1. Stavanger2025
  2. Nyheter
  3. Jubileumsåpning - 2025 meter med opplevelser

Jubileumsåpning - 2025 meter med opplevelser

Nå er programmet klart! 900-årsjubileet åpner 18. januar med lysfestivalen Glød og opplevelsesløype mellom Domkirkeplassen, Obstfelders plass, St. Petri og i hele Pedersgata.
Publisert : 14.01.2025
Av : Siri Pedersen, kommunikasjonsavdelingen

Det nærmer seg jubileumsåpning!

-1 år
363 dager
-9 timer
-54 minutter
-9 sekunder


 – Jeg tror dette blir en magisk ettermiddag og kveld, sier Lena Antonius, prosjektleder i Stavanger 2025. På åpningen av Stavangers 900-årsjubileum skal internasjonale lysverk skinne i lag med det lokale kulturlivet i byen.

– Vi lager en opplevelsesløype på hele 2025 meter, rundt Glød sine lysverk. Den strekker seg fra sentrum og helt til enden av Pedersgata. Langs løypen kan du oppleve musikk, dans og teater i forskjellige former, sier Antonius. 

Bandet Vettche spiller på jubileumsåpningen.
Vettche er et friskt pust i det norske pop-segmentet, med god energi på scenen – gled deg!

Kl. 16.30-17.00: Jubileumsåpning og Vettche-konsert på Torget  

Dobbeltåpning av jubileumsåret og lysfestivalen Glød. Ordfører Tormod Losnedal vil i trespann med biskop Anne Lise Ådnøy og UiS-rektor Klaus Mohn telle ned og skru på jubileumsåret og lysverkene. Åpningen blir ledet av Nils Christian Fossdal. 900-årsjubilanten, altså Stavanger domkirke, ringer inn jubileet med nydelig klokkespill.

Og det blir minikonsert med Vettche! Bandet fra Sandnes og Stavanger spiller lystig og lettbeint indiepop. Vettche er et friskt pust i det norske pop-segmentet, med god energi på scenen – gled deg!

Her kan du se jubileumsåpningen direkte og i opptak i etterkant:


Kl. 17.00 – 20.00: 2025 meters løype med opplevelser!
   

Stavanger domkirke: Besøk den nyrenoverte domkirken. Denne dag er kirken åpen kl. 17.00-18.00. På kvelden blir det konsert med Beharie kl. 19.00. Billetter kjøper du her.

Lys som stråler opp i himmelen ved siden av domkirken i Stavanger.
Bilde av Loussaief Tijani. Foto av Sander Eriksen.

Glød lysverk: Beacon of light, Domkirkekirkeplassen 
På Domkirkeplassen skal tråder av lys veves gjennom mørket. I lysverket «Beacon of light» møtes det moderne og det tidløse i et spektakulært audiovisuelt kunstverk. «Beacon of light» er sponset av Hermes og Sparebanken Vest.  I byparken blir det gratis kakao, arkeologiske omvisninger og masse gøy!

Møt jubileumspartnerne i Byparken: Kakao og masse gøy!  Klokken 17.00-19.00 vil Arkeologisk museum gi omvisninger rundt domkirken og viser utgravinger og andre funn som gir oss ny kunnskap om historien vår.
Byparken vil bugne av aktiviteter fra samarbeidspartnerne Museum Stavanger, Stavanger Sentrum, Stavanger Turistforening, Sølvberget og UiS/SiS. Fimbul e-sport, som har en konkurranse om å bygge domkirken i Minecraft, vil også være til stede.  NM-Veka byr på klatretårn.

Glød lysverk: Jeg er, Obstfelders plass: Fakultetet for utdanningsvitenskap og humaniora ved Universitetet i Stavanger har samlet 900 barn og unge fra Rogaland for å sette sitt preg på Glød gjennom lysverket. Gjennom ren tegneglede og samskaping skildres barn og unges følelser, stemninger og identitet. En hyllest til fantasien og fellesskapet, der alle uttrykk har vært like viktige i prosessen med å lage et felles verk, «Jeg er». Musikken som tilhører lysverket, er komponert av Kaada. Animasjonene er av Jacob Bowitz Jensen.   

