Vil du lage Stavangers jubileumsmotiv?
Etter tilbakemeldinger fra kunstfeltet, har vi gjort noen endringer i kriteriene for jubileumsmotivet. Blant annet har vi en prekvalifisering i stedet for en skissekonkurranse. Fristen har derfor blitt forskyvet. Nedenfor finner du oppdaterte konkurransevilkår.
Stavanger 2025 lyser ut oppdrag om å lage jubileumsmotivet til 900-årsjubileet.
– Vi er skikkelig spente på hvilke forslag vi får!, sier Stian Kristensen, rådgiver i Stavanger 2025.
Det er en jury som skal velge ut tre kandidater som skal lage hver sin skisse. Kunstnerne til de tre skissene får et honorar på kr 15 000 for å fullføre motivet.
– Av de tre, vil en vinner bli valgt av juryen. Kunstneren til motivet mottar da 30 000 kr til i premie, sier Kristensen.
Les utlysningen her.
Jubileumsmotivet i 1975
For femti år siden feiret Stavanger 850-årsjubileum, og både kong Olav og kronprins Harald besøkte Stavanger. På programmet stod blant annet folkefest i Bjergsted og musikkfestival for ungdom.
Jubileumsmotivet fra 1975 er laget av Odd Inge Worsøe. Han er i dag 80 år, bor i Sandnes, og har i mange år arbeidet som markedsansvarlig i Stavanger turistforening. Han har også gitt ut turbøker med fotografier og boken «Oppdag Stavanger – en gammel by full av nytt».
– Stavanger kommune lyste ut en konkurranse blant reklamebyråene i byen. Jeg arbeidet som grafisk designer i Bate Stavanger på den tiden, forteller Odd Inge Worsøe. Han husker at det var stas å vinne, det var mange gode byråer i Stavanger på 70-tallet.
– Jeg aner faktisk ikke hvor originaltegningen befinner seg nå. Jeg har kun en plakat med motivet hjemme. Men jeg får fortsatt noen henvendeler her og der fra folk som ønsker seg plakaten, det er hyggelig, sier Worsøe.
Figgjo Fajanse kjøpte rettighetene til å bruke jubileumsmotivet på krus, salt- og pepperbøsse, jubileumsplatte og jubileumspokal. Worsøe husker de vant en designerpris på produktene.
– Om jeg skal delta i konkurransen om jubileumsmotivet i 2025? Nei, det tviler jeg på, det får byens yngre krefter heller bryne seg på, sier Worsøe.
Jubileumsmotivet i 1925
I 1925 var det storslått fest for å markere 800-årsjubileum for byen og domkirken. Stavanger fikk eget bispesete og bispeinnsettelsen ble gjennomført under stor festivitas, med mange gjester og jubel fra byens innbyggere. Kong Haakon åpnet også en stor utstilling i Bjergstedparken, og deltok i jubileumsgudstjeneste i domkirken.
Kongen stod også for den høytidelige innvielsen av Stavanger Kunstforening sine nye lokaler i Madlaveien, bygget som i dag huser Kunsthall Stavanger.
– Jubileumsmotivet fra 1925 er plakaten til «Stavangerfilmen». Den ble vist i 1926 og har bispeinnsettelsen og 800-årsjubileet som tema, forteller Kristensen. Plakaten henger på prosjektkontoret til Stavanger 2025, den dukket opp tilfeldig under en ryddeøkt i kommunen.
– Det er en nydelig og detaljrik plakat, med motiver fra blant annet bispeinnsettelsen, det gamle Ullandhaugtårnet og Stavanger kunstforening, sier Kristensen.
I 2025-motivet blir bidragene vektlagt ut fra hvordan de representerer Stavanger, som for eksempel byens identitet, befolkning og historie, samt jubileets tre hovedsatsninger med domkirken, Pedersgata og Ullandhaug.
Kontaktinformasjon
Stian Kristensen
rådgiver kultur og Stavanger 2025.
Litteratur, scenekunst, film
- Telefon:
- 458 59 286
- E-post:
- stian.kristensen@stavanger.kommune.no