tildeler også navn til nye gater. Dersom gatenavnet er basert på personnavn, skal skiltet ha en undertekst. Underteksten fås av avdeling for Kart og digitale tjenester.
Skiltplan for gatenavnskilt sendes til gatenavn@stavanger.kommune.no
(9) Fagområde - Belysning
Under finner du de vanligste vilkårene som stilles på fagområde Belysning
Utbygger er ansvarlig for å avklare behov for belysning i samråd med Stavanger kommune, Idrett og utemiljø. Som utgangspunkt skal alle trafikkarealer inkl. torg og plasser, turveier, aktivitetsanlegg og lekeplasser, belyses.
For Stavanger sentrum gjelder en egen lysplan. Denne ble vedtatt i november 2020.
Stavanger kommune holder på å utarbeidet en belysningsnorm som skal legges til grunn for all planlegging av belysningsanlegg. Frem til denne er ferdig finner du under noen sentrale deler som må vektlegges i belysingsanlegget:
- Minimum innhold i belysningsplan:
- Lysberegning
- Plantegning i målestokk 1:500 eller 1:1000 som viser masteplassering og kabeltrasé, evt. skap og annen nødvendig infrastruktur
- Nødvendige snitt-tegninger
- Standard produktblad med angivelse av relevante data
- Vurdering av estetikk og funksjonalitet
- Visualisering, eksempelvis i en 3D-modell
- Tilpasning mellom nytt og eksisterende anlegg
- Overlevering: All ny kommunal belysning overleveres kostnadsfritt til Stavanger kommune for fremtidig drift og vedlikehold
- Provisorisk belysning: Skal etableres i de tilfeller hvor eksisterende belysning fjernes midlertidig.
- Lyskilde: Skal være LED
- Fargevalg
- RAL 6009: Trehusbyen, bysentrum, miljøgater og naturpregede parker
- RAL 7042: Stavanger for øvrig
- RAL 9005: Alternativ i Trehusbyen
- Lysforurensning: Det er et mål for Stavanger kommune å redusere lysforurensning. Dette skal vektlegges i utforming av belysningsanlegget.
Stavanger kommune ønsker en helhetlig og fremtidsrettet belysning av offentlige arealer, som ivaretar sikkerhet, trygghet og trivsel for innbyggerne. Belysningen skal gi et funksjonelt, estetisk og behagelig lys. Det skal nyttes LED armaturer.
Sentrale lover, forskrifter, normer og veiledninger
- Veiloven
- Plan- og bygningsloven
- El-tilsynsloven
- Ledningsforskriften
- Forskrift om elektrisk utstyr
- Forskrift om elektriske forsyningsanlegg (FEF)
- Forskrift om sikkerhet ved elektriske anlegg (FSE)
- Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg (FEL)
- Statens vegvesens håndbok N100 – Veg- og gateutforming
- Statens vegvesens håndbok V124 – Teknisk planlegging av veg- og tunnelbelysning
- Statens vegvesens håndbok N601 – Sikkerhetskrav for elektriske anlegg i og langs offentlig veg
- NEK 400 – Lavspenningsinstallasjoner
- NEK 600 – El og ekom i vegtrafikksystem
- NEK 439 – Tavlenormen
(10) Fagområde - Forurenset grunn
Under finner du skjema, sjekklister og de vanligste vilkårene som stilles på fagområde Forurenset grunn
Hva skal sjekkes ut før man skal gjennomføre bygge- og gravetiltak?
Tiltakshaveren (dvs. grunneier, entreprenør eller utbygger) plikter å vurdere og eventuelt undersøke om det er forurenset grunn i området der det skal gjennomføres tiltak. Ansvaret er regulert gjennom Forskrift om begrensning av forurensning (forurensningsforskriften), kapittel 2, vedtatt av Miljøverndepartementet i 2004, med senere endringer.
Vurdere om grunnen kan være forurenset
Tiltakshaveren skal vurdere om det kan være forurenset grunn i området der et terrenginngrep er planlagt. Erfaring viser at grunnen er forurenset dersom følgende aktiviteter har foregått på tomten:
- bensinstasjon/tankanlegg,
- bilverksted,
- mekanisk verksted/skipsverft,
- galvaniseringsverksted,
- impregneringsverk,
- industrivirksomhet,
- avfallshåndtering/deponi.
