PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Samfunnsutvikling
  3. Innovasjon
  4. Innovasjons-prosjekter
  5. AiRMOUR

Airmour - droner i akuttmedisinske tjenester

Airmour er et 3-årig EU-prosjekt der vi skal utforske bruken av droner, og fly droner i by- og bynære områder til akuttmedisinsk bruk. Stavanger er valgt ut som testarena og hadde sin første demonstrasjonsflygning 21. september 2022.

Airmour-prosjektet skal se på utfordringer og behov vi har knyttet til «blålys»-droner i byer og samfunn. Dersom ulykken er ute, kan droner komme raskt fram til ulykkesstedet, uten utfordringer med bilkø eller andre veisperringer.

Illustrasjonsbilde som viser et kart over et sykehus med droner flyvende over.

– Stavanger kommune tar en aktiv rolle i utviklingen vi vet kommer, innen bruk av droner. Dette prosjektet gir oss læring og erfaring for framtiden, sier prosjektleder Terje Rygh fra smartbyavdelingen.  

I løpet av prosjektet involverer vi innbyggerne for å lære mer om deres tanker knyttet til bruk av droner. Prosjektet utvikler e-kurs og verktøy til byplanleggere, droneoperatører og andre. Airmour bidrar også til det kommende sivile luftfatsregelverket for bruk av droner i EU. 

Illustrasjonsbilde av eHang 2016, en bemannet drone.
eHang 2016 over Sandnes (illustrasjonsbilde).
Foto: eHang Scandinavia

Først ut i Stavanger

I september 2022 arrangerte vi den første flyvningen med en lastedrone på Texasmarka ved Mosvatnet. Dronen ble flydd av det Forus-baserte drone-firmaet eHang Scandinavia, operatøren i prosjektet.

I denne videoen forteller Terje Rygh, prosjektleder i smartbyen, om Airmour-prosjektet. 

 

En mann henter ut en rød hjertestarter fra det gule lasterommet på en hvit drone som står på bakken. I bakgrunnen står det flere mennesker og følger med.
I forbindelse med demonstrasjonsflygningen 21. september 2022 ble det blant annet vist hvordan droner kan brukes i urbane områder til å frakte en hjertestarter.
Foto: Carina Johansen

Bredt partnerskap 

Prosjektet koordiners av VTT i Finland, og er et samarbeid mellom byer fra seks land: Tyskland, Finland, Norge, Sverige, Luxembourg og Nederland. I tillegg er det 13 partnere som inkluderer forskningsinstitusjoner, luftfartsmyndigheter og nødetater. Se alle partnerne på EUs offisielle prosjektside

Droneoperatør eHang Scandinavia AS har tett kontakt med Avinor og Luftfartstilsynet i Norge. Begge er viktige nasjonale partnere for det videre arbeidet med sertifiseringer, og nødvendige flygningstillatelser.

Flere avdelinger i Stavanger kommune er involverte i prosjektet. Både helse og velferd, beredskap, kart og digitale tjenester, innovasjon og digitalisering, og by- og samfunnsplanlegging bidrar, sammen med smartbyavdelingen som har prosjektledelsen.

Airmour i media

NRK Rogaland - Testflyg dronar til naudmedisinsk hjelp: – Kan vera klar om fem år

Rogalands avis - Denne dronen kan redde liv

Ambulanseforum - Tester ut drone utstyrt med hjertestarter

NRK Rogaland - Vil benytte droner til medisinsk personell

Teknisk ukeblad - Blålys-droner kan redde liv

Kontaktinformasjon

Bilde av Terje Rygh

Terje Rygh

rådgiver

Mobil:
988 78 187
E-post:
terje.rygh@stavanger.kommune.no