Slik skal Paradis bli en klimavennlig bydel
Bane NOR Eiendom følger opp kommunens ambisjoner for Paradis, og underskriver intensjonsavtale med FutureBuilt. Avtalen legger opp til at den nye utbyggingen ved Hillevågsvatnet skal bli et forbildeprosjekt for bærekraftige løsninger.
– Å transformere det tidligere industriområdet i Paradis til en levende bydel er en svært viktig leveranse for Stavanger som grønn spydspiss. Vi gleder oss stort over at Bane NOR Eiendom vil samarbeide om FutureBuilt for dette viktige nabolaget i byen vår, sier direktør for by- og samfunnsplanlegging Gunn Jorunn Aasland i Stavanger kommune.
– 6-7000 nye arbeidsplasser og 1000 nye boliger midt i kollektivaksen er et klimavennlig grep i seg selv, siden mange av disse folkene vil komme seg rundt med sykkel, buss og tog i stedet for bil. I tillegg reduserer vi behovet for nedbygging av naturen, ved å ta i bruk det gamle godsområdet, sier Ingvald Berntsen, prosjektsjef for utvikling i Bane NOR Eiendom.
Området mellom Lagårdsveien og Hillevågsvatnet skal bli en helt ny bydel tett på sentrum, med et pulserende byliv rundt Paradis stasjon og nye sosiale møteplasser innerst i vika.
Nå har grunneier Bane NOR Eiendom signert intensjonsavtale med FutureBuilt, et innovasjonsprogram som skal bidra til at det bygges på en mer bærekraftig og inkluderende måte.
Følger opp ambisjonene fra områdeplanen
Stavanger ble FutureBuilt-kommune i februar 2024, og de to detaljreguleringene i Paradis – boligområdet Paradis Nord og næringsområdet Paradis Midt – er de første nabolagene som setter seg mål om å følge de ambisiøse FutureBuilt-kriteriene. Fra før av har FutureBuilt Stavanger to byggeprosjekter i porteføljen: Spinn-bygget på Åsen og Laerdal Medical sitt hovedkontor i Tanke Svilands gate.
– I arbeidet med områdeplanen for Paradis hadde kommunen ambisjoner om at utbyggingen mellom Hillevågsvatnet og Lagårdsveien skulle bli et klimanøytralt område. Det er veldig stas at grunneier Bane NOR Eiendom følger opp ambisjonene, konstaterer Heather Bergsland som er prosjektleder for FutureBuilt Stavanger.
Slik skal Paradis bli en grønn spydspiss
Så hva må til for å nå ambisjonene? Tema det jobbes med nå er:
- Frikjøling av all bygningsmasse, med sjøvann fra Hillevågsbukta
- Lavtemperert sirkulasjonssystem, til oppvarming av all bygningsmasse
- Tilfredsstille EUs taksonomi med lave klimagassutslipp
- Arkitekturen skal være identitetsbærende og tro mot stedets kvaliteter
- Arkitekturen skal invitere til aktivitet og liv på bakkeplan
- Et nytt sosialt byrom og samlingspunkt innerst i vika
- Bevare deler av Buehallen, og kanskje også Terje Viken-huset
- Gjenbruke masser, bygningsdeler og materialer som allerede fins i området
- Gjenbruke gamle jernbanespor i de nye byrommene
- Prioritere lokale leverandører og bygningsprodukter med lave klimagassutslipp
- Utslippsfri byggeplass
- Kartlegge økologi og naturmangfold, og lage en helhetlig ny grønnstruktur
- Parkdraget og promenaden langs Hillevågsvatnet skal ha attraksjoner som gjør det til noe mer enn «bare» et grøntdrag
- Massebalanse for å redusere klimautslipp
- En planteskole skal fremme både grønn og sosial bærekraft
- Renske opp og forbedre vannkvaliteten i Hillevågsvatnet
Fra kandidat til forbildeområde – veien videre
Ved å signere intensjonsavtalen har detaljreguleringene nå blitt kandidater til å bli såkalt forbildeområde i FutureBuilt.
– Vi går nå i gang for fullt med å samarbeide med Bane NOR Eiendom og deres dyktige team av arkitekter og rådgivere for å konkretisere kvalitetskriteriene for Paradis og sikre en smidig planprosess hos Stavanger kommune. Vi håper innbyggere vil delta på møter og gi innspill til hva dette området kan bli i framtiden, avslutter Heather Bergsland.
Er du utbygger med et område- eller byggeprosjekt med høye ambisjoner på gang i Stavanger, og er du motivert for å dele med andre i bransjen? Da vil FutureBuilt gjerne høre fra deg – les mer her.
Kontaktinformasjon for media:
Heather Bergsland, prosjektleder for FutureBuilt i Stavanger kommune, tlf. 90 64 71 90
Ingvald Berntsen, prosjektleder utvikling i Bane NOR Eiendom, tlf. 90 96 79 98