Historikken på et område må derfor kartlegges for å bedre vurdere om grunnen kan være forurenset.
Kommunen har i tillegg utarbeidet et eget «aktsomhetskart», som viser hvor det er sannsynlig å finne grunnforurensning. Kartet er basert på en geokjemisk kartlegging av miljøgifter i jord. Det er tatt prøver en rekke steder, og resultatet av kartleggingen er presentert som et kart som viser hvor det er grunn til å tro at grunnen kan være forurenset. Aktsomhetskartet ligger på Stavangerkart, som et eget lag. Du finner dette ved å velge Meny, Kartutvalg, Aktsomhet.
Miljødirektoratet har også en egen database med grunnforurensninger, som viser eiendommer hvor det er registrert eller mistanke om forurensning i grunnen.
Undersøke om grunnen kan være forurenset
Der det er sannsynlig å regne med at det er forurenset grunn, skal tiltakshaveren sørge for at det blir utført nødvendige undersøkelser for å få klarlagt omfanget og virkningen av eventuell forurensning. Grunnen må karakteriseres som forurenset når konsentrasjonen av kjemiske stoff overskrider normverdier som er gitt i Forurensningsforskriften, kap.2, vedlegg 1, og/eller at bakgrunnsnivået er overskredet. Tiltakshaveren har også en plikt til å vurdere om andre stoff enn de som er oppgitt på lista kan være relevante.
Utarbeide tiltaksplan når grunnen er forurenset
Dersom normverdiene og/eller bakgrunnsnivå angitt i Forurensningsforskriftener overskredet, plikter tiltakshaveren å utarbeide en tiltaksplan. Planen skal sikre at:
- det blir en ønsket miljøkvalitet når det gjelder planlagt bruk av eiendommen,
- det ikke oppstår skadelig forurensning i sammenheng med anleggsarbeidet
- forurensede masser blir disponert forsvarlig.
Tiltaksplanen for terrenginngrepet skal være godkjent av kommunen (ved Miljø og renovasjon) før tiltaket kan gjennomføres.
(11) Fagområde - Renovasjon
Under finner du skjema, sjekklister og de vanligste vilkårene som stilles på fagområde renovasjon
Dokumentasjonsgrunnlaget skal bestå av en renovasjonsteknisk plan, som beskriver løsninger for avfall og renovasjon. Dette inkluderer fremkommelighet og oppstilling for renovasjonsbil.
Regelverk
- Kommunalteknisk avfallsnorm
- Renovasjonsforskrift for Stavanger
- Forskrift om politivedtekt, Stavanger kommune
- Brannsikre spann i deler av Stavanger sentrum, inkludert kart
- Retningslinjer for avfallsbehandling fra storhusholdninger
- TEK17 (Byggteknisk forskrift med veiledning)
Sjekkliste:
Fyll kun ut relevante punkter i sjekklisten, inkludert nødvendige merknader. Utfylte punkter skal beskrives skriftlig og med relevante plantegninger.
(12) Søknad om teknisk gjennomsyn
Det jobbes med en revisjon av veileder som skal beskrive krav og forventninger til prosjekteringsgrunnlaget for teknisk infrastruktur (teknisk plan) og utomhusanlegg (utomhusplan) som Stavanger kommune skal overta og drifte i private utbyggingsområder.
Krav til utarbeidelse av teknisk plan og utomhusplan er hjemlet i reguleringsplanbestemmelsene for det aktuelle utbyggingsområdet der det også gjøres gjeldende at de til enhver tid gjeldende kommunaltekniske normer skal legges til grunn for prosjekteringen.
Stavanger kommune er opptatt av at løsningene som bygges utføres etter de kvalitetskrav som er satt i norm, og vil - gjennom veiledning i oppstartmøte og prosjekteringsprosessen bidra overfor utbyggers rådgivere i prosjekteringsprosessen. Det er ansvarlig søker og ansvarlig prosjekterende som har ansvaret for at prosjekteringen er utført i tråd med lov og normkrav. Ansvarlig utførende har ansvar for at byggetiltaket utføres i tråd med prosjekteringen.
