Dyrevelferdsplanen
Stavanger kommune har laget en dyrevelferdsplan for å sikre at alle dyr i kommunen et godt liv. Vi ønsker at planen skal bidra til å trygge innbyggere som eier og møter dyr i sin hverdag, at de vet hvor de kan oppsøke hjelp og hvor de kan finne informasjon.
1. Planbearbeiding
Hva menes med dyrevelferd?
Lov om dyrevelferd definerer at dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger. Det er flere lover og regler som regulerer dyrehold og dyrevelferd, se vedlegg 5 for utdypende informasjon om dette. Regelverket for dyrevelferd i Norge er utarbeidet ut i fra De fem friheter, definert av Brambell-kommisjonen i Storbritannia i 1965:
- Frihet fra sult, tørste og feilernæring - ved at dyra har fri tilgang på friskt vann og en diett som opprettholder god helse og trivsel.
- Frihet fra fysisk ubehag- ved at dyra holdes i egnet levemiljø med komfortabel liggeplass og ly for vær og vind.
- Frihet fra smerte, sjukdom og skade- ved forebygging, rask diagnostisering og behandling.
- Frihet til å utøve normal atferd- ved at dyra får nok plass i egnede driftssystemer og samvær med dyr av samme art.
- Frihet fra frykt og stress- ved at dyra holdes og behandles på en slik måte at de unngår vedvarende frykt og stress.
Lov om dyrevelferd, eller dyrevelferdsloven som den ofte omtales som, er den viktigste loven vi har på dette området i Norge.
Det er dyreeier som har ansvar for eget dyr, og plikter å sette seg inn i hvilke behov dyret har for at det skal ha et godt liv. Alle som kommer over et sykt, skadd eller hjelpeløst dyr, har plikt til å hjelpe dette. Mattilsynet og politiet har myndighet etter Dyrevelferdsloven og håndhever regelverket, enten gjennom vedtak eller bøter.