PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Første kommune-regning uten eiendomsskatt

Første kommune-regning uten eiendomsskatt

I slutten av uke ni sender kommunen ut regningene for vann, avløp og renovasjon. I år er det imidlertid én nyhet: Linjene på fakturaen om eiendomsskatt for boliger og fritidsboliger er borte.

Det er flere endringer på fakturaene du får fra kommunen din i år. (Foto: Dronegruppen i Stavanger kommune)

Det er flere endringer på fakturaene du får fra kommunen din i år. (Foto: Dronegruppen i Stavanger kommune)

De som betaler kommunale avgifter to ganger i året får snart faktura fra kommunen. Betalingsfristen er 20. mars. Ordfører Tormod W. Losnedal mener det er en smått historisk faktura som blir sendt ut i februar.

– Eiendomsskatt går helt tilbake til 1600-tallet i Stavanger, så det er litt historisk sus over at vi i 2025 sender ut den første fakturaen uten eiendomsskatt for boligeiere. I en tid der mye blir dyrere er det godt å kunne redusere belastningen på småbarnsfamilier og andre, sier han.

Den formelle ordlyden i kommunens handlings- og økonomiplan er «for bolig- og fritidseiendom utgår eiendomsskatten fra og med 2025». 

Dersom det tas utgangspunkt i gjennomsnittlig eiendomsskatt for en bolig / leilighet i Stavanger, blir endringen 1405 kroner fra 2024 til i år. (Kilde: SSS tabell 12843).

Ordføreren besvarte også spørsmål om dette i formannskapet i fjor.

Endringene i gebyrer for 2025 ble bestemt av bystyret i desember 2024.

Andre endringer på fakturaen

De som studerer fakturaen fra kommunen nøye, vil også finne andre endringer i år. Noen endringer kan muligens skape litt forvirring. Seksjonssjef Signe Stahl Kvandal i kommunens vann- og avløpsavdeling forklarer:

– Det har kommet nytt system for vannmålerne i kommunen. Dette systemet er egentlig tilpasset 12 måneders fakturering, så fakturaen kommer til å se litt annerledes ut for de som betaler gebyr ut fra vannmåler eller målt forbruk, sier hun.

Fakturaforklaring: Som erstatning for linjene der det tidligere stod “avregning målt vann” og “betalt akonto” kommer det nå en linje der det kun står “akonto” med dato 30.11.2024-avlesningsdato, for eksempel 06.12.2024. Har faktisk vannforbruk vært høyere enn akontobeløp betalt i 2024 vil dette være et tilleggsbeløp og tilsvarende et beløp til fratrekk der faktisk forbruk har vært lavere enn betalt akonto.

I tillegg til linjen som viser om faktisk vannforbruk har vært høyere eller lavere enn betalt akonto kommer det en linje som har samme navn “akonto” som ved halvårlig fakturering vil ha dato 01.01.2025-30.06.2025.

  Programleverandøren arbeider med et mer oversiktlig oppsett for vannmålerabonnentene, er trøsten fra Stahl Kvandal.

Forvirret? Les ofte stilte spørsmål om kommunale gebyrer.   

Redusert merverdiavgift for vann og avløp i 2025

Stortinget har vedtatt at merverdiavgiften (mva) for vann og avløp skal reduseres fra 25 % til 15 %. Dette ble gjort i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2025. Finansdepartementet tok sikte på at endringen skulle skje fra 1. mai 2025. 
– Det gjenstår en høringsprosess og forskriftsendring for at bestemmelsen for vann og avløp skal tre i kraft. Finansdepartementet melder at en slik høring er nært forestående og de tar fortsatt sikte på at endringen skal tre i kraft fra 01.01.2025. Kommunen har ikke hjemmel til å redusere merverdiavgiften for disse gebyrene på faktura før en dato er endelig vedtatt. Vann- og avløpsgebyrene blir derfor fakturert med 25% mva frem til endringen innføres, sier Kvandal.

Husk at du også kan bytte til månedlig faktura! 

Eiendomsskattens historie i Stavanger

  • Forordningen av 7.4.1619 bestemte at hvert år skulle magistraten av borgerne i byen nemne opp en eller flere kemnere som skulle ta imot bykassen og byregnskapene for året før, og sammen med lensherren, to rådmenn og noen borgere, revidere kasse og regnskap.
  • Borgerskapet skulle også hvert år velge takserborgere (to eller flere) som sammen med kemnerne skulle verdsette den økonomiske stillingen til hvert borger i byen. Etter denne verdsettingen ble så skatter og offentlige avgifter uliknet.
  • Etter Norge lover 3-6-2 skulle alle som bodde i byer, skatte etter en grunntakst over verdien av de faste eiendommene som de hadde i byen. Loven gikk ut fra at slike grunntakster alt eksisterte i alle byer. Men det var slett ikke alle byer som hadde grunntakst, og der skjedde ligningen etter branntaksten på husene.
  • Med lov om skattetakst i byene av 19.8.1845 fikk bygårdeiere som ikke hadde sikret husene sine i det allmenne branntrygdeverket, påbud om å la de taksere av de taksasjonsmenn som ble tilsatt i samsvar med branntrygdingsloven av samme dato.
  • Med skattelovene av 1882 ble det for første gang gitt parallelle ligningslover for land og by. Kommuneskatten falt i tre deler, eiendomsskatt og skatt på formue og inntekt. For utskrivning av eiendomsskatt i byene skulle kommunestyret gi vedtekter som skattetakster og om føring av fortegnelser over skattepliktige eiendommer.
  • I ny skattelov fra 1911 ble det anledning til å kreve inn eiendomsskatt på alle bebygde boligeiendommer som befant seg i «bymessige strøk» i bykommunene, og på verk, bruk, fabrikker osv. som representerte en verdi i tillegg til skyldverdien i landkommunene.
  • Ved lovendring den 16. juni 2006 nr. 25, ble det gitt generell anledning til å kreve inn eiendomsskatt for samtlige eiendommer i kommunen, fra og med inntektsåret 2007
  • I 2024 vedtok bystyret i Stavanger å avskaffe eiendomsskatten på bolig- og fritidseiendom i kommunen.

(Kilde: Stavanger byarkiv)