Fortid og framtid møtes på Ullandhaug
– I 2025 skal vi feire at byen og kirken er 900 år med et storslått byjubileum! Vi skal feire opphavet og kulturarven vår, styrke samspillet i regionen og ruste oss for de omslagene som kommer. Hvordan kan innovasjon og omstilling hjelpe oss å møte framtiden? Kanskje kan vi lære noe av den kunnskapen vi har om vikingene og vikingetiden, sier prosjektleder for Stavanger 2025, Lena Antonius.
Ullandhaug er stedet for innovasjon – på Harald Hårfagres tid og i dag
Denne helgen kan du gjenoppleve vikingskipene og vikingenes håndverk og teknologi i Møllebukta under Rikssamlingsjubileet. I år er det 1150 år siden slaget i Hafrsfjord som ifølge sagaene samlet Vestlandet til ett rike – og befestet Harald Hårfagre som den første kongen i den norske kongerekken.
– En av forklaringene på vikingenes suksess var deres innovasjonsevne, håndverk og eventyrlyst. Teknologisk innovasjon, storstilt ullproduksjon og utnyttelse av havvind var blant de viktigste suksessfaktorene bak finansieringen av det første Norge og dette må inspirere våre satsninger i framtiden, sier leder for Rikssamlingsjubileet i Rogaland fylkeskommune, Trond Ole Holland Paulsen.
Les mer om rikssamlingsjubileet her
Rogaland har vært et innovasjonssentrum. Og skal være det i framtiden. Derfor er Ullandhaug en av satsingene i jubileet, der vi finner kunnskap, forskning og innovasjonsmiljøer.
Ullandhaug 2025
Ullandhaug er et prioritert satsingsområde i Stavanger sitt byjubileum fordi området er et symbol på kunnskaps- og innovasjonsmiljøene som skal gå foran i omstillingen og det grønne skiftet vi står overfor.
– Pilarprosjektet Ullandhaug 2025 skal styrke Ullandhaug som destinasjon og innovasjonsområde, bidra til å sette Stavanger på kartet som studentby og kunnskapsregion og mobilisere til grønn omstilling. Dette skal vi få til ved å tilgjengeliggjøre Ullandhaugtårnet, utsikten og naturopplevelsen i Sørmarka, fortelle regionens felles historie fra Ullandhaug og invitere innbyggere i regionen til å delta i arrangement som kobler kultur, forskning og teknologi, sier Antonius.
Kunnskapsløype og historisk vandring
For å teste ut hvordan dette kan gjøres fikk 170 barneskoleelever fra Stavanger gå en kunnskapssti på Ullandhaug, for å bli kjent med innovasjonen og teknologien på Harald Hårfagres tid og i framtiden. På veien opp fra Møllebukta til Universitetet i Stavanger (UiS) fikk de svare på ulike oppgaver – fra fortid til framtid – fra vikingskip til rakettverksted.
Eksempler på spørsmål som elevene møte på stien:
- Vikingene kunne navigere ved å bruke noe på himmelen, men hva? Her kan det være flere svar!
- Dette ble laget av dyrehorn eller tre, og brukt for å få ut floker i håret. Hva er det for noe? Hint, dette brukte Harald Hårfarge etter han vant slaget i Hafrsfjord!
- Vikingene brukte vindkraft til å seile. Hvordan bruker vi vindkraft i dag?
- Hva bruker grønne planter CO2 gass til?
- Hva fører det til at det blir mindre insekter på jorda?
Arrangør av kunnskapsstien var Stavanger 2025, sammen med Stavanger turistforening, Universitetet i Stavanger og Arkeologisk museum. Frem mot jubileumsåret 2025 skal flere slike samarbeid testes ut.
Dette er Stavanger 2025 – 900-årsjubileet
Stavanger 2025 er feiringen av at byen og kirken er 900 år. Jubileumsprogrammet er delt inn i tre tema: Opphav, som handler om å løfte fram historie og kulturarv, med Domkirken som et hovedprosjekt; Samspill, som ser på samspillet med naturen og verden i dag og har Pedersgata som hovedsatsing; og Omslag, som løfter blikket framover og spør hvordan vi skal møte framtiden, med Ullandhaug som omdreiningspunkt.