1. Stavanger2025
  2. Nyheter
  3. Inn i framtiden!
Rebekka Brox Liabø, Anne Beate Hovind, Penelope Lea, Ole Hamre og Stine Isachsen Knudsen ved Ullandhaugtårnet.

Inn i framtiden!

En dansekunstner, en klimaforkjemper, en dramapedagog, en kunstner, en musiker og en kreativ prosjektleder. Hva skjer hvis du gir dem frie tøyler på Ullandhaug? Det vil tiden vise!
Publisert : 29.10.2024
Av : Siri J. Pedersen, kommunikasjonsrådgiver

Prosjektgruppen for «Inn i framtiden» møtes for første gang - nettopp ved Ullandhaugtårnet. I desember 2025 skal byens nest høyeste punkt bli et samlingsted for hele regionen.  

– «Inn i framtiden» skal gi oss en solid finale på jubileumsåret og ta oss med videre. Et fullpakket jubileumsår trenger en heidundrende avslutning, sier Lena Antonius, prosjektleder i Stavanger 2025. 

Arrangementet har nasjonale ambisjoner og et internasjonalt perspektiv. I jubileumsåret skal det foregå flere prosjekter på Ullandhaug. Satsingen skal sette Stavanger på kartet som studentby ogkunnskapsregion, styrke Ullandhaug som destinasjon og innovasjonsområde, og mobilisere til grønn omstilling. 

Prosjektgruppen består av Anne Beate Hovind, prosjektleder og styreleder for Future Library, Stine Isachsen Knudsen, grunnlegger av dansekollektivet Moco Movement Collective, Penelope Lea, klimaforkjemper og Unicef-ambassadør, Ole Hamre, initiativtaker til Fargespill, Lawrence Malstaf, scenograf, og Rebekka Brox Liabø, forfatter og dramapedagog. 

Grønn profil 

– Prosjektgruppen har frie tøyler, men sammensetningen av gruppen speiler at vi ønsker å mobilisere til grønn utvikling.  Vi vil invitere innbyggere i regionen til å delta iet arrangement som kobler kultur, forskning ogteknologi og som forteller vår felles historie, sier Antonius.  

Ullandhaug har med Sørmarka et av de største og mest avholdte friområdene i Stavanger. Området grenser til Botanisk hage, Ullandhaug økologiske gård og Jernaldergården. Ullandhaug rommer dessuten et universitet, en innovasjonspark og snart et flunkende nytt universitetssykehus
 

Odd André Hedemand, eiendomssjef i Lyse, forteller om Ullandhaugtårnet til prosjektgruppen Inn i framtiden.
Odd André Hedemand, eiendomssjef i Lyse, forteller om Ullandhaugtårnet til prosjektgruppen Inn i framtiden.


–  Ullandhaugtårnet har en unik plassering i Stavanger-regionen og er et av de høyeste punktene i Stavanger. Allerede i 1895 ble Haraldstårnet bygget til minne om slaget i Hafrsfjord, på samme sted som Ullandhaugtårnet ligger i dag, forteller Odd André Hedemand, eiendomssjef i Lyse.

Denne dagen er han omviser for den tilreisende prosjektgruppen, som samler bakgrunnsinformasjon og inspirasjon til Inn i framtiden-arrangementet.
  Telekommunikasjonstårnet ble bygget i 1964 av Televerket og drives nå av Lyse, som er jubileumspartner i 900 års-jubileet.  

– Som jubileumspartner ønsker Lyse å bidra til at Sør-Rogaland blir et enda mer attraktivt sted for innbyggerne å studere, jobbe og å bo. Lyse har et klart regionalstrategisk perspektiv der utvikling av kompetanse står sentralt. Det er derfor naturlig at Lyse i jubileumsåret særlig legger vekt på kunnskapsområdet Ullandhaug, sier Cathrine Suttie, sponsoransvarlig i Lyse-konsernet. Hun er spent på hva Inn i framtiden vil romme og by på. 

Spektakulær utsikt 

Turen går videre inn i selve tårnet. Prosjektgruppen har hellet med seg, de får bli med opp til leiligheten på andre plan, som ble benyttet av Televerkets montører fram til 1990-tallet.  

