
Fakta om arkitektkonkurransen
Arkitektkonkurranse for nytt teater- og museumsbygg skal lyses ut våren 2025, og skal gjennomføres som en begrenset plan- og designkonkurranse.
Hva er en plan- og designkonkurranse?
Stavanger kommunestyre og Rogaland fylkesting har vedtatt en samlet utbygging av Rogaland Teater og Stavanger museum på dagens tomter. De eldste delene av teaterbygningen og det historiske museumsbygget tas vare på, og det blir etablert et nybygg inntil de historiske anleggene.
Arkitektkonkurransen gjennomføres som en begrenset plan- og designkonkurranse, som leder til inngåelse av en tjenestekontrakt. I en begrenset plan- og designkonkurranse kan alle interesserte arkitekter levere en forespørsel om å delta i konkurransen. Kun de teamene som er kvalifisert og utvalgt, vil kunne tegne forslag til hvordan prosjektet skal løses.
Målet med konkurransen er å få det beste arkitektteamet til å planlegge og prosjektere regionens største kulturløft i tett samarbeid med oppdragsgiver. Løsningsforslaget som utarbeides i plan- og designkonkurransen, vil ligge til grunn for prosjektet i det videre arbeid med blant annet reguleringsplanen.
Føringer for arkitektkonkurransen
- Utbyggingen skal skje på de eksisterende tomtene til Rogaland Teater og Stavanger museum.
- Nybygget kan plasseres innenfor tomteavgrensningen til teateret og museet. Det er ikke krav om at nybygget må legges på østsiden av museet.
- De tre eldste historiske byggene; Stavanger museum, Teaterhallen og den eldste delen av teateret, skal vernes og gjenbrukes.
- Det blir opp til arkitektene å vurdere hva som skjer med de andre byggene på tomten.
- Det blir viktig med gode uteområder til park og rekreasjon.
- Det er i dag 14.500 kvadratmeter på tomten. Arealbehovet som skal plasseres på tomten, er ca. 19.500 kvadratmeter. Det er 5000 kvadratmeter mer enn dagens bygningsmasse på tomten. Deler av dette kan for eksempel plasseres under bakken. Dette blir opp til arkitektene å løse.
- Rom- og funksjonsprogrammet ikke er et absolutt «skal»-krav, men heller en forutsetning for å ivareta institusjonenes behov.
Hvordan skal konkurransen gjennomføres?
Konkurransen kunngjøres i samsvar med offentlige forskrifter i Mercell. Konkurransen er planlagt lyst ut i løpet av april.
Både nasjonale og internasjonale arkitektfirma kan delta i konkurransen.
Når konkurransen er lyst ut, starter selve konkurransen. Den gjennomføres i to faser.
Fase 1: Prekvalifisering
Alle leverandører som har ideer som kan løse oppdragsgivers utfordring og som mener at de oppfyller kvalifikasjonskravene, oppfordres til å sende inn forespørsel om å delta i konkurransen. En utvelgelseskomité velger ut seks leverandører som er med videre i konkurransen.
Fase 2: Løsningsforslag
De kvalifiserte og inviterte leverandørene skal utarbeide sitt løsningsforslag på bakgrunn av behovsbeskrivelsen og prosjektmål i konkurranseprogrammet.
I tillegg til løsningsforslaget skal tilbyderne levere informasjon om sitt arkitektteam, nøkkelroller og pris. Firmaene som deltar, vil få et honorar på kr 700 000.
Løsningsforslagene vil presenteres for allmenheten og forslagene vil stilles ut.
Juryen gjør sin vurdering og kårer én vinner.
Hvem sitter i juryen?
Jurymedlemmene vil offentliggjøres når konkurransen offentliggjøres. Det er et krav at minst 1/3 av medlemmene skal ha samme kompetanse som kreves av deltakerne. Juryen vil ha ca. 10 medlemmer.
Valg av arkitektkonkurranse er utredet i sak 48/2024.
llustrasjon: Stig Håvard Dirdal