- Stavanger kommune setter stor pris på de som ønsker å bidra med dugnadsarbeid i nærmiljøet.
- Se hvilke arbeidsformer som vi har lyst å få beskjed om og hvilke du kan gjøre når som helst.
- Takk for at du har lyst til å hjelpe nærmiljøet, oss og byen vår!
Vil du rydde i friområder, luke fremmede arter eller plante trær?
Kort fortalt
Information in other languages
Hva har du lyst til å bidra med?
Kommunen setter stor pris på deg som ønsker å hjelpe til i nærområdet sitt ved å luke vekk ugress og fjerne uønskede arter. Du trenger ikke en avtale med kommunen for å gjennomføre dette.
Flere fremmede arter kan spre seg gjennom rotstengler. Det er derfor viktig å kaste planter på fremmedartslista i avfallssekker som lukkes og legges i restavfallet. Eksempler på fremmedarter som sprer seg gjennom rotstengel er parkslirekne.
Her finner du planen vår for bekjempelse av fremmede arter.
Hva gjør jeg med avfallet jeg samler inn?
- Det beste er om du tar avfallet med deg hjem og kaster det i beholderen din for hageavfall (grønn dunk).
- Hvis du må sette igjen store sekker med avfall i friområdene etter dugnader, kan du melde fra om det på VOF (Varsle om feil).
Flere og flere får øynene opp for blomsterenger. Det er et hyggelig innslag i nabolaget, samtidig som det er godt for pollinerende insekter.
Det er flere ting man må tenke på for å etablere en blomstereng. Spesielt viktig er det å bruke frø fra lokale planter og velge en sørvendt helning uten for mye fuktighet i jorda. Dersom du ønsker å lage en blomstereng på kommunen sin eiendom, kan du sende inn en henvendelse gjennom skjemaet som ligger på denne nettsiden.
Det er mange fordeler med å plante trær. Trær virker flomdempende, støydempende, tar opp CO2, og er viktig levested for en rekke dyr, fugler og insekter. Du kan bidra ved å plante et eller flere trær i din egen hage eller borettslag.
På våren arrangerer kommunen plantedugnader for å plante trær på kommunens egne områder. Følg med på kommunens nettside for mer informasjon om neste dugnad.
Det er veldig fint at folk på tur vil rydde med seg søppel de finner i naturen. Du som rydder må sørge for at avfallet blir levert videre på riktig måte. Finner du så mye når du rydder i naturen at du ikke har plass i din egen avfallsbeholder hjemme, kan kommunen hjelpe deg.
Bruk gjennomsiktige sekker til strandryddingen. Strandryddeutstyr kan hentes hos innbyggerservice i sentrum, på Judaberg og på Vikevåg.
Ryfylke friluftsråd har ryddeutstyr som kan hentes i Gamle Jåttåvågen 67 (puteboks som står på høyre side av bygget). Hvis det er mange som skal ha ryddeutstyr er det lurt å sende en e-post til kk@ryfri.no så lager de en ryddepakke til dere.
I alle friluftsområder som er markert på kartet til Ryfylke friluftsråd er det plassert ut miljøbokser med ryddeutstyr. Det er også plassert miljøbokser i Godalen og på Strømvig.
Hva gjør jeg med avfallet jeg samler inn?
- Det beste er om du tar avfallet med deg hjem og kaster det du ikke kan sortere i beholderen for restavfall.
- Ved gjenvinningsstasjonene på Forus, Judaberg og Sele er det hele året gratis for privatpersoner å levere innsamlet avfall som har drevet i land på strender.
- Ved strandrydding kan det bli en del avfall. Dersom du rydder så mye avfall at du ikke får det med deg, lukk sekkene godt, sett dem ved en offentlig avfallsbeholder, og meld fra på VOF (Varsle om feil) Merk av i kartet og velg tema "Park/Uteområder/Strandrydding", "Søppel/forurensning", og til slutt "Strandrydding".
- Det må være mulig å komme til med bil eller båt der du setter avfallet. Ryfylke friluftsråd bistår kommunen med henting av marint avfall fra øyene.
- Finner du større gjenstander som du ikke får ryddet – elektronisk avfall, medisinrester eller annet spesialavfall – meld fra på VOF.
