Ny sesong av podkastserien Stavanger i 900 år
I den første sesongen av podkastserien er domkirken sentral, den er tross alt utgangspunktet for fortellingen om Stavanger som by. De første åtte episodene tar for seg ulike sider ved historien, og viser ikke bare fram glansbildeversjonen av Stavanger.
– De høye lyttertallene viser at mange er interessert i historie og vil lære mer om hvordan livet i Stavanger har vært i de ni hundre årene vi nå skal feire. Det er selvfølgelig utrolig kjekt for oss som jobber med å lage jubileumsfeiringen, ett av målene er jo at folk skal bli bedre kjent med lokalhistorien vår, forteller Stine Honoré, prosjektrådgiver i 2025.
Når sesong to nå lanseres skal vi bli bedre kjent med Pedersgata og østre bydel gjennom seks podkastepisoder. Bli kjent med den skremmende Sara Berge som jobbet på forsorgen, og var kjent for å holde nøye oppsyn med de som gikk på fattigkassen. Vi får også høre om de over 100 årene da Stavanger var selve avholdsbyen i Norge og Asbjørn Kloster skulle lede korstog mot alkoholen. Visste du forresten at det en gang var vanlig med barnearbeid, også i Stavanger?
I første episode spoler vi tilbake til da Stavanger var en konservativ småby på 1800-tallet. Siste halvdel av dette århundet ble de nye ideers tid. Folket mobiliserte seg rundt mektige predikanter som talte om kamp, avhold, protest eller omvendelse. Karismatiske ledere samlet tusenvis, og selv de største forsamlingslokalene ble for små. Landets mest populære predikant var Lars Oftedal, men det gikk noen rykter om Oftedal og snart skulle ryktene innhente selveste kongen av Bergeland.
– Noe av det jeg likte best var å få høre det 130 år gamle lydopptaket av Lars Oftedal som taler i Minnesota – det levendegjør fortellingen om Oftedal og gir oss et innblikk i hvor karismatisk han må ha vært som folketaler og religiøs leder i sin egen samtid. Han var en mektig mann, ikke bare i Stavanger – og skandaler og fortellingen om mektige menns fall er jo noe som alltid får mye oppmerksomhet, enten det er i dag eller i 1891, forteller Honoré.
Liv i historien
Det er Christian Gilsvik, produsent ved Screen Story, som har hatt ideen om å fortelle byens historie i podkast-format. Han sto også bak den første sesongen i denne podkastserien, og har tidligere laget podkast om Norges historie.
– Å jobbe med podkasten har vært en utrolig spennende. Ekspertene som bidrar er med på å danne et bilde av hva som har formet byen til det den er i dag - og gir liv til historien vår.
Fortettet stavangerhistorie
Østre bydel, med Pedersgata som hovedfartsåren inn til sentrum, har gjennomgått store endringer de siste årene. Boligbygging, nye kulturarenaer og møteplasser og ikke minst en rekke nye spisesteder har gjort at bydelen har fått nytt liv. Likevel er historien til stede i trange gater og smug, og i gamle fabrikklokaler som har blitt restaurert og fått ny bruk.
I jubileumsåret vil det være mange kjekke arrangement og begivenheter i Pedersgata. Åpningsarrangementet 18. januar og lysfestivalen Glød inviterer til lysvandring der hele gaten fylles med musikk, dans, mat og lyskunst. Den store byfesten i april vil også by på opplevelser i og rundt Pedersgata, og i oktober blir det et gjensyn med vandreforestillingen Blikk. Og ikke minst: i juni inviterer Gladmatfestivalen alle innbyggere til et av høydepunktene i programmet, nemlig verdens beste langbord, fra Nytorget til Mølleneset.
Kontaktinformasjon
Stine Honoré
prosjektrådgiver Stavanger 2025
- Mobil:
- 906 38 492
- E-post:
- stine.honore@stavanger.kommune.no