1. Stavanger2025
  2. Nyheter
  3. Hvem av disse lager Stavangers jubileumsplakat?
Juryen står rundt et bord og diskuterer jubileumsplakaten fra 1975.

Hvem av disse lager Stavangers jubileumsplakat?

Blant 19 talentfulle kandidater har juryen nå plukket ut tre spennende kunstnere som skal kjempe om å lage det offisielle jubileumsmotivet for Stavanger i 2025.
Publisert : 31.01.2025

Det er Brynhild Winther, Johanna Warberg og Leo Ribeiro som har imponert juryen og gått videre til neste runde i konkurransen om å lage jubileumsmotivet for Stavangers 900 årsjubileum.  

Det var utfordrende å velge blant mange dyktige deltakere, men jeg synes tre kandidatene skilte seg ut med ulike og unike utrykk. Nå er jeg utrolig spent på neste runde og ser frem til å motta skisseforslagene, forteller jurymedlem og rådgiver i Stavanger kommunes kulturavdeling Astrid Helen Windingstad. 

Juryen står rundt et bord og diskuterer jubileumsplakaten fra 1975.
F.v. Astrid Helen Windingstad, Stian Kristensen, Eirill Iren Vigrestad Nord-Varhaug, Sigrun Sætrevik og Goedele Teirlinck.

Konkurransen ble lansert høsten 2024, og kunstnere og illustratører fra hele landet ble oppfordret til å sende inn sine porteføljer. De tre utvalgte kandidatene vil nå motta et honorar på 15 000 kroner hver for å utvikle sine skisser til den endelige jubileumsplakaten. Vinneren av skissekonkurransen vil i tillegg motta en premie på 30 000 kroner. 

Juryen er satt sammen av et bredt spekter av eksperter innen grafisk design og kunst, og består av Astrid Helen Windingstad, rådgiver for kunst i offentlige rom i Stavanger kommune, Goedele Teirlinck, grafisk designer i SAK design, Sigrun Sætrevik, kommunikasjonsrådgiver i Stavanger kommune med bakgrunn i grafisk design, kunsthistoriker Helga Nyman og kommunikasjonsrådgiver i Stavanger 2025 Eirill Iren Vigrestad Nord-Varhaug, som en representant fra folket.  

Et motiv for generasjoner

Jubileumsplakaten for 2025 skal, i likhet med de tidligere plakatene fra 1925 og 1975, bli et motiv som fanger Stavangers sjel. Målet er å finne en kunstner eller illustratør som kan skape et uttrykk som vil bli husket og verdsatt i mange generasjoner, akkurat som motivet fra 1975.  

I vurderingen av de innsendte bidragene vil juryen legge vekt på hvordan motivet gjenspeiler Stavanger, inkludert byens identitet, befolkning og historie. 

Ordfører Arne Rettedal og kunstner Odd Inge Worsøe med jubileumsplakaten i 1975.
Ordfører Arne Rettedal og kunstner Odd Inge Worsøe med jubileumsplakaten i 1975.

Møt kandidatene 

Brynhild Grødeland Winther

For Brynhild Grødeland Winther handler jubileumskonkurransen om å utfordre seg selv og tenke nytt i forhold til sin egen kunst. 

– Jeg er billedkunstner og jobber for det meste i ganske store formater. Det er en utfordring å jobbe i små formater og å forsøke å redusere detaljer. Så dette handler også om å pushe mine egne grenser, forteller hun. 

Hun beskriver sitt kunstneriske uttrykk som fargerikt og maksimalistisk, med en overflod av detaljer. Tegningene er sammensatt av ulike teknikker som veksler mellom det realistiske og det naivistiske. 

Juryen har lagt merke til hennes spennende strek og mener at kunsten hennes utstråler både brodd og humor. 

Brynhild Winther tegner på et stort ark.

Johanna Warberg

Illustratøren Johanna Warberg, har nylig flyttet tilbake til Stavanger etter syv år utenbys.  

– Jeg er en nyutdannet illustratør i en bransje som for tiden står overfor store utfordringer knyttet til KI og økonomiske nedgangstider. Dette en god mulighet for meg til å bygge opp porteføljen min, samtidig som jeg får bli kjent med det kreative miljøet her i byen, forteller hun. 

Warbergs illustrasjoner kjennetegnes av fargerike former og en leken tilnærming. Hun henter inspirasjon fra trender innen popkultur, interiør, mote og aktuelle samfunnsspørsmål. Kunsten hennes er også naivistisk, med mange detaljer, runde former og kontrastfarger.  

Juryen beskriver Warberg som en sterk kandidat med et humoristisk og røft uttrykk, og peker på hennes sprikende formspråk med bred appell. 

Johanna Warberg smiler foran noen av hennes verk.

Leo Ribeiro

Den brasilianske kunstneren Leo Ribeiro flyttet til Stavanger i 2018 og har siden den gang blitt inspirert av byens arkitektur og hverdagsliv. De siste årene har Ribeiro jobbet med illustrasjon, tegneserier og animasjon. 

– Jeg liker godt å bevege meg mellom disse tre uttrykksformene. Å tegne er det viktigste for meg. Arkitekturen, byen og det urbane livet er et gjennomgående tema i arbeidet mitt, forteller han. 

Juryen har latt seg imponere av Ribeiros høye kunstneriske nivå og hans særegne uttrykk. De mener at hans kunstnerskap viser byens dynamikk og mennesker fra et spennende perspektiv. 

Leo Ribeiro smiler foran ett av verkene sine.

Juryens vanskelige valg 

I skrivende stund er kunstnere i full gang med å utvikle sine skisser til jubileumsplakaten for Stavangers 900-årsjubileum. Skissene skal presenteres for juryen fredag 14. februar. Juryen vil deretter velge ut en vinner, som vil få i oppdrag å fullføre plakaten. 

Det ferdige motivet vil bli en viktig markør i feiringen av Stavangers 900-årsjubileum, som stavangerfolk forhåpentligvis vil huske i generasjoner.  

Kontaktinformasjon

Rådgiver for Stavanger 2025 og kultur, Stian

Stian Kristensen

rådgiver kultur og Stavanger 2025.

Litteratur, scenekunst, film

Telefon:
458 59 286
E-post:
stian.kristensen@stavanger.kommune.no