1. Stavanger2025
  2. Nyheter
  3. Her er lagene som konkurrerer

Her er lagene som konkurrerer

Konkurransen er i gang! 18 lag fra St. Olav, Bergeland, Jåttå, Stavanger Katedralskole, St. Svithun og Godalen bygger nå Stavanger domkirke i Minecraft.
Publisert : 10.02.2025

– Velkommen! roper John Arne Gaard Nilsen ut til den spente forsamlingen i salen. Nilsen, som er historielektor og spillpedagog, arrangerer i regi av Fimbul konkurransen Domkirken i piksler.

Her er lagene!  18 lag fra St. Svithun vgs., St. Olav, Bergeland, Jåttå, Stavanger Katedralskole og Godalen bygger nå Stavanger domkirke i Minecraft.
Her er lagene! 18 lag fra St. Svithun vgs., St. Olav, Bergeland, Jåttå, Stavanger Katedralskole og Godalen bygger nå Stavanger domkirke i Minecraft.

De 18 lagene er samlet for første gang, på kick off på  Arkeologisk museum. Her får de en solid kunnskapsboost i nettopp Stavanger domkirke og konkurransen som de skal jobbe med i hele tre uker. For hva er egentlig konkurransereglene, og får elevene fravær på skolen for dette? 

– Nei, selvfølgelig får dere ikke fravær, forsikrer Nilsen.

Arkeologer til disposisjon

Arkeologene har dessuten møtt opp i fleng for å fortelle om arkeologiske og arkitektoniske detaljer om byens domkirke. Under restaureringen av kirken har arkeologene funnet langt flere graver enn antatt.

– Vi har funnet 76 graver. 48 av disse med menneskelevninger, sier arkeolog Sean Denham. Han forteller om forskjellige typer gulv som har vært i domkirken oppigjennom tidene.

Arkeolog Sean Denham forteller om gravfunn gjort i Stavanger domkirke.
– Vi har funnet 76 graver under utgravingene i domkirken. 48 av disse med menneskelevninger, forteller arkeolog Sean Denham.

Gulvdetaljer er viktige når elevene skal tegne kirken – for skal de lage versjonen fra 1200-tallet, 1800-tallet eller kanskje nåtidens? Det bestemmer lagene helt selv.

Arkeologer og museumspedagoger står til disposisjon. Museet har laget en ressursside for konkurransen, med informasjon om funn, plantegninger, 3D-tegninger, bilder og filmer. Museet stiller også ut en gammel 3D-modell av domkirken i aktivitetsutstillingen Anno 1125, som elever kan studere, filme og ta bilder av.

– Dette er et perfekt jubileumsprosjekt. 900-årsjubileet er delt inn i tre pilarer; opphav, samspill og omslag. I denne konkurransen lærer ungdom om domkirken på en ny måte, og jobber sammen for å skape noe nytt. Det er knallfint, sier Stine Honoré, prosjektrådgiver i Stavanger 2025.

Arkeologene Sean Denham og Barbro Irene Dahl står til disposisjon for lagene i konkurransen. Her med Stine Honoré, prosjektrådgiver i Stavanger 2025.
Arkeologene Sean Denham og Barbro Irene Dahl står klare til å hjelpe lagene i konkurransen. Her med Stine Honoré (t.h.), prosjektrådgiver i Stavanger 2025.

Egen Minecraft-ekspert

Joakim Mo Raudøy er Minecraft-ekspert og fungerer som rådgiver for lagene. Tidligere har han gjenskapt historiske bygninger som Slottet, Operaen og Nidarosdomen. Nå er Minecraft jobben til 21-åringen, blant annet gjennom Minecraft Marketplace.

– Den største utfordringen med å bygge Stavanger domkirke i Minecraft, er detaljene. Det er mye gammel ornamentikk og mange gotiske buer, sier Raudøy. Det vanskeligste bygget han har bygget i Minecraft er Nidarosdomen, som kjennetegnes av storslått gotisk arkitektur.

Joakim Mo Raudøy (t.v.) jobber med Minecraft og er rådgiver for lagene i konkurransen. Det er en ressurs John Arne Nilsen og Fimbul setter stor pris på.
Egen Minecraft-ekspert: Joakim Mo Raudøy (t.v.) jobber med Minecraft og er rådgiver for lagene i konkurransen. Det er en ressurs John Arne Nilsen og Fimbul setter stor pris på.

Avstemning

Serveren hvor domkirken skal bygges er åpen tre uker om gangen for hvert lag. Nå gleder Nilsen seg til å smugkikke på de forskjellige lagene.

Hvem som går ut som vinnere, og med 30 000 kroner i lomma, er det en jury som avgjør. Og de har strenge kriterier å følge, lagene blir vurdert etter gjenkjennelighet, innvendig utforming, kreativitet, detaljnivå, skala, ekstra miljø og samarbeid.

Elever ser på Stavanger domkirke-modell.
Hvem av lagene som går ut som vinnere, og med 30 000 kroner i lomma, er det en jury som avgjør.

– Alle lagene vil være ferdig med prosjektet månedsskifte mars/april. Da kan alle være med å stemme frem sitt favorittlag, sier Nilsen.

Kontaktinformasjon

Stine Honoré

Stine Honoré

prosjektrådgiver Stavanger 2025

Mobil:
906 38 492
E-post:
stine.honore@stavanger.kommune.no