Utbygging i den tettbygde byen så vel som i mer landlige områder forutsetter å løse komplekse forhold rundt infrastruktur under og over bakken, og det kan oppstå grensesnitt mellom løsningene som krever at de ulike fagområdene må samhandle både hos utbygger og i kommunen. Råd- og veiledning i tidligfase er derfor en prioritert oppgave som organiseres i bymiljø og utbygging som møtes ukentlig for å håndtere henvendelser som gjelder prosjekteringen og eventuelle avvik.
Den praksisen som kommunen har hatt med å sende tekniske planer og utomhusplaner til såkalt "godkjenning" før byggetillatelse kan gis- avvikles, og erstattes med tidligfaseinvolvering i oppstartmøte for prosjektering. I oppstartmøtet vil teknisk plangruppe kunne gi råd og få forventningsavklaringer til prosjektering og utførelse som vilkår for overtakelse og drift.
Ansvarlig søker og prosjekterende bærer det fulle ansvaret for at prosjekteringsgrunnlaget for bygging er korrekt og kvalitetssikret samtidig med byggesøknad. Eventuelle avvik skal identifiseres og omsøkes via byggesak hvor teknisk plangruppe gir de faglige innspill.
Ordningen gjelder kun for offentlig infrastruktur og utomhusanlegg som Stavanger kommune skal overta og drifte.
Link til ---- www.stavanger.kommune.no/gatenorm
Link til ---VA-norm
Link til - Utomhusnorm
Link til prosessbeskrivelse knyttet til andre deler av bygge-og anleggsprosess frem mot overtakelse og drift
Vi vil i løpet av høsten 2024 presentere en mer detaljert veiledning for den nye ordningen. I mellomtiden rettes alle henvendelser til:
• VAR......e-post adresse
• Vei og trafikk..... postmottak.bmu@stavanger.kommune.no
• Park og natur/ utemiljø......e-postadresse
(13) Oppdatering av tegninger
Tidligere ordning om oppdatering av tekniske tegninger i fagavdelingene i Stavanger kommune utgår.
Tekniske tegninger skal nå følge byggesakene i henhold til krav gitt i plan- og bygningsloven.
(14) Krav til sluttdokumentasjon og overtakels
Krav til tekniske sluttdokumentasjon er avhengig av tiltaket og vil fremgå av vilkår som er stilt i gjennomsysnbrevet og kommunal teknikske normaler.
For at Stavanger kommune skal overta anlegget, skal sluttdokumentasjonen være overlevert for anlegget i sin helhet.
Sluttdokumentasjonen skal oversendes digitalt til saksbehandler før det avtales forhåndsbefaring/overtakelse tidspunkt. Slik at saksbehandler kan gjøre seg kjent med endringer før befaring. Sluttdokumentasjonen skal leveres samlet.
Generelle krav i forholdt til hva som normalt skal vedlegges teknisk sluttdokumentasjon:
- Kopi av alle aktuelle tinglyste erklæringer for private anlegg på/under/over offentlig grunn.
- Dokumentasjon på skriftlig godkjente avvik fra originalplaner.
- Dersom det er mange avvik skal disse redgjøres for i et eget notat.
- Utfylt sjekklister
- Som bygget tegninger med oppdatert tegningsliste. (levers i Pdf, Dwg og Sosi format)
- FDV (forvalting drift og vedlikehold)
- Dokumentasjon fra sertifisert lekeplassinspektør
- Dokumentasjon på at arealet er overskjøtet til kommunen evt. dokumentasjon på at prosessen med overskjøting av offentlige arealer er i gang.
- Liste som gir en oversikt over entrepenør ansvarsområde og kontaktperson ved garanti eller skjøtselsdrift.
Forhåndsbefaring
Før overtakelsesbefaring bør saksbehandlerene innkalles til en forhåndsbefaring slik at feil og mangler kan rettes opp før overtakelsebefaringen. Innkalling skal avtales med aktuelle kontaktpersoner og skal skje skriftlig senest 3 uker før befaring.
