PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Nå testes bygging av flomvegg

Nå testes bygging av flomvegg

Hvordan kan Stavanger sentrum beskyttes mot havstigning i framtiden? Planen er at en nedgravd stålvegg skal demme opp for stormflo, og nå testes løsningen ut ved Kjerringholmen.

Arbeid pågår mellom Geoparken og sjøhusene i østre havn.

Lurer du på hva som skjer langs den blå promenaden i østre havn? På oppdrag fra kommunen skal det bygges en prøvespunt som i fremtiden vil kunne inngå i flomvernet som skal beskytte sentrumshalvøya mot havstigning.

– Dette flomvernet er starten på kommunens arbeid med å transformere havnefronten til en ny del av sentrum med arbeidsplasser, butikker og nye byrom, slik sentrumsplanen legger opp til. Flomvernet skal både beskytte byen slik vi kjenner den, og samtidig legge til rette for ny utvikling på Holmen og i østre havn. Så det er en gledelig milepæl at uttestingen av spuntveggen nå er i gang, sier leder for utvalg for by- og samfunnsutvikling Kristoffer Sivertsen (FrP). 

En barriere mot havstigning og stormflo
– Været blir stadig villere og våtere, og i årene som kommer må vi forvente at sjøen oftere får høyere vannstand enn normalt. Stormflo vil kunne utgjøre stor fare for de verneverdige sjøhusene på Holmen, forteller Stine Bjerga Haga som jobber med klimatilpasning i kommunens avdeling for samfunnsutvikling og beredskap. 

Planen er å bygge en tett barriere langs havnefronten i form av en nedgravd stålkonstruksjon – en spuntvegg – som stikker 4–6 meter ned i sjøen og rager 50–80 cm over bakken. 
– I framtiden ser vi for oss å bygge en slik spuntvegg bortover hele sentrumshalvøya, for å beskytte mot stigende vannstand og stormflo. Lignende tiltak er planlagt eller iverksatt i havnebyer flere steder i verden, forteller Haga.

Deler av spuntveggen vil kunne «kamufleres» som en oppbygd voll som blir en del av landskapet langs havnefronten – omtrent der Blå promenade går i dag. Vollen vil kunne innredes med sitteplasser, beplantning, lekeapparater og passasjer, og bli et nytt byrom i seg selv. 

Flomvernløsningen er utredet i denne rapporten, laget av Norconsult for Stavanger kommune i 2022. Planen er at Østre havn gradvis skal tilpasses en situasjon om ca. 70 år der middelvannstanden i havet kan ha steget med inntil 90 cm. En slik vannstand gjør at stormflo vil få mye større konsekvenser enn i dag. 

Entreprenør er i gang med forundersøkelser på oppdrag fra kommunen. Neste uke skal de finne ut av om det lar seg gjøre å pele stålplatene langt nok ned i bakken, slik at det til sammen blir en ti meter lang spuntvegg. Forsøket gjennomføres ved Geoparken på Kjerringholmen.

– Vi ønsker også å få mer kunnskap om støy og vibrasjoner, som det vil gjøres kontinuerlige målinger av under arbeidet. 

Kart over østre havn, der det er avmerket hvor flomvernet anbefales.
Omtrentlig og antatt fremtidig flomvernslinje er vist i grønt. Sone med antatt liten dybde til fjell i gult, og mulige prøvespuntingsområder i blått. Grunnundersøkelsespunkt vist med blå prikker.

Penger å spare – på sikt
En rapport fra 2017 konkluderte med at Stavanger kan spare milliardbeløp på et flomvern av havnefronten.

Så gjenstår det å se om spuntveggen blir den endelige løsningen på utfordringen. Det er ikke klart hvem som eventuelt skal ta regningen.
– Men det er ingen tvil om at noe må gjøres for å beskytte Stavanger mot havnivåstigning, sier Stine Bjerga Haga.

Kontaktinformasjon for media:

Stine Bjerga Haga

fagkoordinator for klimatilpasning i Stavanger kommune

Mobil:
415 69 022
Telefon:
51 50 81 86
E-post:
stine.bjerga.haga@stavanger.kommune.no