Leiligheten er som et lite museum over 1960-tallets møbelstil. I kjøkkenskapet står det melpakker som kanskje er over 50 år gamle og et servise med Televerkets logo på. Leiligheten har utsikt til alle retninger i regionen. 
 

Utsikt fra leiligheten i Ullandhaugtårnet.
- Der bor jeg, peker Stine Honoré, rådgiver i Stavanger 2025.


– Bor du i området, så kan du se hjem herfra. Du ser til byen, Ryfylke og Jæren. Tenk deg de soloppgangene Televerkets montører har fått oppleve her, sier Hedemand.  

– Det betyr igjen at er tårnet er synlig på lange avstander. Alle i regionen har et forhold til Ullandhaugtårnet, det gjør området til en perfekt plass å jubilere, skyter Antonius inn.
 

Lena Antonius og Glenn André Hedemand i Ullandhaugtårnet.
Lena Antonius, prosjektleder Stavanger 2025, og Glenn André Hedemand, eiendomssjef i Lyse, i leiligheten i Ullandhaugtårnet.

Kafé og natur 

– I løpet av de neste førti årene skal hele granskogen i Sørmarka skiftes ut med eik.  Granens levetid er om lag 70 år, eiken lever opp til 500 år, og kan i flere hundre år deretter være hjem for insekter og andre arter, forteller Vegard Ankarstrand, naturforvalter i Stavanger kommune.  

Vegard Ankarstrand, naturforvalter i Stavanger kommune.
Vegard Ankarstrand, naturforvalter i Stavanger kommune.


Følget er blitt med videre til kafeen i tårnet, som driftes av Sørmarkas venner. Lyse har nylig pusset opp, nå er det plass til om lag 40 gode venner i den lyse kafeen.  Ankarstrand forteller om naturen som omgir tårnet, om dyrelivet og biomangfoldet.  

Prosjektgruppen er inspirert. Det snakkes om tusenårsperspektiver, lyden av folk, visualisering av framtiden, om håp og tillit.  

–  Norge er skikkelig bakpå med demokratiseringen av framtiden. At man i det politiske systemet har roller som snakker for fremtidens generasjoner.  Det kan vi tematisere i prosjektet vårt, sier Anne Beate Hovind.  

Første møte har båret frukter. Nå skal en dansekunstner, en klimaforkjemper, en dramapedagog, en kunstner, en musiker, en kreativ prosjektleder og et ullandhaugtårn bli enige om veien videre. Dette blir spennende! 

Utsikt til Jæren fra Ullandhaugtårnet
Utsikt til Jæren fra Ullandhaugtårnet.

Prosjektgruppens medlemmer 

  • Anne Beate Hovind: Prosjektleder og nå styreleder for Future Library som ble realisert sammen med kunstneren Katie Paterson.   
  • Stine Isachsen Knudsen: Grunnlegger av og koreograf i Moco Movement Collective. Representerer dans og scenekunst gjennom sitt arbeid i MOCO og TaDa. Har utforsket Ullandhaugtårnet og friområdet i forbindelse med egne oppsetninger, og senest i januar etter utviklingsmidler fra Stavanger 2025.  
  • Lawrence Malstaf: Belgisk billedkunstner og scenograf som blander det visuelle og det teatralske. Har arbeidet ved flere norske teaterscener. Kunstnerskapet hans utforsker samspillet mellom teknologi og natur.  
  • Penelope Lea: 19 år gammel klimaforkjemper som allerede er en etablert stemme i klimadebatten. Unicef-ambassadør med sterkt engasjement for klimakampen og for barns rettigheter – og barns fremtid. Har gitt ut boken I hverandres verden.   
  • Rebekka Brox Liabø: Dramapedagog og forfatter med mange års erfaring med å engasjere ungdom til å bruke sin egen stemme, og gi dem arenaer hvor de kan uttrykke seg og fortelle sin historie.   
  • Ole Hamre: Bergensbasert musiker og komponist med bred erfaring fra blant annet Festspillene i Bergen. Initiativtaker og kunstnerisk leder for barne - og ungdomsprosjektet Fargespill.   

Kontaktinformasjon

Prosjektleder Stavanger 2025, Lena Antonius

Lena Antonius

prosjektleder Stavanger 2025

Mobil:
948 36 022
Telefon:
51 50 74 08
E-post:
lena.antonius@stavanger.kommune.no