PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Miljøhack

Kommuner og teknologibedrifter samarbeider om utvikling av nye miljøvennlige løsninger

Fem bedriftslag og fire kommuner har den siste måneden jobbet sammen for å bruke teknologi til å løse miljøutfordringer. Med utfordringer fra kommunene, og høy teknologisk kompetanse hos bedriftene er resultatene aktuelle og nytenkende.

Denne nyhetssaken er mer enn en måned gammel. Innholdet kan derfor være foreldet eller ikke oppdatert.

Gå til stavanger.kommune.no/nyheter for siste nytt.

Topp tre sammen med juryen etter prisutdeling. Evry tok 1. plassen, Boost AI tok 2. plassen og Team Creator tok 3. plassen. 
Fra venstre: Stein Gotaas (Creator), Joakim Skog (Creator), Tone Therese Paulsen (Boost.ai), Joacim Andrè Jakobsen (Boost.ai), Gina Husebø (Evry), Thomas Fredriksen (Evry), Årstein Skjæveland, Arne Jørgensen, Gunnar Crawford og Ståle Undheim.

Topp tre plasseringer sammen med juryen etter prisutdeling. Evry tok 1. plassen, Boost AI tok 2. plassen og Team Creator tok 3. plassen. Fra venstre: Stein Gotaas (Creator), Joakim Skog (Creator), Tone Therese Paulsen (Boost.ai), Joacim Andrè Jakobsen (Boost.ai), Gina Husebø (Evry), Thomas Fredriksen (Evry), Årstein Skjæveland, Arne Jørgensen, Gunnar Crawford og Ståle Undheim.
Foto: Stavanger kommune

Rammen for samarbeidet er Miljøhack, en konkurranse for bedrifter som ønsker å løse miljørelaterte samfunnsutfordringer. Utfordringene er høyst reelle i alle Norges kommuner, og er spilt inn av Gjesdal kommune, Sandnes kommune og Sola kommune. Stavanger kommunes smartbyavdeling har vært fasilitator og mentor under programmet. 

Nye arbeidsmetoder 

- Dette er starten hvor vi tester nye metoder å samarbeide med våre nabokommuner og næringslivet, sier Årstein Skjæveland fra Gjesdal kommune. 

Samarbeid er kanskje den viktigste faktoren på veien mot smartere byer og samfunn da utfordringene som skal løses ofte er like i hele landet. 

Årstein Skjæveland fra Gjesdal kommune på scenen under finalen i Miljøhack.
Årstein Skjæveland fra Gjesdal kommune på scenen under finalen i Miljøhack.
Foto: Stavanger kommune

- Klarer vi å finne gode produkter og tjenester som løser utfordringer vi har i Gjesdal, vil de mest sannsynlig løse utfordringer i Sola og Stavanger også. Det er viktig at kommuner som innovatører ser etter samarbeid, nye arbeidsmetoder og våger å være mer åpne og inkluderende når vi skal løse samfunnsutfordringer, sier Skjæveland fra scenen under finalen i Miljøhack. 

Vinneren lager konkurranse av å reise miljøvennlig  

Løsningene lagene har utviklet i løpet av Miljøhack spenner fra måling av pH og kalking av elver til lysrør som visualiserer luftkvalitet. Vinnerlaget ble Evry som har utviklet et panel der ansatte i bedrifter trykker på en knapp når de kommer på jobb, som sier hvordan de kom seg til jobb den dagen. Målet er skape konkurranse internt, mellom bedrifter og motivere folk til å velge miljøvennlige transportløsninger til og fra jobb. 

Fra Evry er det Gina Husebø og Thomas Fredriksen som jobbet fram vinnerløsningen. Planen videre er å ferdigstille løsningen og begynne å gjennomføre brukertester. Se video fra produksjonen av panelet nederst i saken. 

Team Evry bestående av Gina Husebø og Thomas Fredriksen. Her sammen med panelet de utviklet under Miljøhack.
Team Evry bestående av Gina Husebø og Thomas Fredriksen. Her sammen med panelet de utviklet under Miljøhack.
Foto: Stavanger kommune

På en hederlig 2. plass finner vi Boost.ai som bruker eksisterende API og åpne data som kan integreres i digitale assistenter som Google home eller deres egen Kommune-Kari. Løsningen skal gjøre informasjon om miljøstasjoner, luftkvalitet og badetemperaturer, for å nevne noe, mer tilgjengelig for folk gjennom chat og stemmestyrte enheter. 

Juryen løfter fram at de to vinnende forslagene er veldig aktuelle og det går an å benytte seg av løsningene umiddelbart. De har begge brukt åpne data og systemer som kan skaleres og videreutvikles, og de vil ha en positiv effekt på miljøet.  

Juryen under Miljøhack. Årstein Skjæveland fra Gjesdal kommune, Arne Jørgensen fra Sandnes kommune, Gunnar Crawford fra Stavanger kommune og Ståle Undheim fra Sola kommune.
Juryen under Miljøhack. Årstein Skjæveland fra Gjesdal kommune, Arne Jørgensen fra Sandnes kommune, Gunnar Crawford fra Stavanger kommune og Ståle Undheim fra Sola kommune.
Foto: Stavanger kommune

Reelle utfordringer

Under Miljøhack har deltakerne møtt kommuner og leverandører to dager i uken, i en måned. 

Blant utfordringene deltakerne kunne løse finner vi formidling og måling av luftkvalitet, styrke beredskapsarbeidet ved hjelp av sensorteknologi, støymålinger og reduksjon av partikkelutslipp i vann. 

På deltakerlisten står etablerte selskaper som Evry og Boost.ai, og gründermiljøet med Creator, Smart Plants og Team Joe i spissen.

Vinnerløsningen blir til 

 Film av Gina Husebø om utviklingen av panelet. 

Kontakt: 

Linn Skundberg Jensen, rådgiver i smartbyen

ljensen@stavanger.kommune.no