Lysverket Gaia. En stor lysende jordklode.
Lysinstallasjonen «Gaia» av Luke Jerram skal henge i St. Petri. Kunstverket er en seks meter i diameter stor representasjon av jordkloden. Foto: Luke Jerram.


Glød lysverk, Gaia, St. Petri kirke: I St. Petri kan du oppleve en lysende jordklode, gjenskapt med detaljerte NASA-bilder. Den seks meter brede skulpturen, «Gaia», blir etter hvert til et speil, som skal minne oss om den skjøre balansen mellom menneskeheten og naturen. Sammen med skulpturen spilles en spesiallaget lydkomposisjon av den BAFTA-vinnende komponisten Dan Jones. Det er Luke Jerram som står bak lysskulpturen «Gaia». Bare i 2023 hadde han over 115 utstillinger i 27 forskjellige land, besøkt av mer enn 3 millioner mennesker.
 Uflakks-konserter med Reb., Peanus, Joggedress og Deponi ved Pedersgata 87.
Få med deg konserter med Reb., Peanus, Joggedress og Deponi ved Pedersgata 87.


UFLAKKS-scenen ved Pulsparken
Ved Pedersgata 87 blir det konserter med Reb., Peanus, Joggedress og Deponi. UFLAKKS Stavanger er en ungdomsarrangør-gruppe som arrangerer rusfrie konserter av, og for ungdom.

Obs! Ny tid!
Kl. 17.30- 18.00: Reb. 
Reb. begynte å komponere sin egen musikk allerede som 12-åring, men det var først i 2022 hun debuterte med sine første utgivelser. Med sin unike stemme formidler Reb en dyp følelsesmessig resonans som berører både henne selv og lytterne. Akkurat nå jobber Reb i studio med en norsk EP som er planlagt utgitt tidlig i 2025. 

Kl. 18.00 – 18.30: Peanus 
Peanus er et kraftfullt rockeband bestående av fem jenter. Ylva leder an med en stemme som river gjennom sjelen. Ingeborg og Andrea leverer øredøvende riff og energi på elgitarer, Vilja holder styringen på bass og Selena bringer drivet med kraftige trommer. Sammen skaper de musikk som utfordrer, inspirerer og setter sitt unike preg på scenen! 

Kl. 18.30-19.00: Joggedress  
Stavanger-rapperen JOGGEDRESS kan spytte spydig tekster om hvor fet han er og hverdagen til en Storhaug-innfødt. Men også om såre temaer som kjærlighetssorg og å ikke føle å passe inn. Han har gitt to album, der hans siste heter «Tar du meg i mot». Joggedress er også ute med flere singler der det nye rap stjerne skuddet «2J» er med på en låt. 

Kl. 19.00- 19.30:Deponi 
Deponi markerer 900 år med måke-terror i Stavanger by med sine nidviser og klagesanger. Etter å ha vært på turné i utlandet denne sommeren vender de nå tilbake hjembyen. Deponi leverer rå hard punk - til og med om de blir like nedbæsjet som Aleksander Kielland statuen på torget.

Oversiktsbilde over parken
Lommeparken i Vinkelgata byr på Kiellands dyreverden.

Kiellands dyreverden i Lommeparken: I Vinkelgata på Storhaug finnes det en bitteliten solgul lommepark. På jubileumsåpningen vil Kiellandsenteret ha en samlestund for barn i denne fine parken.
Visste du at forfatteren Alexander L. Kielland ofte skrev om dyr, fugler og insekter i bøkene sine? Kiellandsenteret lager skyggeteater med Kiellands viktigste dyreskikkelser, og du kan bli med å leke! For eksempel med den store gule hunden fra novelletten «Trofast», eller med den rasende ravnen fra «Torvmyr», som kjefter på menneskene fordi de ødelegger naturen.

