1. Stavanger2025
  2. Nyheter
  3. Byfesten – du var fin!
Dansere i Bjerstedparken under Byfesten.

Byfesten – du var fin!

Fem steder i Stavanger våknet til liv og hvisket, skrålte, sang og danset fram byens egen fortelling med musikk, dans og forestillinger. Ble du med i fortellingen?
Publisert : 29.04.2025
Av : Eirill Vigrestad Nord-Varhaug og Siri Pedersen, kommunikasjonsavd.

Startskuddet for Byfesten - fortellingen om byen vår gikk torsdag ettermiddag i strålende sol i Bjergstedparken. Ordfører Tormod Losnedal sto for den offisielle åpningen, og publikum nøt umiddelbart den lekne forestillingen A Day in the Sparrow's life. 

Fire dager med blå himmel og musikk og dans i Bjergstedparken.
Fire dager med musikk, dans og blå himmel i Bjergstedparken.

Det er Kulturkompaniet som har produsert Byfesten, sammen med en rekke kulturinstitusjoner og aktører i Stavanger. Berit Aarrestad er kunstnerisk ansvarlig og regissør, og Nina Godtlibsen dramaturg for Byfesten – fortellingen om byen vår.

Dansere i Bjerstedparken under Byfesten.
A Day in the Sparrow's life.: Studenter fra UiS og elever fra Stavanger Katedralskole og Stavanger Kulturskole danset flyvende lett, vakkert og energisk i Bjergstedparken.

I Bjergstedparken strålte dansere, musikere og besøkende i takt med solen. Jorunn Hagesæter var i Bjergstedparken for andre gang denne helgen, hun måtte se dansen A day in the sparrow`s life bare en gang til.  

Jorunn Hagesæter og Bjørn Olav Lea på Byfest i Bjergstedparken.
Jorunn Hagesæter var i Bjergstedparken flere ganger i løpet av helgen, sist med makker Bjørn Olav Lea.

– Den var rett og slett helt fantastisk, sier Hagesæter med et bredt smil. Makkeren Bjørn Olav Lea nikker bekreftende. 

Bare i Bjergstedparken bidro over 1500 aktører i fortellingen om Stavanger. Lørdag og søndag kunne du også få med deg Jubileumssambaen, som er en nyskrevet marsj komponert av Espen Westbye på bestilling fra Norges Musikkorps Forbund (NMF) Rogaland i forbindelse med Stavangers jubileum. Jubileumssambaen kan du også få med deg i barnetoget på 17. mai.

Kan du høre byen puste? 

Myldreområdet på Sølvberget har fire dager i strekk blitt omgjort til en scene eller et torg, velbrukt av skuespillere fra Stavanger katedralskole og CulturalTheatre med flere.

Forestillingen Kan du høre byen puste? med måker på Sølvberget.
Forestillingen Kan du høre byen puste? har dratt fulle hus i fire dager og har tatt pusten av et stappfullt Sølvberget.

Forestillingen Kan du høre byen puste? tar publikum med på en reise gjennom tid og rom, og hvor du som publikummer blir en del av det pulserende livet, på torget på Sølvberget. Med ungdommelig oppstemthet og nedstemthet, måkeskrik og internasjonalitet, oljå og ONS. Herman Hilde Pedersen har regien, og Heine Røise har komponert musikken.
Skuespillere sloss i stykket Kan du høre byen puste? under Byfesten.
Med oljå blir det vips svarte dresser og slossing på ONS, jammen.

Torill Teigland Sødal tok turen til Byfesten og Sølvberget sammen med moren Magni Teigland Steffensen, mannen Eivind Sødal og barna Hanna Petrine Sødal og Johan Sødal. 
Torill Teigland Sødal tok turen til Byfesten og Sølvberget sammen med moren Magni Teigland Steffensen, mannen Eivind Sødal og barna Hanna Petrine Sødal og Johan Sødal. 

– En glitrende forestilling som plukket opp mange av de tingene som er «typisk Stavanger». Vi fikk historien med Sølvberget, oljå, expats og måkene pakket inn med Obstfelders ord fra «Jeg ser» og servert av en av Stavangers bautaer – Gretelill Tangen.  Både musikken og hele forestillingen var vakkert komponert og fremført, sier Torill Teigland Sødal, som var med hele familien på Byfesten. Barna likte best den store måken.  

Minneverdig på MS Souvenir 

Som publikummer på MS Souvenir kunne du gå hele 13 ganger – og hver gang få en ny opplevelse og versjon av stykket. Kystruteskipet MS Rogaland ble forvandlet til en omsluttende teaterforestilling, og som publikummer ble du tatt imot som om du skulle på omvisning, like før skoleskipet MS Souvenir med elever kastet loss. 

