Rogaland teater byr på lokale råvarer i 2025
Ett av stykkene som skal gå på teateret i vår er jubileumsprosjektet Spør skogen. Dette er en musikalsk teaterforestilling, etter idé av Morten Abel.
I Spør skogen møter vi syv mennesker som har kledd seg ut som dyr for å komme vekk fra samfunnets overstimulerende og hektiske tempo. De prøver å spørre hverandre, og naturen, om hva som egentlig er meningen med alt sammen. Det hele rammes inn med av låter fra Morten Abels diskografi i nye arrangementer og i en fantastisk hvit skog.
Forestillingen spilles på Hovedscenen og regisseres av danske Niels Erling. Siden han trådte inn på den danske teaterscenen i 2018 har han blitt nominert til Reumert, den danske Heddaprisen, fire ganger. I 2020 vant han talentprisen og i 2022 fikk han årets særpris.
Sammen med makkerne scenograf Julian Juhlin, dramaturg Nanna Bang og arrangør og komponist Markus Artved har de forvaltet både ideen og Morten Abels imponerende diskografi, samt skrevet manus til Spør skogen.
Spør skogen er ett av bidragene Rogaland teater har til jubiluemsåret 2025. I 2022 fikk Spør skogen 100.000 kroner til utvikling av forestillingen. I vurderingen av søknadene ble det blant annet lagt vekt på i hvilken grad prosjektet ville sette varige spor.
– Det er en forestilling som ikke bare skal fortelle en historie, men som også stiller spørsmål om hvor vi er på vei. Og det er et viktig perspektiv å ha med i en stor jubileumsfeiring som nå, forteller prosjektleder i Stavanger 2025 Lena Antonius.
Du er bonde
Den helt nye forestillingen Du er bonde holder premiere på teateret i vår. Handlingen er lagt til Gjesdal sent på 90-tallet. I forestillingen møter du to nyslåtte odelsjenter som på hver sin måte utforsker hvordan de ønsker å drive gård.
Forestillingen er basert på boken til Ålgårdfødte Kristin Auestad Danielsen med samme tittel. Sammen med regissør Maria Drangeid flytter fortellingen seg fra sidene i boken til scenen på Rogaland teater.
– Jeg ville skrive om mitt barndomsunivers på en litt frekk og artig måte, forteller Auestad Danielsen.
Handlingen i forestillingen er ikke bare om hvordan disse unge jentene skal drive gård, men også om helt vanlig ungdomsproblematikk fra 90-tallet.
– De skal være sexy uten å være horete og jomfruelige uten å være pripne, så det er mye å kjenne seg igjen i, ler Drangeid.
Både Drangeid og Auestad Danielsen er også aktuelle i jubileumsprosjektet Knoppar.
Vennskapskunst
Hva er vel mer lokalt enn Kielland og Garborg? Arne Garborg og Kitty Kielland var nære venner. Deler av brevene de skrev til hverandre er samlet i boken Brevveksling 1885-1906. Forestillingen vennskapskunst tar utgangspunkt i brevsamlingen når den utforsker kunsten å være en venn.
– Vi kan bare basere oss på disse brevene, men det tyder på at de to hadde et vennskap som var ekstremt ærlig og som besto av ubetinget kjærlighet, forteller skuespiller Nina Ellen Ødegård.
– Både Nina og jeg har jobbet mye med opprivende dramaer, men det er sjeldent at vi ser at et varig og godt vennskap blir løftet frem på scenen, så det var egentlig utgangspunktet til det hele, forteller skuespiller Torbjørn Berglund Eriksen.
Kiellands 175-årsjubileum
Like før vi skal feire at Stavanger er 900 år, markeres det også et annet jubileum som er viktig for byen. Stavangers store sønn, Alexander Kielland, har 175-årsjubileum. Det har blitt feiret på teateret med forestillingen Alexander i høst, og forestillingen fortsetter inn i jubileumsåret 2025.
Bli bedre kjent med hele vårprogrammet.
Kontaktinformasjon
Lena Antonius
prosjektleder Stavanger 2025
- Mobil:
- 948 36 022
- Telefon:
- 51 50 74 08
- E-post:
- lena.antonius@stavanger.kommune.no