Fest på Blåsenborg bensinstasjon: Jubileet tar over  uteområdene til bensinstasjonen! Her rigger Gladmat til langbord hvor du foreksempel kan lage vimpler! Det blir smaksprøver og salg av jubileumsprodukter. Og ansiktsmaling!
Les mer om vimplene her.

Når lyden av prinsessens fiolin blander seg med lyden fra messingboller fra Himalaya lyser prinsessa så fint!
Når lyden av prinsessens fiolin blander seg med lyden fra messingboller fra Himalaya lyser prinsessa så fint!


Lysprinsesså i Pedersgata 27, tableaux-forestilling kl. 17.30, 18.30 og 19.30. 
Lysprinsesså er en nyskapende, interaktiv og sanselig forestilling, hvor publikum inviteres med i historien gjennom lek og humor. Vi møter danseren Thea som danser med Muzziballer som lyser og spiller når de danses med. Videre møter vi Lysprinsesså og lydmester Dag Egil. Når lyden av prinsessens fiolin blander seg med lyden fra messingboller fra Himalaya lyser prinsessa så fint!     
I samarbeid med Smedvig og Stavanger 2025, presenterer Glød lysfestival “The Travellers” – en serie med lysskulpturer av den franske kunstneren Cedric Le Borgne. 
Denne flyvende mannen, og to andre, skal lyse opp Pedersgata fra 18. januar.


Glød lysverk: The Travellers Pedersgata 40, 67 og 110: Høyt mellom hustakene i Pedersgata skal «The Travellers» dukke opp. Disse lysende mennene flyr over oss, og betrakter byen. De inviterer oss inn i en verden mellom drøm og virkelighet, mellom himmel og jord.  Skulpturene er en gave fra jubileumspartner Smedvig til Glød og «The Travellers» skal være en del av Glød lysfestival hvert år. 

Kammermusikkfestivalen i Pedersgata 60, kl. 18.00 og 18.45
Gnistrende energi med latin-amerikanske rytmer og melodier i vintermørket! Dette blir en ettermiddag hvor Stavanger kammermusikkfestivalen tar oss med til varmere og mer eksotiske trakter, nærmere bestemt Latin-Amerika. Møt de to unge lokale talentene Andreas Wetås Jara på cello og Tormund Blikra Vea på gitar. Tormund har debutert som solist i Konservatoriets konsertsal i København samt har vunnet priser i flere nasjonale og internasjonale konkurranser. Andreas har spilt som solist med flere orkester, blant annet Menuhin Orchestra i Italia og Das Junge Kammerorchester Freiburg i Tyskland.

Flask sjonglering sjonglerer med flammer.
Ikke tullball når Flaks sjonglering drar fram kjeglene.


Suppe, Rød kors-iglo og sjonglører i Pulsparken: I Pulsparken kan du varme deg på gratis suppe og bli imponert av flammesjonglering med Flaks sjonglering! Besøk også Røde Kors-igloen for en prat og litt varme.   
Ble med på premieren av Stavangerfilmen fra 1925!
Ble med på premieren av Stavangerfilmen fra 1925!


Bakgårdskino og popkorn ved Pedersgata 110: Premiere! Nå kan du se jubileumsfilmen fra 1925!  Se folkelivet i Vågen og bygatene for 100 år siden, da kong Haakon kom til Stavanger til 800-årsjubileet og høytidelig bispeinnsettelse i domkirken. Og ja – det blir selvfølgelig popkorn-servering!

Bakgårdskonserten fra vandreforestillingen Blikk kan også oppleves på jubileumsåpningen.
Bakgårdskonserten fra vandreforestillingen Blikk kan også oppleves på jubileumsåpningen.


Bakgårdskonsert med Brødrene Ringås ved Pedersgata 113, 3 minikonserter kl. 17.30-20.00
Gled deg til en forrektige bakgårdskonsert med Brødrene Ringås! Her kan du nok få høre klassiske Stavanger-sanger som handler om både dott og Søragadå. Brødrene Ringås begynte å holde visekonserter i 1975. Brødrene Harald og Johs Ringås slapp sin debutplate «Viser fra en gammel by» i 1975. De har holdt Rikskonserturneer, radio -og TV-opptredener, samt underholdt andre tilstelninger, for eksempel Egersund visefestival.  
Dansekompaniet MOCO har laget en helt ny stedsspesifikk koreografi til trappen i Consulatet.
Dansekompaniet MOCO har laget en helt ny stedsspesifikk koreografi til trappen i Consulatet.


