PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Tar grep mot vold blant mindreårige: Ny handlingsplan på plass

Tar grep mot vold blant mindreårige: Ny handlingsplan på plass

En fersk rapport fra uteseksjonen viser en økning i vold blant mindreårige. For å møte utfordringene med vold som rammer barn og unge i Stavanger, lanseres nå en ny handlingsplan.

Ansatte i Uteseksjonen sett bakfra kledd i jakker med navn Uteseksjon på

Hovedfunnene i rapporten viser en økning i anmeldt voldskriminalitet blant unge i Stavanger, med en særlig bekymring rundt barn under 15 år. Politiets statistikk for 2023 viser at en liten gruppe svært unge personer står for mange alvorlige hendelser. Mange voldshendelser blir ikke anmeldt, på grunn av frykt for represalier eller manglende tillit til at anmeldelsen vil føre til løsning.  

Samtidig som jeg er glad for at en ny handlingsplan er på plass, er det bekymringsfullt at vold blant barn og unge stiger. Denne utviklingen må vi snu - vi skylder våre barn og unge at kriminaliteten ikke får et fotfeste i byen vår, sier ordfører Tormod W. Losnedal. 

Vold som daglig realitet

Kartleggingen viser at mange barn og unge opplever vold som en del av hverdagen. Flere unge forteller at de hører om vold daglig eller ukentlig, av bekjente eller via sosiale medier. Ungdom bruker vold for å oppnå status, hevn eller økonomisk vinning, ofte i miljøer preget av utenforskap, vanskelige familieforhold og rusproblematikk.  

Rapporten fremhever hvordan sosiale medier har blitt en arena som forsterker og eskalerer vold. Eksponeringen for voldelig innhold bidrar til å redusere terskelen for hva ungdom tenker er normalt.  

– Kartleggingen viser at sosiale medier påvirker hvordan barn og unge bruker vold. Tilgangen på voldelig materiale kan bidra til å normalisere vold, og gjøre det ekstreme mindre ekstremt, sier sosialkurator i uteseksjonen Lene Hamre.

Portrettbilde av Lene Hamre
Sosialkurator i uteseksjonen Lene Hamre er en av de som står bak kartleggingen.

Nye tiltak for tryggere oppvekst

Uteseksjonen benyttet metoden Hurtig kartlegging og handling (HKH), som ble politisk vedtatt som et tiltak mot barne- og ungdomskriminalitet i Stavanger. Etter funn fra kartleggingen ble presentert i november 2024, startet arbeidet med å lage en handlingsplan. Planen inneholder konkrete tiltak for å forebygge og redusere vold blant mindreårige, som for eksempel: 

  • Koordinering og samarbeid: Se på mulighet for å innføre samarbeidsmodellen Bedre tverrfaglig innsats (BTI) i Stavanger kommune. 
  • Tidlig innsats: Intensivere arbeidet med å avdekke risikofaktorer allerede i barnehager og barneskoler. Tett oppfølging av barn og familier i utsatte situasjoner er sentralt.  
  • Sosiale medier: Både barn og voksne trenger økt kunnskap og bevisstgjøring rundt bruk av sosiale medier.  
  • Treffsikre tilbud: Tett oppfølging med treffsikre tilbud som fenger barn og unge trekkes frem som suksessfaktorer. I denne sammenheng er det viktig å få med barn og unges stemme, og lytte til hva de ønsker og har behov for. Handlingsplanen trekker også frem forslag til tiltak som kan iverksettes for å gi barn og unge verktøy til konflikthåndtering.  
  • Foreldreinvolvering: Veiledning og støttegrupper for foreldre skal bidra til å skape et tryggere hjemmemiljø, og styrke foreldres evne til å sette grenser.

Ansatte i uteseksjonen står ute og snakker sammen
Byterminalen er et av stedene der ansatte i uteseksjonen driver oppsøkende arbeid for å kartlegge ungdomsmiljøer. Fra venstre: Mathias Undheim, Sindre Jensen, Lene Hamre, Livi Frøiland, Thomas Stensland.

En samlet innsats mot vold

Handlingsplanen med forslag til tiltak krever at hele samfunnet mobiliserer. Foreldre, lokalsamfunn, skole og hjelpeapparatet må samarbeide tett for å gi barn og unge en tryggere hverdag. 

– Vi har et felles ansvar for å forebygge vold og gi barn og unge bedre verktøy til å takle utfordringer uten å ty til vold, sier tverrfaglig spesialist i uteseksjonen Susanne Birkeland.

Les hele HKH-rapporten Vold blant mindreårige i Stavanger kommune

Fakta om uteseksjonen

  • Uteseksjonen tilbyr gratis hjelp til unge fra mellomtrinnet og opp til 25 år
  • Uteseksjonen oppsøker enkeltindivider/grupper for å bli kjent med unge i Stavanger, og for å kartlegge ungdomsmiljøer
  • Uteseksjonen skal jobbe forebyggende inn mot negativ utvikling i målgruppen, på individ -og gruppenivå
  • Uteseksjonen tilbyr veiledning til målgruppens foresatte

Dette er et bilde av Lene Langeland i Uteseksjonen.

Lene Hamre

Sosialkurator

Skoler: Gosen, St. Svithun og Rennesøy

Mobil:
474 98 347
E-post:
lene.langeland@stavanger.kommune.no
sosialkurator

Susanne Birkeland

Sosialkurator

Skoler: Gautesete, Gosen og Hinna

Mobil:
404 09 062
E-post:
susanne.birkeland@stavanger.kommune.no