PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Klimakontrakten er signert

Klimakontrakten er signert

Store samfunns- og næringsaktører går sammen med kommunen for å gjøre Stavanger til en klimanøytral by innen 2030. I dag ble den første klimakontrakten med partnere og støttespillere signert.

Klimakontrakten 2024

Foto Carina Johansen. Fra venstre: Henrik Halleland fungerende ordfører Stavanger kommune, Terje Eide (Nordic Edge), Ingrid Nordbø (IVAR IKS), Eimund Nygaard (Lyse), Rashmi Pradhan (Worley Rosenberg), Arild Olsen (Renovasjonen IKS), Åsta Vaaland Veen (Stavangerregionen Havn), Klaus Mohn (UiS),Katrine Hansen Johannesen (Stavangerregionen Havn) Anne Jorun Møkster (Simon Møkster Shipping), Kim Malmin (Felleskjøpet Rogaland Agder), Håkon Schwalb (Rogaland Fylkeskommune). Ikke tilstede: Stavanger Turistforening.
Carina Johansen

Lyse er med, IVAR IKS er med, Rogaland fylkeskommune er med. Det er også UiS, Stavangerregionen Havn, Simon Møkster Shipping, Worley Rosenberg, Stavanger Turistforening, Felleskjøpet Rogaland og Agder, Renovasjonen IKS og Nordic Edge.

– Dette er et stort og viktig skritt i rett retning. For å nå klimamålet vi har satt oss, må vi være alt annet enn nøytrale. Vi er heldige som har sterke aktører med oss som tar samfunnsutfordringene på alvor og velger å stå sammen med oss i dette viktige arbeidet. Klimanøytralitet er noe vi kun kan oppnå hvis vi jobber sammen, sier fungerende ordfører Henrik Halleland.

fungerende ordfører Henrik Halleland
Carina Johansen

Slik når vi målet
Stavanger er sammen med Oslo og Trondheim en av 112 byer i Europa som skal vise veien mot klimanøytralitet gjennom EU-prosjektet Mission Cities. ​EUs krav er at byene som deltar i samfunnsoppdraget må ha som mål å kutte minst 80 prosent av egne utslipp innen 2030. Det samsvarer med klimamålet vedtatt i Stavangers klima- og miljøplan 2018-2030.​

Byene skal lage en klimakontrakt som viser hvordan de skal nå målet. Kontrakten er i tre deler; en del med forpliktelser, en handlingsdel og en investeringsplan.​ Torsdag samlet fungerende ordfører Henrik Halleland representanter fra flere store samfunns- og næringsaktører til signering av den aller første klimakontrakten for partnere og støttespillere.

– Stavanger kommune har satt seg et ambisiøst mål om å bli klimanøytral innen 2030. Det betyr store endringer, tøffe prioriteringer og et enormt felles løft. Skal vi være i nærheten av å klare det må vi mobilisere alt og alle vi har. Klimakontrakten vil være et godt verktøy for å kunne gjennomføre de nødvendige tiltakene og sikre at vi alle drar i samme retning, sier fylkesordfører Ole Ueland.

Underskrivere av klimakontrakten forplikter seg til å hjelpe byen med å oppnå klimanøytralitet innen 2030, men er ikke juridisk bindende. Klimakontrakten skisserer hvilke endringer vi i fellesskap er enige om å gjøre, hva det vil koste og hvem som gjør hva i omstillingsarbeidet.

Tiltakene er rettet inn mot seks områder: veitransport og mobilitet, bygg og anlegg, jordbruk, avfall og sirkulærøkonomi, energisystemer og sjøtransport.Tiltak rettet mot veitrafikk og sjøtrafikk gir mest utslippskutt, dette er også der Stavanger har de største utslippskildene sine.