Noen nabolag ønsker å gå sammen om å lage en nabolagshage. Det kan både være en kjekk og sosial aktivitet for store og små.
Dersom du ønsker å lage en nabolagshage kan du sende inn en henvendelse gjennom skjemaet som ligger på denne nettsiden.
Kommunen eier flere områder som skjøttes gjennom slått til fôr. Kommunen lager avtaler med bønder eller andre som har dyr de trenger fôr til, som varer tre år om gangen. Områdene skal ikke gjødsles for å øke og ta vare på det biologiske mangfoldet som finnes.
Ønsker du å slå kommunale gressenger til fôr kan du sende en henvendelse gjennom skjemaet som ligger på denne nettsiden.
Har du dyr som du ønsker å ha på noen av kommunens beiteområder?
Kommunen eier flere områder som skjøttes gjennom beitedyr. Vi har områder på ikke landfaste øyer, og i friområder. Beiteområder som er i nærheten av turområder får mye oppmerksomhet og ekstra tilsyn fra oppmerksomme turgåere.
Kommunen lager avtaler med bønder, eller andre som har beitedyr som varer tre år om gangen. Beitene skal ikke gjødsles for å ta vare på det biologiske mangfoldet som finnes på området.
Har du dyr som du ønsker å ha på beite på kommunens grunn kan du sende en henvendelse gjennom skjemaet som ligger på denne nettsiden.
Dugnad
Vil du, naboer og venner arrangere en dugnad i ditt nærområde på kommunal grunn så kan kommunen bidra med container og henting av kvister og greiner. Send tidspunkt og hva dere ønsker å gjøre i søknadsskjemaet som ligger på denne nettsiden.
Langsiktig avtale
Du, naboer eller ditt vellag kan få en avtale for å ta vare på nærområdet ditt. Avtalen beskriver hvordan området skal skjøttes.
Kommunen kan bidra med container til avkapp og kan bidra med midler til tidsbegrenset leie av enkelt utstyr som for eksempel flisekutter. Ved arbeid som involverer motoriserte redskap skal det også skrives under på en egenerklæring.
Ønsker du å drive med frivillighet i kommunens friområder sender du en henvendelse gjennom skjemaet på denne nettsien. Send oss en henvendelse gjennom skjemaet, forklar hva du ønsker å holde på med, så skal vi forsøke å sette deg i kontakt med andre frivillige som allerede driver sammen i kommunens friområder.
Ønsker du å drive med annet frivillig arbeid tar du kontakt med Frivillighetssentralen nærmest deg. Kommunen har frivilligsentraler i alle ni kommunedelene. Du kan ta kontakt både som enkeltperson og som organisasjon. Frivillighetssentralen kan også hjelpe hvis du ønsker å starte med en helt ny aktivitet, hjelper til når du søker om midler og arrangerer kurs og andre samlinger.
Frivillighet | Stavanger kommune
I aktivitetskalenderen Friskus får du enkelt oversikt om hva som skjer rundt om i byen.
Lokale og nasjonale ryddeaksjoner
På ryddenorge.no kan du registrere området du ønsker å rydde. På nettsiden kan du også melde deg på andre sine ryddeaksjoner eller melde fra hvor det bør bli ryddet. Du finner også informasjon om hvor du kan levere avfallet du samler inn.
Du kan rydde hele året, og tradisjonelt er det veldig mange som rydder om våren. Husk at våren er hekkesesong for fugler, og risikoen for å forstyrre hekkende fugl er stor mange steder. Vær derfor litt ekstra oppmerksom om du skal rydde om våren, og vurdér om aksjonen bør utsettes til høsten.
Du kan sjekke Miljødirektoratets digitale kart over hekkeområder og hvor det er ferdselsforbud her.
Dugnader som ikke er til hjelp
Noen dugnader kan påføre naturen skade, og kommunen kan få mer etterarbeid enn om vi gjorde hele jobben selv. De vanligste feilene er at:
- greiner og kvistehauger blir liggende i uorden der de er kappet.
- henting av flere typer avfall og hentestedet ikke er avklart med kommunen på forhånd.
- trær blir beskåret slik at de sakte, men sikkert dør.
Sprøytemidler skal ikke brukes på de kommunale områdene.