Wow! De hørte på oss!
– De har faktisk hørt på oss, både med køordningen og venterommet og alt, sier Tale Bjerkestrand (19). Hun er en av 25 ungdommer som ble rådspurt da Helsestasjon for ungdom skulle forbedre tjenestene sine.
Denne nyhetssaken er mer enn en måned gammel. Innholdet kan derfor være foreldet eller ikke oppdatert.
Gå til stavanger.kommune.no/nyheter for siste nytt.
Tale Bjerkestrand er veldig fornøyd med ny Helsestasjon for ungdom.
– Samarbeidet mellom helsestasjonen og smartbyen begynte med en enkel oppgave: vi ønsket hjelp til å få et nytt køsystem på venterommet vårt, sier Sonja Haslerud, leder og helsesykepleier på Helsestasjon for ungdom (HFU).
Smartbyen og HFU søkte om innovasjonsmidler til prosjektet fra kommunen, men fikk mindre midler enn ventet. Dette trigget ideen om å ha prosjektet som en case i mastergradskurset i tjenesteinnovasjon ved UiS.
– Vi fikk en fantastisk mulighet da HFU ble case i tjenesteinnovasjonskurset. Vi fikk flere hoder og hender på prosjektet og studentene kunne utføre innsiktsarbeid og utvikle forslag til løsninger, sier Erik Lerdahl, rådgiver i smartbyen og professor ved UiS.
Sonja og Heidi Bleie Skeiseid, som er leder for Helsestasjon og skolehelsetjeneste, meldte seg på kurset og fikk som studenter være med på hele prosessen, fra innsiktsarbeid til idéutvikling og prototyping, og til slutt testing av løsninger.
– Det har vært spennende læring. Jeg har fått mye større kompetanse på å drive forbedringsarbeid og har fått det å tenke på brukerreisen inn i ryggmargen, sier Sonja.
Brukerreisen
– Vi valgte en mer åpen problemstilling enn kun et nytt køsystem. Studentene intervjuet ungdom og ansatte og så på hele brukerreisen knyttet til helsestasjonen. At Sonja og Heidi intervjuet ungdommer og testet ut løsninger selv, var en suksess, de fikk nye perspektiver. Det var viktig for oss at ansatte ved helsestasjonen fikk aktive roller og ble involvert, forteller Erik.
Et av hovedfunnene viste at ungdommene hadde begrenset kjennskap til helsestasjonen og til selve tilbudet.
– Det kom overraskende på oss. Vi får hvert år besøk av alle tiendeklasser i byen, og trodde derfor at flere kjente til oss, sier Sonja.
Andre funn var at ungdommen oppfattet venterommet som trangt, utleverende og avslørende. Informasjonen om selvtester var forvirrende og vanskelig å forstå. Tale Bjerkestrand bekrefter funnene:
– Vi syntes at venterommet var lite og trangt, det ble nesten litt kleint å komme inn der, fordi du så alle som satt og ventet. Køordningen var litt vanskelig å forstå og det var ikke så lett å skjønne hvem sin tur det var til å komme inn.
Tjenesteinnovasjon
Innsikten fra testgruppen og studentene ble videre bearbeidet av smartbyen og helsestasjonen, sammen med profesjonelle tjenestedesignere fra Comte Bureau.
– Tjenesteinnovasjon handler om å utvikle attraktive tjenester basert på en grundig innsikt i brukerreisen og brukernes behov, forteller Ingjerd Jevnaker Straand. Hun er en av flere rådgivere i smartbyen med kompetanse på tjenesteinnovasjon og designmetodikk, og ledet prosjektet fra smartbyen sin side.
Hvor var det størst potensiale for forbedring? Casestudiet resulterte i en tiltaksoversikt over mulige kommende prosjekter og forbedringer.
– Med disse solide analysene hadde vi nok å ta tak i. Vi har laget en ny guide for selvtestene for klamydia og gonoré, som gjør det lettere for brukeren å ta testen. Guiden har også ført til færre feiltester. Det ble også igangsatt en ny rutine for testresultater gjennom Helsenorge, også når testresultatet er negativt, sier Ingjerd.
Nye lokaler på samme tid
Imens prosjektet pågikk flyttet HFU fra Nytorget til nye lokaler i Arne Rettedalsgate 12. Det ga en unik mulighet til å endre praksis og innføre nye løsninger.
– Vi har etablert en tydelig wayfinding og ny skilting i den nye helsestasjonen. Det er nå lett for ungdommen å forstå hvor de skal sette seg og hvor de skal gå hvis de skal ta en test, sier Sonja.
Selv om prosjektet ble utvidet til å favne bredere, fikk HFU også på plass et nytt digitalt køsystem. Haslerud forteller at køsystemet sparer personalet for mye tid og at det gjør det mer forutsigbart for ungdommen som kommer hit.
– Venterommet er blitt stort, trygt og vennlig, sier Haslerud.
Gevinster og priser
Prosjektet har gitt gevinster i fleng. Også priser; nylig vant Helsestasjonen for ungdom Stavanger innovasjonsprisen på den nasjonale HFU-konferansen som arrangeres av klinikken Sex og samfunn.
– Oppsummert har vi forbedret brukeropplevelsen og reisen for ungdom som oppsøker HFU. Terskelen for å oppsøke hjelp er lavere. Vi har effektivisert ressursbruk og fått bedre bruk av bemanningen, sier Sonja.
– Mer brukermedvirkning betyr at vi lytter til ungdommen og tester ulike løsninger fortløpende. Det er en kontinuerlig prosess. Ungdommen må være med fra starten av, supplerer Ingjerd.
Les mer om samarbeidsprosjektet her.
Ingjerd Jevnaker Straand
spesialrådgiver, tjenestedesign for smartbyen
- Mobil:
- 932 22 289
- E-post:
- ingjerd.jevnaker.straand@stavanger.kommune.no
Odd Vinje
Rådgiver, innovasjon og digitalisering
- Mobil:
- 906 55 254
- E-post:
- odd.vinje@stavanger.kommune.no