Sterk lokal støtte
I tillegg til partnerne som signerte på klimakontrakten møtte flere aktører fra lokalt næringsliv opp for å signere støtteerklæringer. De er ikke med i klimakontrakten med direkte tiltak inn i denne omgang, men ønsker å støtte opp om klimamålet og setter egne konkrete og ambisiøse mål for bærekraft.

– Vi er helt avhengige av å få med oss alle, både næringsliv og innbyggere, for å nå målet. Derfor er jeg svært fornøyd med den positive responsen og mobiliseringen fra det lokale næringslivet. Med denne innsatsen tar Stavanger viktige skritt mot en grønnere fremtid, der byen vår går foran som et eksempel for resten av Europa. Dette er jo en prosess, hvor vi skal finne nye tiltak hele tiden for å kunne komme i mål. Derfor er det helt essensielt å ha med oss alle i byen vår, sier Halleland.

Disse har signert støtteerklæringen:
Forus Næringspark, Stavanger utvikling, Backe Rogaland, Rogaland teater, Gladmat AS, Innovation Dock, Arda Energy, Grønn by, Maritime Cleantech, Basegruppen, Region Stavanger, Aldente, Viking, D2 Productions og Faber Bygg.

Lokalt næringsliv signerer støtteerklæring til klimakontrakten
Foto: Carina Johansen. Fra venstre: Stein Racin Grødem (Forus Næringspark), Hans Kjetil Aas (Stavanger Utvikling), Kristin Koll (Aldente), Svein Helge Liknes (Viking FK), Per Morten Haarr (Region Stavanger), Mariann Bjørnelv (Stiftelsen Grønn By), Øystein Huglen (Maritime CleanTech), Ellen Math Henrichsen (Rogaland Teater) Linn Vorkinn (Innovation Dock), Daniel Engen (D2 Productions), Egil Vigdel (Arda Energy), Jan Arild Wathne (Faber Bygg), Lars Petter Einarsson (Base Gruppen), Skjalg Lund (Backe Rogaland)
Carina Johansen

I tillegg har Kommunal- og distriktsdepartementet på vegne av Staten Norge, NorSea Group, Rødne, Grieg Seafood, Smedvig Eiendom, Nysnø, Stavanger sentrum, Rogaland-Stavanger Taxi, Næringsforeningen i Stavanger-regionen, Energy Transition Norway, Ostehuset, Blue Planet, Laerdal Medical, Lauvsnes Gartneri, Finnøy betong, NHO, Rødne og Skretting allerede signert støtteerklæringer. Flere nye aktører vil komme til frem mot 2030.

Veien videre til klimanøytralitet
Klimakontrakten blir levert til EU i løpet av september 2024.​ Godkjenner EU klimakontrakten, får Stavanger status som en «Mission Label - City». Dette gir Stavanger fordeler hvis vi søker om forsknings- og prosjektmidler fra EU, og vil gjøre Stavanger til en attraktiv partner for andre søkere.​

– Selv om klimakontrakten er levert, så er arbeidet med å nå klimamålet langt i fra ferdig. Klimakontraken er en prosess for å finne veien til lavutslippsamfunnet. Det er nå den virkelige jobben starter. Vi må gjennomføre det vi har sagt og arbeide sammen med andre offentlige aktører, næringsliv og innbyggere for å finne flere måter å kutte utslipp på, sier kommunedirektør Per Kristian Vareide.

Signering av klimakontrakten
Carina Johansen

Klimakontrakten kort fortalt

Mer om Klimanøytral by 2030, Mission Cities

Bilder fra signeringen er tilgjengelig via kommunens bildebank - krediteres Fotograf: Carina Johansen

Bilde av varaordfører Henrik Halleland

Henrik Halleland

Varaordfører i Stavanger i perioden 2023-2027.

Mer informasjon.

E-post:
henrik.halleland@​stavanger.kommune.no
Eline Vigre

Eline Vigre

Rådgiver, Mission Cities

Mobil:
926 84 821
E-post:
eline.vigre@stavanger.kommune.no