17 000 var med på jubileumsåpningen
Med tellemaskiner i Pedersgata, 10 000 besøkende bare i St. Petri kirke og anslag fra dronebilder, anslås det at cirka 17 000 var med på feiringen.
– For et frammøte og for en stemning! Vi var spente på hvor mange som ville komme, og dette er over all forventning. Rørende og overveldende, sier Lena Antonius, prosjektleder i Stavanger 2025. Hun legger til:
– Dette er en historisk dag. Til tusenårs-jubileet i 2125 vil de finne fram bildene fra denne dagen, og se folkehavet på domkirkeplassen.
– Dette er alle sitt jubileum
Ordfører Tormod Losnedal, biskop Anne Lise Ådnøy og rektor Klaus Mohn markerte sammen åpningen på Domkirketorget. I sine taler understreket de betydningen av å feire byens lange historie og samtidig se fremover. Biskop Ådnøy pekte på domkirkens betydning som et samlende hus for byen, mens rektor Mohn fremhevet universitetets rolle i å forme Stavanger som en kunnskapsby.
– Dette jubileet er deres, det er mitt, det er alle sitt jubileum!, sa ordfører Losnedal. Han oppfordret alle til å gå den 2025 meter lange opplevelsesløypa med lysverk, musikk, dans og teater. Og det gjorde de sannelig, alle 17 000. Denne dagen var Stavanger et lysende folkehav.
3-2-1!
Vettche, popbandet fra Stavanger/Sandnes/Undheim, satte stemningen med energiske toner og store smil. Så ble det som seg hør og bør på en åpning, en nedtelling som klaffet perfekt til nydelig klokkespill i domkirken, komponert av Kaada, før det imponerende laserverket «Beacon of Light» ble skrudd på.
Alle ville inn i domkirkå
Fra Domkirkeplassen ble folkehavet trommet inn i løypa av Tromlinga. I byparken ble havet møtt av jubileumspartnere i småhusene, med dans, klatretårn og mange kjekke aktiviteter. Og kakao!
Det var mange som ville inn i den restaurerte domkirken, og kanskje se den for første gang på mange år. Og like mange var nysgjerrige på hva arkeologene hadde funnet i og rundt domkirken og ble med Arkeologisk museum på omvisning.
Ny rekord i St. Petri?
Den store mengden med mennesker som beveget seg videre i løypa, opp mot den bilfrie Pedersgata, kom nok overraskende på de fleste, også de frivillige i refleksvester fra Nylund skolekorps.
Alle ville inn i St. Petri kirke for se Gaia: den seks meter brede kloden, gjenskapt med detaljerte NASA-bilder. Klikkeren som telte antall mennesker her, endte opp med 10 000 besøkende denne dagen. Det må være ny rekord for kirken!
New York – eller Pedersgadå?
På slaget 16.30 ble Pedersgata stengt for biler og gata ble på et blunk til noe helt annet. Flere av butikkene i gata hadde langåpent denne dagen, og det var folk overalt - hos frisørene, i klesbutikkene og ikke minst i restaurantene.
Det poppet opp med trommekorps, teater, Åsild og kor. Noen ville på skyggeteater med Kielland i lommeparken, andre ville se de flyvende mennene i gata.
– Stavanger føles som New York i kveld. Utrolig drøyt å se så mye folk i Stavanger!, sa Lasse Lokøy (t.h). Kompis Mathias Eeg var enig.
– Jeg hører mange som snakker om disse dukkene, men jeg har ikke sett dem, sa dukken som styres av Malin Landa. Mon tro om ikke disse blir fast inventar på Martinique framover.
Fest på bensinstasjonen
Jubileet tok over uteområdene til Blåsenborg bensinstasjon, og forvandlet den til mat- og dansehall. Her rigget Gladmat til langbord hvor vimpel-laging. Mange smakte på jubileumsproduktene til Stavanger 2025. Og ansiktsmaling, det er alltid gøy!
Pop, rock, rapp og punk
Uflakks-scenen ved Pulsparken serverte alle sjangre, med Reb., Peanus, Joggedress og Deponi. UFLAKKS Stavanger er en ungdomsarrangør-gruppe som arrangerer rusfrie konserter av, og for ungdom. Og ungdommene ga alt, både på, bak og ved scenen.
Første gang på 25 år
Marit Toaldsdottir Hebnes og Nortrud har akkurat sett MOCOs trappedans i Consulatet.
– Jeg har ikke vært i Pedersgata på 25 år. Og se gaten restaurert, bare det var et eventyr for meg. Det er en ekstrabonus at løypen går akkurat i denne gaten, sa Nortrud. Hun er forresten den eneste i Norge med dette navnet, så å skrive etternavn er ikke nødvendig, forsikret hun.
Venninnen Marit stemmer i: – Jeg synes også det er genialt å velge Pedersgata. Den har så mange kvaliteter, interessante bygg og flotte restauranter. Det var den rette plassen å starte jubileet på, sa Marit.
Dette er bare starten
– Målet er jubileet skal sette varige spor, noe som du husker og har minner om. Og dette er bare starten, året er sannelig full av minneverdige arrangementer. Stavanger 2025 lover å bli et år for alle, sier Lena Antonius, prosjektleder i Stavanger 2025.