Alle digital sluttdokumenter skal overleveres saksbehandler i Stavanger kommune før en slik befaring avtales. Utbygger, entreprenør og Stavanger kommunes representanter deltar på forhåndsbefaringen. Utbygger påser at anlegget er etablert i henhold til plan og kommunens vilkår før innkalling.
Dersom arealene består av lekeutstyr eller annet utstyr som kommer inn under lekeplassforskriften, skal også Stavanger kommunes sikkerhetsinspektør for lekeplasser delta. Dette må komme frem i innkallingen.
Dersom det ikke er vesentlige feil og mangler så kan forhåndsbefaringen vurderes som en overtakelse for offentlige arealer, og en ferdigbefaring for fellesarealene.
Overtakelse
Utbygger er ansvarlig for å innkalle fagavdelingene til overtakelsesbefaring.
Innkalling skal avtales med aktuelle kontaktpersoner og skal skje skriftlig senest 3 uker før befaring.
Ved komplett levert sluttdokumentasjon og etter godkjent protokoll fra overtakelsesbefaring, så bekrefter de respektive avdelinger hver for seg skriftlig at sluttdokumentasjonen er godkjent og at anlegget er overtatt til drift og vedlikehold av Stavanger kommune. Skriftlig bekreftelse fra fagavdelingene skal vedlegges søknad om midlertidig brukstillatelse/ferdigattest til Byggesak.
Stavanger kommune stiller vilkår om 3 års helårs vedlikeholdsdrift (skjøtselsperiode) av grønt, inkludert lekeplasser. Skjøtselsperioden regnes fra overtakelsesdato. Det vises til norm for uteanlegg for ytterligere informasjon.
Garanti
Garanti- og reklamasjonstid
Garanti- og reklamasjonsperiode er 5 år i henhold til Norsk standard (8406 og 8405) og i henhold til vilkår som fremmkommer av godkjenningsbrevet for anlegget.
Garantibefaring
Stavanger kommune vil innkalle til garantibefaring etter behov, for eksempel 1, 3 og 5 års garantibefaring. Praksisk varier for de ulike fagene.
Garantiskjøtsel
Stavanger kommune stiller vilkår om 3 års helårs vedlikeholdsdrift av grøntanleggene, inkludert lekeplasser. Skjøtselsperioden regnes fra overtagelsesdato. Det vises til norm for uteanlegg for ytterligere informasjon.
Bankgaranti
Stavanger kommune kan oppstiller vilkår om at utbygger stiller bankgaranti på et bestemt beløp i garantitiden på 5 år fra overtakelse, som sikkerhet for at utbygger har oppfylt sine forpliktelser i henhold til de vilkårene som er satt fra de enkelte fagavdelingene
Bankgarantien skal utformes som en påkravsgaranti. Garantibeløpet fastsettes av hver enkelt fagavdeling og fremgår av godkjenningsbrevet.
(15) Tema - Anleggsbidrag
Stavanger kommune kan inngå avtaler om anleggsbidrag og overføring av justeringsrett og justeringsplikt der vilkårene for slike avtaler er oppfylt. Dette kan være aktuelt der en privat utbygger er pålagt å etablere kommunaltekniske anlegg som vei, vann, avløp og offentlige friområder i forbindelse med utvikling av et nytt bolig- eller næringsområde.
Anleggsbidragsmodellen innebærer at kommunen påtar seg ansvar for gjennomføring av prosjektet, men at utbygger forskutterer anleggskostnaden. I slike tilfeller bør kommunen kontaktes minst seks måneder før anleggsstart. Avtaler om justeringsrett og justeringsplikt kan inngås etter at anleggene er opparbeidet.
Henvendelser om MVA-avtaler rettes til BMU/juridisk stab.
(16) Tema - Avvik
Kravene som fremkommer i de kommunale normene skal i utgangspunktet følges. De kommunale normene vil likevel ikke være fullstendig utfyllende.
I de tilfeller det er nødvendig å avvike fra de kommunale normene, skal utbygger søke om dispensasjon fra disse. Søknaden skal begrunnes og den vil bli behandlet skriftlig. Hvert avvik skal ha en egen dispensasjon. Er det ikke gitt dispensasjon fra de kommunale normene, er ikke løsningen godkjent selv om det gis godkjenning etter plan- og bygningsloven. Søknad om avvik skal følge kommunale saksbehandlingsrutiner.