Mannskapet på MS Souvenir ønsker velkommen med en gammel engelsk sjanti, en arbeidssang, i strålende sol.
Mannskapet på MS Souvenir ønsker velkommen med en gammel engelsk sjanti, en arbeidssang, i strålende sol.

Kanskje du fikk et plutselig møte med blindpassasjeren på broen, eller ble stuck med kokken i byssa? Sistnevnte var i full gang med å lage middagen, som denne dagen var tomatsuppe med brun saus.  

Den unike og morsomme forestillingen er produsert av deWangen-produksjoner, og det fantastiske mannskapet spilles av Barne- og ungdomsteateret.  

Leonard og Mikkel, skuespiller og publikummer, foran MS Rogaland som under Byfesten ble teaterforestillingen MS Souvenir.
Leonard og Mikkel, skuespiller og publikummer, foran MS Rogaland som under Byfesten ble teaterforestillingen MS Souvenir.

– Dette er kjekt! Jeg har aldri vært med på et skuespill før hvor vi snakker med publikum og improviserer alt etter hva som skjer. Det er ganske stressende å være i karakter, og ikke bryte ut innimellom. Av og til er det engelske gjester og da må jeg plutselig gjøre alt på engelsk, det har vi jo ikke øvd på!, forteller Leonard, skuespiller ved Barne- og ungdomsteateret. Han legger til at han nå kjenner skuta som sin egen baklomme. Tilskuer Mikkel er minst like fornøyd:

 Jeg synes forestillingen var veldig bra! Skuespillerne improviserte og var med publikum på en helt ny måte. Vi snakket med dem og var med på det som skjedde, det var gøy!, forteller Mikkel. 

Domkirken - løft blikket! 

Under Byfesten åpnet Stavanger domkirke ørene for stemningsfull lydkunst og improvisasjoner på orgelet. John Derek Bishops lydinstallasjoner skapte en unik atmosfære i Byparken, Kiellandshagen og Laugmannsgata.  

Domkirken trakk fulle hus til den unike forestillingen «Løft blikket», som ble fremført tre ganger daglig under hele Byfesten.
Domkirken trakk fulle hus til den unike forestillingen «Løft blikket», som ble fremført tre ganger daglig under hele Byfesten.

Med musikk og manus av Markus Tähti Dunseth, skapte forestillingen en særegen opplevelse der Stavanger domkor og skuespillerne Mette Arnstad, Tor Einar Gudmestad og Erika Tellnes Eiene/Alida Riiber Rødsand fra Barne- og ungdomsteateret beveget seg blant publikum i katedralen og fylte rommet med sang.

Løft blikket i domkirken.
Hvordan møter vi det som er større enn oss? I 900 år har domkirken stilt dette spørsmålet. Bygningen får oss til å løfte blikket og se utover.

Ellen Flokketveit King og Therese Flokketveit løftet blikket i Stavanger domkirke.  
Ellen Flokketveit King og Therese Flokketveit løftet blikket i Stavanger domkirke.  

– Jeg synes dette var stilig. Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til. Det var veldig stemningsfullt, med organist, skuespillere og kor. Koret satt med oss tilskuere, og vandret rundt i rommet, forteller Ellen. Nå skal hun videre sammen med søsteren Therese, kanskje de får med seg MS Souvenir på Skansekaien.  

Tounatt x fire 

Det tidligere bryggeriet bød på en spennende blanding av historie, kunst og pubkultur. Hver kveld inviterte Tou til omvisninger som tok publikum fra bryggeriets fortid til dagens pulserende kunsthus. 

«Bar til bar» med Bård Bjørknes bø på åtte barkonsepter i Ølhallene og en pubcrawl gjennom tidene - med disse fire som stamgjester.
«Bar til bar» med Bård Bjørknes bø på åtte barkonsepter i Ølhallene og en pubcrawl gjennom tidene - med disse fire som stamgjester.

Stella Crist Crawford og Joakim Auestad er skuespillere ved Barne- og ungdomsteateret. Under Byfesten er de omvisere i Stavangers bryggerihistorie.  

Stella Crist Crawford og Joakim Auestad  har lært masse nytt om Stavangers bryggerihistorie som omvisere på Tounatt.
Stella Crist Crawford og Joakim Auestad har lært masse nytt om Stavangers bryggerihistorie som omvisere på Tounatt.

De har nettopp hatt en stor gruppe med på omvisning i Maskinhallen, Scene 1, Loftet, Ølhallene, lydhuset, atellier og flere kriker og kroker på huset.   

– Det er veldig gøy å være omviser på Tounatt! Vi får jo lært masse om historien til Tou på samme tid, det er interessant, sier Stella og Joakim før de haster videre med neste gjeng som vil på omvisning.