1. Stavanger2025
  2. Nyheter
  3. Dette er nytt i Stavanger domkirke
Inngangsparti i Stavanger domkirke, inn til forhallen.

Dette er nytt i Stavanger domkirke

På søndag gjenåpner endelig Stavanger domkirke. Byens kjære katedral er klar for 900-årsjubileum i 2025. Den er lunere, sikrere og tilgjengelig for alle.
Publisert : 23.08.2024
Av : Siri Pedersen, kommunikasjonsavdelingen

– Det er noen småting som må fikses, men sånn er det alltid, sier Per M. Schjelderup.

Sammen med kollega Live Gram har de akkurat hatt en gjennomgang med Stavanger kommune om brukstillatelser, det er det greit å ha på plass når gjenåpningen er om få dager. Gram og Schjelderup er ansvarlige restaureringsarkitekter for hele prosjektet. De har arbeidet med den omfattende restaureringen siden 2013, sammen med dyktige konsulenter og hele 23 entrepriser. Kirken har vært stengt for publikum de siste fire årene. 

Live Gram og Per Schjelderup er ansvarlige restaureringsarkitekter for Stavanger domkirke.
Live Gram og Per Schjelderup er ansvarlige restaureringsarkitekter for Stavanger domkirke. De har arbeidet med den omfattende restaureringen siden 2013.


– Østsiden er fortsatt under arbeid. Tårnene har ennå mørtel som må herde. Det er selve jubileumsåret som blir slutten av restaureringsprosjektet, forklarer Schjelderup. Rundt dem er det hektisk aktivitet: Det er arbeidsfolk i lifter og i stiger - det hamres, borres, monteres og vaskes overalt. 

– Byggesaksjefen kommenterte at han egentlig ikke så at det hadde skjedd noe særlig endring i kirka og det er jo knallbra! Det er det vi ønsker, at nye generasjoner får glede av domkirken, samtidig som den beholder sin autentisitet, sier Gram. 

Men, hva er egentlig nytt, da? Vi starter med inngangspartiet. 

Her kommer alle inn

Hele hovedinngangen på vestsiden har fått universell utforming.

– Inngangspartiet er utvidet, og trappen har fått romsligere adkomst tilpasset rullestolbrukere. Det er nytt rekkverk og markering av trinn for synshemmede. Her kommer alle inn! De gamle dørene fra 1870-tallet er de samme. De står alltid åpne når kirken er åpen, forteller Gram.

Nytt inngangsparti for Stavanger domkirke.
Domkirken har fått utvidet inngangsparti, romsligere trapp, nytt rekkverk og markering av trinn.

Forhallen setter modus

– Så må du gjennom enda en ytterdør før du kommer inn i forhallen. Her er det en ny disk og benk. Så er det dette nye glasspartiet, som vi kaller klimaskillet mellom skipet og forhallen. Dette er først av alt er et klimatiltak som sparer energi, fortsetter Gram. Hun legger til at glassdøren også fungerer som et fint skille mellom byen der ute og kirkerommet her inne.

Den nye forhallen til Stavanger domkirke.
I den nye forhallen er det ny disk og benk, og et nytt glassparti som først og fremst er et klimatiltak.

– Forhallen forbereder deg til å gå inn i kirken, nå kan du ikke lenger gå rett inn i en konsert eller vielse, slik man kunne risikere tidligere, sier Schjelderup. Disken skal være betjent og her er det løfteplattform for rullestolbrukere.

Fellesskapsbordet

Hva er nytt inne i selve kirken, da? Arkitektene håper at folk ikke vil legge så mye merke til endringene.

– Vi prøver å integrere de nye tingene i det historiske på en stillferdig måte. Men noen endringer er synlige, da. Vi har fornyet selve alteret og alterringen. Og ved den nye lystenningsplassen kan du kan tenne lys og ha en liten andakt for seg selv, sier Schjelderup.

Det er også installert et nytt lysanlegg med forhåndsinnstilte settinger for ulike stemninger. Kalkede vegger lysner også opp kirken. Schjelderup er særlig begeistret for det fire meter lange eikebordet:

– Vi kaller det fellesskapsbordet. Deling av måltid og fellesskap omkring bordet er et sentralt motiv i den tidlige kristendommen.

Fellesskapsbordet i Stavanger domkirke.
Det fire meter lange eikebordet har fått kallenavnet fellesskapsbordet, her kan folk samles til måltider og møter.

Motorvei under gulvet

 – Det er mye i restaureringsprosjektet som er skjult, blant annet i gulvet. Det er installert nytt sprinkleranlegg i hele kirken. Sprinklersentralen ligger nede i kjelleren, og fordelingen skjer via føringer under gulvet. Nå har vi et godt brannslukningssystem her, forklarer Gram.

Interiør Stavanger domkirke,
Under gulvet er det installert nytt sprinkelanlegg og vannbåren varme.

– Hele energikonseptet er nytt. Det er installert vannbåren varme i gulvene og det er boret energibrønner i byparken for å hente energi. Seks hull på hele 200 meters dybde. Det er et enormt teknisk anlegg under disse gulvene her, sier Schjelderup.

Klimasystemet skal varme opp besøkende, men det tar også vare på bygget, trekunsten og orgelet.

Blir kirken klar?

Tilbake til alle håndverkerne, konsulentene og fagfolkene som traver rundt i kirken: Blir kirken klar til gjenåpning på søndag?

Britta Goldberg er prosjektleder for restaureringsprosjektet.
Britta Goldberg er prosjektleder for restaureringsprosjektet.

– Ja, det skal vi få til. Dette er litt sånn byggeplass-sykdom, de siste to ukene før ferdigstillelse får man det alltid veldig travelt, sier Britta Goldberg, prosjektleder for restaureringsprosjektet.

– Det gjenstår en del arbeid ute på øst-siden. Målet er at vi er helt ferdige til 900-årsjubileet, i januar 2025.

Domkirken er en stor del av jubileumsåret 2025, det er tross alt bispedømmet og byen som fyller 900 år. 2025 byr på store og små arrangementer i kirken, allerede i januar braker det løs når Beharie holder jubileumskonsert.

På søndag braker det løs med åpningsgudstjeneste, åpen kirke og konsert på kvelden. Uken som følger har et rikholdig program, med hverdagsmesser, barneaktiviteter og ungdomsforestillingen Knoppar.  

Interiør Stavanger domkirke
Stavanger domkirke har åpningsfest med hverdagsmesser, barneaktiviteter og ungdomsforestillinger denne uka.