Nå kan du holde kontakt med bestemor digitalt
Snart blir det enklere å holde kontakt med de som bor på sykehjem i Stavanger. I disse dager tar sykehjemmene i bruk nettbrett for å gi brukere og pårørende en mulighet til å treffes digitalt, nå som sykehjemmene er stengt.
Denne nyhetssaken er mer enn en måned gammel. Innholdet kan derfor være foreldet eller ikke oppdatert.
Gå til stavanger.kommune.no/nyheter for siste nytt.
Nettbrett på Blidensol sykehjem.
Foto: Jan Erik Fosmark
For å hindre smitte på sykehjem var Stavanger kommune tidlig ute med å stenge sykehjem og aldershjem for besøkende. Så langt har vi ikke hatt noen smittetilfeller på sykehjem i kommunen, men behovet for kontakt med familie og venner er stort. Nå er 50 nettbrett klare til å distribueres ut til sykehjemmene som skal teste ut videokommunikasjon.
Sikker videokommunikasjon
Sykehjemmene skal bruke Microsoft Teams til å gjennomføre videomøtene. Kommunens IT-avdeling har gjort mindre justeringer i Teams for å sikre at vi følger rådene til direktoratet for e-helse.
- Det er viktig for oss å gi pårørende og brukere et sikkert og godt alternativ til videokommunikasjon i en jungel av løsninger. Teams er et verktøy kommunen bruker i dag og som våre ansatte har kjennskap til, det gjør utrullingen enklere. Det sier avdelingsjef for e-helse og velferdsteknologi, Kristine Skjøthaug som er initiativtaker.
Slik fungerer det
I første omgang er det syv sykehjem som skal teste ut nettbrettene. Det er Blidensol sykehjem, Rosendal sykehjem og omsorgsboliger, Sunde sykehjem, Lervig sykehjem, Finnøy helse- og omsorgssenter og Vågedalen sykehjem. På sikt ønsker vi å rulle det ut til alle sykehjemmene i Stavanger kommune. Slik fungerer det:
- Hver avdeling på sykehjemmet har et nettbrett tilgjengelig for brukerne.
- Pårørende som vil sette opp en videosamtale tar kontakt med sykehjemmet som oppretter en kalenderinvitasjon med lenke til møte.
- Du som pårørende bør ha lastet ned Teams-appen på din mobil/PC/nettbrett og gi tilgang til mikrofon og kamera.
- De ansatte på sykehjemmet hjelper brukeren å komme i gang med samtalen.
- Når samtalen er i gang kan denne foregå uten ansatte til stede.
Det er utarbeidet en veileder som viser hvordan du kommer i gang. Du finner veilederen her.
- De første sykehjemmene som tar nettbrettene i bruk er Blidensol, Sunde, Lervig, Rosendal og Vågedal. Basert på erfaringene herfra kommer vi til å gjøre de forbedringene vi ser er nødvendige før neste sykehjem står for tur, sier Skjøthaug.
Smartere sammen
Fredrikstad kommune var først ute med digitale besøk på sykehjem. Avdelingen for e-helse og velferdsteknologi jobbet med løsninger for videokonsultasjon mellom bruker og fysioterapeut da inspirasjonen fra Fredrikstad kommune dukket opp.
- Vi hadde oppskriften, vi måtte bare utvide den til å gjelde pårørende også. Dette har vært et godt samarbeid mellom sykehjemmene, IT, Smartby og Innovasjon og digitalisering for å forbedre og bygge på arbeidet som allerede pågår på sykehjemmene, sier Skjøthaug.
Kan løse flere behov på lengre sikt
Hvis dette fungerer vil vi se på muligheten til å ha dette som en permanent løsning, sier Skjøthaug. Gjerne for de som bor langt unna og som ikke kan komme på besøk så ofte de skulle ønske. Her kan videokommunikasjon være et godt alternativ.
Og dere, husk at det er flere enn de som bor på sykehjem som trenger litt ekstra kontakt nå. Ring en venn eller et familiemedlem å hør hvordan de har det. På den måten holder vi hode kaldt, og hjerte varmt. God påske!
Kontaktperson
Kristine Skjøthaug, avdelingssjef e-helse og velferdsteknologi
E-post: kristine.skjothaug@stavanger.kommune.no
Telefon: +47 996 91 779