1. Stavanger2025
  2. Nyheter
  3. Smaken av Stavanger 2025 – her er jubileumsproduktene!

Smaken av Stavanger 2025 – her er jubileumsproduktene!

De offisielle jubileumsproduktene til Stavanger 2025 er kåret. Samlet skaper is, pølse, sider, kippers, laks, kveite og bærbusker smaken av Stavanger!
Publisert : 28.06.2024

Jolanta Ulys,  grunder i Siddis Gelato med Stine Honoré, prosjektrådgiver i Stavanger 2025.
Gründer Jolanta Ulys er opptatt av kvalitet, håndverkstradisjoner og bærekraft. Her gratuleres hun av Stine Honoré, prosjektrådgiver i Stavanger 2025.

– Vi har kåret vinnerne av konkurransen om å lage de offisielle jubileumsproduktene til den store 900-årsfesten. Vi fikk inn mange spennende forslag, og står igjen med hele ti vinnere, sier Stine Honoré, prosjektrådgiver i Stavanger 2025.

Konkurransen, som ble utlyst i vår, rettes mot måltidsnæringen, og oppgaven er å lage produkter med lokale råvarer, eller med en kobling til Stavangers historie.

Honoré har tatt turen til Pedersgata og til Siddis Gelato, på en perfekt is-dag. Med seg i veska har hun ferske klistermerker med ordlyden «Offisielt jubileumsprodukt – Stavanger 2025».

– Hva er vel bursdagsfeiring uten is? Når Stavanger feirer 900 år, blir det faktisk med to forskjellige isprodusenter, vi får både iskrem og gelato! Gratulerer, Siddis Gelato!, sier Honoré til Jolanta Ulys, som er grunder i Siddis Gelato.

– Tusen takk! Dette er veldig spennende, og nytt for oss. Tenk at isen vår blir en del av 900-årsfeiringen, det er jeg stolt over, sier Ulys. Hun skal lage tre ulike typer gelato som offisielle jubileumsprodukter. Smakene vil bli utviklet i løpet av sommeren.

Siddis Gelato - offisielt jubileumsprodukt i Stavanger 2025.

Jubileumsproduktene kommer i salg i løpet av sommeren og høsten, og de fleste produsentene møter du også nå på Gladmatfestivalen.

Her er oversikt over produktene som sammen skal skape smaken av Stavanger 2025:

Jubileums-is

Hva er vel bursdagsfeiring uten is? Når Stavanger feirer 900 år blir det faktisk både iskrem og gelato!

Siddis Gelato: Allerede i 1910 ble den første gelatoen produsert i Stavanger. Giovanni Zazzera etablerte seg i Langgata 59 og kunne friste siddisene med italienske smaker. Ordet "gelato" er italiensk og betyr iskrem. Den er kjent for sin kremete tekstur og intense smak, og lages vanligvis med melk eller vann.

I dag er det Siddis Gelato som tilbyr italienske fristelser produsert av lokale råvarer fra sitt utsalg i Pedersgata. Gründer Jolanta Ulys er opptatt av kvalitet, håndverkstradisjoner og bærekraft, og skal lage tre ulike typer gelato med smaker inspirert av jubileet. Siddis Gelato har vunnet flere priser, og deltar på VM i gelato i Bologna i 2025.

Øy-is er offisielt jubileumsprodukt i Stavanger 2025.
På idylliske Kalvøy driver familien Middelthon en liten gård hvor de blant annet sin egen iskrem, Øy-is.

Øy-is: Et stykke utenfor byen, på idylliske Kalvøy, driver familien Middelthon en liten gård. Her produserer de blant annet sin egen iskrem, Øy-is. Iskremen er laget på lokale råvarer og får smaken fra håndplukkede bær fra drivhusene på gården.

Drivhusene på øya forteller om tidligere generasjoners produksjon av grønnsaker og blomster, som ble fraktet med egen båt til sentrum for å selges på torget. Fru Middelthons Øy-is fraktes til utsalgssteder i byen på den gode gamle måten, og vitner om hvordan handelen mellom byen og distriktet foregikk før i tiden.

Bjellandfabrikk. Foto Stavanger byarkiv.
King Oscar AS er i dag basert i Bergen, men er fortsatt en av Stavangers mest kjente merkevarer. Det blir produsert en egen King Oscar Kippers av varmrøkt norsk sildefilet til Stavanger 2025.

Tradisjonsrik hermetikk

Stavanger har alltid levd av ressurser fra havet. Sardiner og brisling vår lenge vår viktigste inntektskilde, og byen ble omtalt som «hermetikkbyen». I mange år dominerte hermetikkfabrikkene og fabrikkpipene bybildet, særlig i østre bydel. En viktig del av fortellingen om Stavangers industrihistorie er Chr. Bjelland & Co A/S, som ble grunnlagt i 1882. Selskapet ble raskt en av landets og verdens største hermetikkprodusenter, og drev også eksport av produkter under merkevarenavnet King Oscar. Behovet for langtidsholdbar mat var stort, og selskapet vokste til å bli et industrikonsern med produksjon og eksport av hermetiske fiskeprodukter til både USA og Europa. Selskapets siste fabrikk ble drevet frem til våren 1983, da produksjonen flyttet til utlandet. Oljeindustrien hadde tatt over som den viktigste industrien i Stavanger, og byen var inne i en ny epoke.