Avvik som skjer etter at byggeprosessen er startet, skal sendes til saksbehandler for behandling. All avviksbehandling skal dokumenteres skriftlig. Avvik skal vurderes i forhold til funksjonalitet, kvalitet, trafikksikkerhet og driftsmessige forhold.
(17) Tema - Kvalitetssystem og kvalitetsplan
Utbygger skal ha et dokumentert og iverksatt kvalitetssystem som klargjør ansvarsforholdene i utbyggingsprosjektet. Utbygger skal påse at det er utarbeidet kvalitetsplan for utbyggingens gjennomføring. Med kvalitetsplan menes et dokument som fastsetter hvilke prosedyrer og tilhørende ressurser som skal anvendes av hvem og når. Planen skal lages spesielt for denne aktuelle utbyggingen og skal oppdateres gjennom hele kontraktsperioden.
Kvalitetsplan for arbeidet skal foreligge ved oppstartsmøte og skal gjennomgås sammen med vilkår gitt i godkjenningsbrev vedrørende de ulike fagområdene. Deler av kvalitetsplanen knyttet til aktiviteter som først opptrer senere i utbyggingsperioden, kan foreligge senere, men skal foreligge før aktiviteten startes opp.
Kvalitetssystemet skal bestå av:
- Et plangrunnlag
- Et system for dokumentasjon av oppfyllelse av godkjenningsvilkår og eventuelle avvik
- Et system for rapportering og tilbakemelding fra entreprenøren til byggherren og eventuelt til saksbehandler i Stavanger kommune
Kvalitetssystemet med planer skal gi Stavanger kommune et tilstrekkelig grunnlag for å vurdere om godkjenningsvilkår vil bli overholdt. Stavanger kommune kan i løpet av utbyggingsperioden endre kravene til dokumentasjon og rapportering. Partene skal avtale hvilke rapporteringer og dokumentasjoner som skal gjøres i byggeperioden. Utbygger skal i tillegg gi relevant informasjon etter behov til Stavanger kommune. Utbygger er ansvarlig for å informer Stavanger kommune om endring gjennom ajourførte systembeskrivelser. Endringen skal dokumenteres i byggemøtene og videreformidles til Stavanger kommune etter behov.
Hensikt:
Definere systemer og metoder. Utbygger skal klargjøre ansvar for alle prosjektdeltagerne og sikre at Stavanger kommune får den kvalitet som er beskrevet i godkjente planer med vilkår. Sikre at partene har en felles forståelse for hvilken kvalitet anlegget skal ha når anlegget overleveres til Stavanger kommune.
Kontroll:
Stavanger kommune med sin representant kan på hvilket som helst tidspunkt etterspørre kvalitetsplanen og kvalitetssystemet og gjennomgå dette med utbygger og entreprenør.
(18) Tema - Standard beskrivelser
Under finner du Stavanger kommune sin standardbeskrivelse som er utarbeidet av Plan og anlegg for Stavanger kommune:
(19) Tema - Masterplan
Masterplan skal vise alt infrastruktur som skal plasseres i offentlige arealer. (VA - anlegg, høyspent, fjernvarme, gass, kabler, sandfang, drensledninger,.. med mer med stikkningsdata). Masterplanen skal også vise typiske/kritiske målsatte snitt og skal dokumentere at det faktisk er plass i offentlig areal til den planlagte infrastrukturen og at gjeldende avstandskrav overholdes. Utbygger ved prosjekteringsleder skal før arbeidet påbegynnes, gi utførende entreprenør nødvendige stikningsdata som sikrer en korrekt montering av VA – ledninger og annen infrastruktur iht. prosjekterte løsninger.
Eksempler på Masterplan med Snitt - fra Byfjordparken utbygging tegnet av Dimensjon:
(20) Tema - E-Torg
e-Torg er en bestillingsportal hvor man kan bestille digitale kartdata, megleropplysninger og produkter i forbindelse med byggesøknader.
Her finner du digitale kartdata, 3D-modeller, nabovarsel og mange andre nyttige produkter som er tilrettelagt ditt fagverktøy.