UngLab
UngLab startet sommeren 2020 og er et prosjekt som smartbyen har utviklet i samarbeid med Områdesatsingen på Storhaug, demokratirådgiverne og Ungdom og fritid. Formålet med prosjektet er å få flere ungdommer mellom 15-19 år til å delta i samfunnsdebatten som berører dem og deres nærmiljø.
Dette gjorde vi
Vi ansatte 13 ungdommer som behersker flere språk, i tillegg til norsk og engelsk, til å utføre dybdeintervjuer med rundt 60 andre ungdommer i bydelen Storhaug. Ungdommene fikk opplæring i intervjuteknikk og hvordan de skulle analysere svarene. De valgte selv spørsmål de opplevde som viktige for å lære mer om ungdommenes behov og opplevelser av nærmiljøet.
Resultatene fra intervjuene ble tatt med videre til å utvikle piloter som skal være med og løfte frem unges stemmer på Storhaug og motivere dem til å delta i diskusjoner om spørsmål som omhandler dem. Test av pilotene er planlagt i løpet av 2021. Storhaug bydelsavis har skrevet en hyggelig omtale av prosjektet (s.12).
Noen av ungdommene som deltok jobber også sammen med Mitt nabolag om å teste digitale innbyggerinvolverings- og folkebudsjetteringsplattformer sammen med aldersgruppen 13-15 år, verktøyene Decidim og Your priorities.
Nøkkelinnsikter
- UngLab funker: Ungdommene tok jobben sin seriøst og forsøkte å utføre den etter beste evne - til tross for korona. Prosjektgruppen fikk være flue på veggen når unge snakker med unge, noe de unge selv mener er mye enklere enn å snakke med voksne.
- Å være ungdom er "taus" kunnskap: Det er vanskelig å fortelle om hvordan det er å være ung til andre. Alle går gjennom en ungdomsfase, men samfunnet rundt endrer seg, noe som gjør hver generasjons opplevelser unike.
-
Unge prater best med andre unge: Unge med like erfaringer diskuterer best seg imellom. Terskelen for å diskutere med vennene er lavere enn å diskutere med voksne.
-
Før man kan være motivert, må man være informert: "Delta i samfunnsdebatten?... Den debatten har ingen fortalt meg om..." Voksne kan ikke forvente at ungdom skal engasjere seg i stedet de bor, om ingen har fortalt dem at det er mulig.
-
Ungdom tar rollen sin alvorlig, men bare om voksne tar dem like alvorlig … og legger til rette for dem
-
Viktighet x gøy x venner = motivasjon
- Unge trenger et trygt rom til å utvikle meningene sine: Å dele meningene sine er like mye for å prøve dem ut og lære selv enn å overbevise andre.
- Voksne må gjøre seg fortjent til unges tillit: Å få høre sannheten fra ungdom krever masse tillit. Ikke bare tillit til at den unge ikke blir ledd av eller gjort skam på, men også at den voksne ikke lager "drama."
-
Møteplasser, møteplasser, møteplasser... Et sted å henge, møtes og være selvstendige, unge voksne. Det trenger Storhaug: steder hvor unge kan være i trygge rammer, men uten voksne som henger over dem.