King Oscar AS er i dag basert i Bergen, men er fortsatt en av Stavangers mest kjente merkevarer. Det er derfor stor stas at det i anledning 900-årsjubileet vil bli produsert en egen King Oscar Kippers av varmrøkt norsk sildefilet.

Historisk bilde av  slakter A. Idsøe i Verksgata 3 og 5 hvor bedriften fremdeles holder til.
Albert Idsøe er en familiebedrift med lange tradisjoner. Slakteriet ble etablert allerede i 1828, av Thore og Siri Idsøe som hadde et gårdsbruk i området mellom Petrikirken og Blaasenborg. Foto: A. Idsøe

Lokal pølse med internasjonal vri

Albert Idsøe er en familiebedrift med lange tradisjoner. Slakteriet ble etablert allerede i 1828, av Thore og Siri Idsøe som hadde et gårdsbruk i området mellom Petrikirken og Blaasenborg.

Deres bidrag til jubileet er en jubileumspølse som er en hyllest til de lange tradisjonene med pølseproduksjon hos A. Idsøe. Pølsen kombinerer lokale råvarer med internasjonale smaker. I tillegg kan de også friste med et eget fenalår laget av fjellam fra Ryfylke. Fenalåret representerer en viktig del av norsk matkultur og håndverk, og Idsøes produkt tar opp de gamle tradisjonene med fjellbeite i Ryfylke, en praksis som gir kjøttet en unik smak og kvalitet.

Edle dråper

Til jubileumsfeiringen kan man også nyte edle dråper fra en av Stavangers lokale siderprodusenter. Sideren produseres på Sæbø gård i Hjelmeland, og er laget på epler fra Ryfylke. Gården drives nå av niende tippoldebarn til Elling Knutson, som kjøpte Sæbø i 1628.

Historien til gården går lenger tilbake i tid enn domkirken og byen, her ble det i 1769 funnet seks sølvringer fra vikingtida. Dette er en av de største sølvskattene som har blitt funnet i Norge, og ringene befinner seg nå på Arkeologisk museum i Stavanger.

Havbruksnæringen – den nye oljå?

Også i dag er havet en viktig ressurs for Stavanger-regionen. Havbruksnæringen er i stadig vekst, og omtales til og med som «den nye oljå». Næringen bidrar med viktig verdiskaping, mange arbeidsplasser og dermed også økt bosetting i regionen.  

Mikals Laks AS er offisielt jubileumsprodukt i Stavanger 2025.
Mikals laks sine produktene er foredlet etter gamle tradisjonsrike oppskrifter, og eksporters til en rekke land. Foto: Mikals laks.

Mikals Laks er et familieeid røykeri som produserer røykt og gravet laks. De står bak mange prisvinnende produkter, og har også vært vinner av Det Norske Måltid. Mikals laks holder til på Skiftun i Hjelmeland kommune. Produktene deres er foredlet etter gamle tradisjonsrike oppskrifter, og eksporters til en rekke land. Deres jubileumsprodukt er kaldrøykt, tørrsaltet laks røykt på einer.

Sterling White Halibuts kveite er jubileumsprodukt i Stavanger 2025.
Mange av våre flotte restauranter har kveite fra Hjelmeland på menyen. Den kommer ofte fra Sterling White Halibut AS, som produserer fisk av førsteklasses kvalitet i fjordene i Ryfylke.

Sterling White Halibut AS: Stavanger er en matdestinasjon med mange gode restauranter, og et sterkt matfaglig miljø. Mange av våre flotte restauranter har kveite fra Hjelmeland på menyen. Den kommer ofte fra Sterling White Halibut AS, som produserer fisk av førsteklasses kvalitet i fjordene i Ryfylke. De er verdens største produsent av atlantisk kveite, og er opptatt av bærekraft i alle ledd. Deres jubileumsprodukt vil være i salg hos utvalgte lokale leverandører i løpet av høsten. 

Brynes Planteskoler er offisiell jubileumspartner i Stavanger 2025.
Brynes Planteskoler ble etablert av Thorstein Bryne i Paradis på Storhaug i 1887. Planteskolen, som er Norges eldste, er kjent for sine bær – og prydbusker, roser og frukttrær.

Stavangers første gartneri

Brynes Planteskoler ble etablert av Thorstein Bryne i Paradis på Storhaug i 1887. Planteskolen, som er Norges eldste, er kjent for sine bær – og prydbusker, roser og frukttrær. Produksjon har opp gjennom årene vært på ulike steder, men ved bygging av nytt sykehus på Våland, ble store deler av planteskolen ekspropriert, og nytt anlegg etablert på Jåttå.

I løpet av våren og sommeren 2025 kommer det ripsbusker, solbærbusker og lavendelplanter som feirer jubileet og som kan plantes som en videreføring av historien om gartneridrift og fruktdyrking i regionen.

Finnøyfjøla – tradisjonsrik og kortreist

Hvordan skal man så servere alle disse flotte produktene? På en handlaget fjøl fra Finnøy, så klart! Fjøla er produsert i verkstedet til Hauske tre, og lages av lokal eik. For 900 år siden var eik viktig i ulike typer byggverk, og ble brukt i både hus og båter på grunn av sin lange holdbarhet.

Kontaktinformasjon

Stine Honoré

Stine Honoré

prosjektrådgiver Stavanger 2025

Mobil:
906 38 492
E-post:
stine.honore@stavanger.kommune.no