MOCO dansekompani, Consulatet, Dokkgata 7
12 minutters looper kl. 17.00-18.30
Dansekompaniet MOCO har laget en helt ny stedsspesifikk koreografi til trappen i Consulatet. I trappen møter du dansekunstnere Stine I. Knudsen, Maria Hannevold og Victoria Jane Harley. Lyddesign har Thomas Lønning, lysdesign Karl Oskar Sørdal og kostymedesign Solveig Holte Bygnes og Rogaland teater. MOCO ser du igjen i «Inn i fremtiden» med danseforestillingen Resonans på Ullandhaugtårnet i desember. 

Vindmøllebakken. Hvite trehus rundt et gårdsrom. Foto: Sindre Ellingsen

Gjestebud i Vindmøllebakken, innslipp kl. 17.30, 18.30 og 19.30
Vindmøllebakken i enden av Pedersgata er et bofellesskap bygget etter modellen Gaining-by-Sharing. Beboerne eier mindre boenheter, men får samtidig tilgang til et bredere utvalg av utstyr og areal gjennom deling. Denne dagen åpner de opp dørene, og byr på utstilling med Leo Ribeiro, konsert med Roar Kjølv Jensen, bakverk og kaffe, guidet tur og et par åpne leiligheter. Velkommen!

Glød lysverk: Hope, Pedersgata 125: Hope er en tre minutter lang historie og projeksjon som endres over tid. Lysdesigner og lyskunstner Ainu Palmu, arbeider med animasjon, video og scenografi. Kunsten hennes kombinerer abstrakte og figurative bilder, og utforsker overganger og skjønnhetens dybde. For tiden fokuserer hun på ulike arters sameksistens, og menneskehetens rolle i å forme jordens fremtid. 

Glød lysverk: Moon Støperigata 38: Moon er et verk som lar oss komme tettere på månens mystikk. Ved hjelp av en lysdesigners sceniske virkemidler og en utstillingsarkitekts blikk for store opplevelser, får månen en varme som gløder i mørket, og en gjennomsiktighet som utforsker det usynlige. Randiane Aalberg Sandboe er lysdesigner og visuell kunstner med base i Bergen. Sandboe jobber i dag som lysdesigner for dans og teater, i tillegg til å skape egne lyskunst-installasjoner. 

Og mye mer!

Du møter dukketeater-damer på bar, nærmere sagt på Martinique. Det kan dukke opp flashmober både i form av sang, dans og korps. Mirrakels og Tromlingane skal dessuten tromme seg gjennom hele løypa. Og silden Åsild? Ja, hun dukker nok også opp. Ostehuset har denne dagen flyttet ut i Lervigparken! Alle spiseplassene har selvfølgelig åpent. 

Her er høydepunktene for hele Stavanger 2025.

Jubileumsåpnings-plakat med kart

Kontaktinformasjon

Prosjektleder Stavanger 2025, Lena Antonius

Lena Antonius

prosjektleder Stavanger 2025

Mobil:
948 36 022
Telefon:
51 50 74 08
E-post:
lena.antonius@stavanger.kommune.no
Foto av Siri Jeanette Pedersen

Siri J. Pedersen

kommunikasjonsrådgiver for Stavanger 2025 og NEB-STAR (New European Bauhaus Stavanger)

Mobil:
932 86 893
E-post:
siri.jeanette.pedersen@stavanger.kommune.no
Eirill Iren Vigrestad Nord-Varhaug

Eirill Iren Vigrestad Nord-Varhaug

kommunikasjonsrådgiver Stavanger 2025

Mobil:
922 01 611
E-post:
eirill.nord-varhaug@stavanger.kommune.no