
Domkirken i piksler: Stem på din favoritt!
Domkirken i piksler er en spennende konkurranse i regi av Fimbul e-sport i forbindelse med Stavangers 900-årsjubileum.
Elever fra videregående skoler i regionen fikk i høst i oppdrag å gjenskape Stavanger domkirke i dataspillet Minecraft. Hele 69 elever fra de ulike skolene meldte seg på!
– Det er skikkelig kult å se den unike tilnærmingen hvert lag har hatt. Noen vektla størrelse og detaljer og bygget så stort at spillet nesten ikke klarer å laste det inn. Andre lag fokuserte på realisme og proporsjoner, og noen gikk for en mer kunstnerisk tolkning, med domkirken omfavnet av naturen, som om den har stått glemt i hundrevis av år, sier John Arne Gaard Nilsen.
Foruten å være historielektor og grunnlegger av Fimbul e-sport, har Nilsen tittelen "spillpedagog": han bruker dataspill som verktøy for læring. Han legger til:
– Hele poenget med prosjektet Domkirken i Piksler har vært å la ungdom utforske Stavanger sitt kulturelle opphav gjennom sin egen digitale virkelighet. På denne måten har prosjektet truffet rett inn i kjernen av Stavanger 2025: Elevene får en konkret inngang til byens historie gjennom domkirken, og samarbeidet mellom kommune, ungdom og fagmiljø har skapt et levende samspill på tvers av generasjoner.
De skolene som til slutt står igjen og har fullført sine bygg er St. Svithun, St. Olav og Bergeland, hvor det er seks ulike lag og dermed seks domkirker.
Stem på din favoritt!
Nå er det opp til publikum å stemme frem sine tre favoritter blant de pikselerte domkirkene. Deretter vil en jury avgjøre den endelige plasseringen på pallen, hvor pengepremier på til sammen 30 000 kroner venter vinnerne.
Juryen består av Joakim Mo Raudøy, Minecraft-arkitekt, Bettina Ebert, kulturminne-forsker Arkeologisk museum, Flemming Sørensen, styreleder Fimbul e-sport, Stian Trædal, it-konsulent Upheads, Ellen Hagen, museumspadagog Arkeolgisk museum og Bodil Bø, nestleder menighetsrådet Domkirken og St. Petri.
Første plass får tildelt en sjekk på kr 20 000, andre plass vil få 7500 og tredje plass stikker av med 2500. Her er det bare å stemme i vei for å gi ungdommen en mulighet til å stikke av med pengepremien!
Stem her!
Lag 9 – St. Olav vgs
Lag 9 har valgt en kreativ og original tilnærming ved å plassere domkirken i en alternativ tidsepoke, der bygget fremstår som overgrodd og forlatt. Denne tolkningen gir en fascinerende og nesten postapokalyptisk stemning. Særlig iøynefallende er et stort, fantasifullt dyr som har tatt bolig i kirken – en leken og uventet detalj som bidrar til å gjøre prosjektet både engasjerende og visuelt minneverdig.
Kommentar fra lag 9: Vi har lyst på en mulighet til å delta og vise våre ferdigheter. Det er ingen tvil på at vi stiller som et veldig sterkt lag, og vi kommer inn i konkurransen godt forberedt.
Lag 14 – Bergeland vgs
Lag 14 har hatt et tydelig fokus på detaljer og helhetsmiljøet rundt domkirken. De har valgt å inkludere Kongsgård skole i prosjektet, samt lagt stor vekt på intrikate og gjennomarbeidede detaljer innvendig i kirken. Et spesielt blikkfang er Stavanger 2025-logoen, som de har gjenskapt i Minecraft og plassert i inngangspartiet. I tillegg har laget gått så langt som å utforme detaljer inne i selve orgelet – et imponerende eksempel på presisjon og kreativitet.
Kommentar fra lag 14, Alma Idowu Asplin Martins og Hazel Mingar-Walker: Tidsepoken er nåtid, eller om noen måneder, så om sommeren. Det føltes passende å bygge Domkirken som 900 år gammel, når byen vår også blir 900 år. Minecraft-Domkirken vår er lagd i en 2,5:1 skala, men dette varierer noen steder etter hva som så best ut. Vi har prøvd å gjøre den så visuelt spenende som mulig, spesielt gjennom blokk-gradients og kontraster i valører. Vi er veldig fornøyde med hvordan Domkirken vår ble, og alt rundt kirken også. Dette har vært en både kreativ og interessant måte å lære om Domkirken på, og det er veldig kult at det arrangeres en så lokal Minecraft-byggekonkurranse.
