PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Minnesmerket for krigsseilerne tar form

Minnesmerket for krigsseilerne tar form

9. april ble deler av kunstprosjektet som skal utgjøre minnesmerke for krigsseilerne fra Stavanger-regionen heist på plass. Minnesmerket skal hedre den innsatsen norske sjøfolk gjorde under 2. verdenskrig fra 1940 til 1945.

Kunstverket som skal monteres på krigsseilerplassen heises på plass

Det er kunstner Jone Kvie og Atsite landskapsarkitekter som står bak verket som har fått navn "Indre og ytre landskap». Minnesmerket tematiserer krigsseilernes lengsel og fravær, både for dem til sjøs og de som ventet hjemme.

Helmich Gabrielsens plass ble i 2023 omdøpt til Krigsseilerplassen. Den ligger ved Vågen i Stavanger sentrum, er åpen ut mot havnen og omkranset av bygg på de tre andre sidene. Plassen ligger sør for Stavanger maritime museum, og er tett på der hvor krigsseilerne mønstret på.

Forsvarlig sikret marmor som har reist helt fra Napoli.
Forsvarlig sikret marmor som har reist helt fra Napoli.


Onsdag 9. april var det stor aktivitet på plassen ettersom kunstverket ankom Stavanger på lastebil direkte fra Napoli. Kvie deler tiden sin mellom Napoli og Stavanger. 

Det er kunstner Jone Kvie som står bak kunstverket.
Det er kunstner Jone Kvie som står bak kunstverket.


Det blir offisiell åpning av Minnesmerket og den nye Krigsseilerplassen 13. mai 2025, klokka 17.00.

Kunstverket består av to hoveddeler:

Det ene elementet vender mot Vågen og skaper en overgang fra trafikk til et rolig plassrom. Den historiske sjølinjen markeres med et tydelig kutt der vann bølger inn på plassen og danner et vannelement. Plassens overflate får små forhøyninger som skjær i sjøen, og bølgemønstre videreføres i belegget. En sentral sitteskulptur er utformet som avtrykket av en skipsbaug på vei gjennom vannet, der steinen gir inntrykk av skum og bølger.

Marmordetalj fra kunstverket.
Marmordetalj fra kunstverket.

 Skulpturen symboliserer seilernes lengsel etter land og de pårørendes håp om gjenforening. Samtidig vil det fungerer den som et samlingspunkt for refleksjon, formidling og lek.

Illustrasjon av plassen – kveldstid med folk på plassen
Slik ser vi for oss at Krigsseilerplassen vil bli.

Det andre elementet er plassens bakre hjørne som består av en lett, belyst aluminiumsstruktur, løftet høyt opp på syv tynne, polerte stålstolper. Den har en svevende karakter, inspirert av havoverflaten, tåkeskyer og havbunnens formasjoner. Dette elementet skaper en visuell bevegelse over plassen og inviterer besøkende til å oppdage nye perspektiver, et symbol på håp og framtid.

Se video: 

Om krigsseilerne:

Krigsseilernes innsats under 2. verdenskrig vurderes som Norges viktigste bidrag til de alliertes seier over den tyske krigsmakten. I etterkant av krigen ble ikke disses sjøfolkenes innsats hedret på samme måte som de som seilte i marinen, og det tok flere tiår før man fikk på plass ordninger som skulle hjelpe dem. Mange av sjøfolkene var skadet, fysisk og psykisk, men kunnskapen om og forståelsen for sjøfolkenes erfaring var liten innen helse- og sosial-tjenesten.

I dag er krigsseilernes innsats anerkjent i den norske offentligheten, men det var først i 2013 at det ble gitt en offisiell beklagelse til krigsseilerne for den manglende offentlige støtte og forståelse de møtte i etterkrigs-Norge.

Flere steder i landet har det i den senere tid blitt oppført minnesmerker for å hedre lokale krigsseilere. Av de over 35 000 nordmennene som seilte ute under krigen, kom omtrent 3000 fra Rogaland, og vi vet at minst 140 sjøfolk fra Stavanger fikk en våt grav.

I samarbeid med Stavanger Søemandsforening og private initiativtakere skal Stavanger kommune nå sammen med Sandnes, Sola og Randaberg reise et viktig minnesmerke over krigsseilerne fra regionen.

Les mer om krigsseilerne og finn sjøfolk og båter i det nasjonale krigsseilerregisteret: https://www.krigsseilerregisteret.no/

Kristine Vestrheim

Prosjektleder

Mobil:
986 70 853
E-post:
kristine.vestrheim@stavanger.kommune.no

Maren Skoie

rådgiver

Visuell kunst, Stavanger kommunes kunstsamling, kunst i offentlige rom

Mobil:
402 03 354
Telefon:
51 50 71 66
E-post:
maren.skoie@stavanger.kommune.no