Studentkonkurranse: Hvordan kan Stavanger framstå som en klimatilpasset fremtidsby?
Høsten 2018 inviterte vi til konkurranse i samarbeid med Miljødirektoratet. Vinnerne ble fire studenter fra NTNU med oppgaven "Creating a more sustainable future for Stavanger".
Høsten 2018 ønsket Storbynettet I Front studenter ved universiteter og høyskoler velkomne til en konkurranse om å skape et klimatilpasset Stavanger. Konkurranseskaperne ønsket å få fram nye ideer til hvordan samfunnet kan møte klimaendringene, og også øke interessen rundt klimatilpasning i universitets- og høyskolemiljøene.
Konkurransen var åpen for alle studenter uavhengig av fag og nivå, men stilte krav til helhetlige løsninger og tverrfaglighet. Vinnerbidraget tok i aller høyeste grad hensyn til dette, og presenterer en helhetlig tilnærming til hvordan Stavanger kan bli en «trygg, selvforsynt og bærekraftig by som er tilpasset effektene av klimaendringer». Forfatterne tar for seg en rekke aspekter ved byen, som beskyttelse mot havnivåstigning, transport, bebyggelse, energi, landbruk, biodiversitet, vannlagring og avfallshåndtering.
Konkurransen ble lyst ut for å få fram nye ideer til hvordan samfunnet kan møte klimautfordringene. Et annet viktig mål var å øke interessen rundt klimatilpasning i universitets- og høgskolemiljøene.
Stavanger har vært pilotkommune for konkurransen.
- Vi syntes ideen om å arrangere en studentkonkurranse var veldig interessant. Tilretteleggingen for en nasjonal konkurranse har vært utfordrende, men ikke minst en spennende og kjekk reise, forteller Hugo Kind, fagkoordinator for klimatilpasning i Stavanger kommune.
- Det kom inn mange innovative bidrag, og vi må innrømme at vi ser løsninger som utfordrer oss, og det lover godt for klimatilpasningsarbeidet fremover. Flere av løsningsideene vil bli vurdert i vårt videre arbeid, vi har spennende referanser å sjekke nærmere. Stavanger bystyre har nylig behandlet klima- og miljøplanen, der det ble gjort et relativt spenstig vedtak om å redusere klimagassutslippene med 80 % innen 2030. Vi står overfor en utfordrende periode fremover for å realisere nødvendige tiltak på rekke områder for å oppfylle denne ambisjonen. Vinnerbidraget kan absolutt bli sett i denne sammenheng!
Fra venstre: Eirik Mannsåker og Hugo Kind (Stavanger kommune), Stephanie Madeiros, Octavian Lombart, Bjorn Schutte, Merijn Kendziorra (studenter NTNU), Einar Flaa (Miljødirektoratet), Kaja Lønne Fjærtoft (veileder NTNU).
Her er den opprinnelige konkurranseteksten:
Konkurransekonsept
Konkurransen er åpen for alle studenter tilknyttet norske offentlig godkjente institusjoner for høyere utdanning (universitet/høgskole og tilsvarende), uavhengig av fag og nivå.
For å delta må bidraget vise fram et forslag til klimatilpasning for en spesifikk by – i dette tilfellet, Stavanger.
Vinnerbidraget premieres med kr 50 000 til en studiereise med tema klimatilpasning. Vinneren får presentere sitt bidrag på klimatilpasningskonferansen 29. november. Senest to uker før konferansen annonseres tre finalister. Et av disse bidragene får presentere prosjektet sitt under selve konferansen. Noen av de andre bidragene vil også synliggjøres på www.klimatilpasning.no
Juryen består av representanter fra byene i I Front-nettverket. Bidragene vil vurderes på et eget møte i forkant av klimatilpasningskonferansen.
Ikke overbevist? Her kommer noen flere rop om hjelp, godt hjulpet av Egil Bjørøen:
Kunnskapsgrunnlag
For at bidragene skal bli så relevante og nyttige som mulig, bør de være basert på stedsspesifikk, oppdatert kunnskap.
Relevant kunnskap finner dere på klimatilpasning.no og på Stavanger kommunes nettsider.
Vinnerkriterier
Det er forslaget som totalt sett gir det største bidraget til klimatilpasningsarbeidet i Stavanger som vinner konkurransen.
Med klimatilpasning menes i hvilken grad samfunnet er i stand til å begrense eller unngå ulemper som følge av klimaendringer, samt å utnytte muligheter som kommer med et endret klima.
Hvordan vurderes bidragene?
Kriterier som verdsettes høyt:
• Helhetlige løsninger. For eksempel at klimatilpasning ses i sammenheng med utslippsreduksjoner, trivsel, næringsutvikling, biologisk mangfold etc.
• Tverrfaglig tilnærming, ved at kunnskap fra ulike disipliner er brukt i utforming av bidraget og på den måten bidrar til helhetlige løsninger.
• Kreativitet og nytteverdi. Bidraget skal ha en reell nytteverdi for byen gjennom å synliggjøre tiltak som er realistisk å gjennomføre. Samtidig vektlegges kreativitet og nytenkning som bidrar til å utvikle smarte, kostnadseffektive og funksjonelle tilpasningstiltak.
Økonomi og premiering
Vinnerbidraget premieres med 50 000 kroner til en studiereise om klimatilpasning.
Det må innleveres en kortfattet rapport i etterkant av reisen. Studiereise (og rapport) må gjennomføres innen utgangen av 2019.
I forbindelse med annonsering av vinnerbidraget på klimatilpasningskonferansen så dekker Miljødirektoratet dkker utgifter for reise, opphold samt deltagelse på konferansen.
Krav til leveranse og deltakere
Konkurransen er åpen for alle studenter tilknyttet norske offentlig godkjente institusjoner for høyere utdanning (universitet/høgskole og tilsvarende).
Miljødirektoratet og Stavanger kommune forbeholder seg retten til å benytte hele eller deler av det innsendte materialet sitt utadrettede arbeid med klimatilpasning.
Bidraget kan presenteres på valgfri måte, men skal inneholde følgende:
• Sammendragsrapport av prosjektet
• Powerpoint-presentasjon
• Kortfattet video (30-90 sekunder)
• Forberedelse av plenum-presentasjon på klimatilpasningskonferansen
• Andre vedlegg (weblinker, kartløsninger, illustrasjoner).
Bidraget må kunne vises fram på en praktisk måte for deltakerne på klimatilpasningskonferansen og det må foreligge en beskrivelse av detaljer i forslaget som er egnet til å vurdere det iht. vinnerkriteriene. (Filmen vektlegges ikke i utvelgelse av vinnerbidrag, men hjelper arrangøren med å markedsføre konkurransen og forslagene.)
Fremdrift:
- Siste frist for innlevering: 31. oktober 2018
- Offentliggjøring av finalister: 15. november 2018
- Presentasjon av vinnerbidrag: 29. november 2018
Innlevering av bidrag
Bidragene sendes på e-post til Miljødirektoratet: klimatilpasning@miljodir.no.
Kontaktinformasjon
Stine Bjerga Haga
fagkoordinator for klimatilpasning i Stavanger kommune
- Mobil:
- 415 69 022
- Telefon:
- 51 50 81 86
- E-post:
- stine.bjerga.haga@stavanger.kommune.no