Lag 15 – St. Svithun vgs
Lag 15 har valgt å fokusere på skala og har bygget en imponerende, monumental versjon av domkirken. Kirkens dimensjoner er så store at hele strukturen ikke lar seg fange i ett enkelt bilde, og tårnene strekker seg bokstavelig talt opp i skyene. Detaljer som størrelsen på stolene i interiøret, samt en nærliggende landsby i bakgrunnen på noen av bildene, gir et tydelig inntrykk av kirkens enorme omfang.
Kommentar fra lag 15, Aryan Moghimi, Lars Fidje & Mathias Dessingue: Det som fascinerer oss mest med domkirken er de små detaljene, det var derfor viktig for oss å inkludere disse. Det var også viktig for oss å få frem den mektige følelsen kirken ga oss. Med disse faktorene var det klart at vi måtte bygge stort. Å bygge stort var vanskelig og tidskrevende. Vi har også bygd en kiste med St.Svithuns arm i som sies skal ligge i en kiste under kirka.
Lag 7 – Bergeland vgs
Lag 7 har bygget en gjennomført og virkelighetsnær versjon av domkirken, med tydelig fokus på å gjenskape den slik den fremstår i Stavanger i dag. Breiavatnet er også inkludert, komplett med fisker, noe som tilfører modellen liv og bevegelse. Utenfor kirken finner vi brostein, som rammer inn bygget på en troverdig måte. Innvendig har laget lagt til flere fine detaljer – blant annet lysekroner – som bidrar til et helhetlig og autentisk uttrykk.
Kommentar fra lag 7, Adrian Boberg, Karwan Mohammadi, Morten Stenland Olsen, Nati Piyanan & Olivia Bravn Vuyk Haukelid:
Vi liker Minecraft. Vi synes det er en spennende og gøy konkurranse.
Lag 1 – St. Olav vgs
Lag 1 har lagt ned betydelig innsats i forarbeidet, både ved å benytte inspirasjonsmateriale fra arrangørene og gjennom egne undersøkelser. Resultatet er en realistisk gjengivelse av domkirken, hvor blant annet krypten er inkludert. Laget har vært dyktige til å bruke ulike blokker for å skape detaljer og subtile ujevnheter – elementer som bidrar til en autentisk og troverdig helhet, i tråd med hvordan bygg ofte fremstår i virkeligheten.
Kommentar fra lag 1, Eirik Dyrøy og Gabriel Resell:
Vi ønsker å fremheve at vi har lært svært mye om domkirkens konstruksjon og historie gjennom dette spennende prosjektet. Vi valgte å bygge domkirken slik den er på nåværende tidspunkt, for å få en framstilling som er så lik som mulig, til den opplevelsen du ville fått når du går inn i kirken i virkeligheten. Vi brukte blant annet bilder vi tok under besøk til kirken, eldre plantegninger, google streetview, eldre 3D turer av blant annet krypten som vi fant på youtube, og bilder vi tok under en omvisning. For å oppsummere har det vært et engasjerende og spennende prosjekt, som vi føler vi har lært mye av, både innenfor arkitekt, design og historie av nærområdet.
Lag 4 – Bergeland vgs
Til tross for utfordringer i innspurten, har laget levert en solid og gjennomarbeidet versjon av domkirken i Minecraft. De har hatt tydelig fokus på detaljering av selve kirkebygget, og viser god evne til å utnytte ulike blokker på kreative måter for å gjenskape realistiske og troverdige arkitektoniske elementer.
Kommentar fra lag 4, Eirik Johnsen Bjørnvik, Herman Arnesen Middelthon, Noah Hokstad og Sasha Viking Sundby: Vi er interessert i både Minecraft og arkitektur. Minecraft er noe vi har spilt siden barneskolen og er derfor et bygge-system vi er godt kjent med. Vi deltar selvfølgelig i konkurransen for premiene, fordi pengene kunne hjulpet oss en stor del, men bare det å delta virker kjekt. Et prosjekt som dette er noe som virker spennende og lærerikt, og vi har lyst til å gjenskape domkirken så realistisk og kreativt som vi kan.