-
Bystyret er det øverste politiske organet i Stavanger kommune, og delegerer myndighet til ulike organ og utvalg.
-
Politikerne styrer kommunen gjennom vedtak i politiske saker.
-
Politikerne og administrasjonen har ulike roller og oppgaver, men er avhengige av hverandre for å drive kommunen.
Slik styres Stavanger
Kort fortalt
Information in other languages
Stavanger styres etter formannskapsmodellen
Den politiske styringsmodellen i Stavanger kalles formannskapsmodellen. Den innbærer at bystyret, som er det øverste politiske organet, delegerer myndighet til andre utvalg og organ, der både det politiske flertallet og mindretallet er representert. Politikerne styrer kommunen gjennom å behandle saker og fatte vedtak i de ulike organene.
Administrasjonen utreder og vurderer
Mange politikere har peiling på mye, men de kan ikke være eksperter på alt kommunen driver med. Derfor er kommuneadministrasjonen full av fagfolk som jobber med å utrede saker og skrive sakspapirer, for å gi politikerne informasjonen de trenger for å styre slik de vil.
I sakspapirene legger kommunedirektøren, som er sjef for kommunen, fram fakta i saken, vurderer ulike forhold, og presenterer sin faglige anbefaling.
Politikerne bestemmer
Politikerne leser saksframlegget, gjør seg opp sin egen mening, diskuterer saken i møter i ulike politisk organ, og fatter vedtak. Deretter skal kommuneadministrasjonen iverksette vedtaket så raskt som mulig.
Politikk + administrasjon = sant
Politikerne og administrasjonen jobber altså sammen for å drive kommunen, og vi er helt avhengige av hverandre. Politikerne kan ikke fatte opplyste vedtak uten godt utredede saker. Og administrasjonen trenger tydelige vedtak for å drive kommunen slik politikerne vil.
Kontaktinformasjon
Politisk sekretariat
- Besøksadresse:
-
Rådhuset Olav Kyrres gate 23 4005 Stavanger
- Telefon:
- 51 50 70 90