Sesong 2: Kampen for tilværelsen
I sesong to av podkastserien, Stavanger i 900 år, blir vi bedre kjent med historien til Pedersgata og østre bydel. Lokale historikere, journalister, arkeologer og kulturvitere deler sin kunnskap om byen vår. Sammen blir vi bedre kjent med stavangerhistorien!
Sesong to består av seks avluttende episoder, hver uke blir det publisert en ny episode. Du kan høre podkasten nedenfor, eller på Spotify. Alle episodene i første sesong er allerede publisert. Podkasten er produsert av Screen Story for Stavanger 2025.
Episode 1 Jesus verdens lys
Hør Jesus verdens lys på Spotify.
Alle elsker en god skandale, særlig hvis det involverer de mektiges dobbeltmoral. Denne skadefryden var også til stede på slutten av 1800-tallet.
I november 1891 skriver Alexander Kielland i et brev til Bjørnstjerne Bjørnson. Han forteller at noen hvisket ham i øret hva som nettopp hadde skjedd i Petrikirken - den mektige Lars Oftedal hadde bekjent sine synder: «Oftedal har gaaet fra Seng til Seng» - skandalen var et faktum! Dikteren var Oftedals erkefiende, og det var med dårlig skjult skadefryd han også rapporterte om skandalen til sin gode venn Edvard Brandes i København. «Oftedal har etter min Mening havt saa mange Koner og Piger, han vilde, og engang maatte det ende galt. Nu kommer al Sladderen over ham …» skrev han, og tilføyde at det var en lettelse «at Oftedal væltede påa denne Maade og paa denne Tid»
Lysskiltet «Jesus Verdens lys» viser fremdeles at Bergelandsgaten var byens bedehusgate. Klisjén om at Stavanger var en konservativ småby som plutselig badet i olje er enda levende.
Medvirkende
Mette Tveit, konservator ved Stavanger Museum, MUST
Gunnar Roalkvam, historiker
Forteller: Eirill Iren Vigrestad Nord-Varhaug
Produsent: Christian Gilsvik
Lyd fra Lars Oftedals tale «Herrens åndelige og legemlige gaver». Misjons- og diakoniarkivet.
Lyd fra «Stavanger 15 år med olje». NRK, 1981.
Musikk og lydeffekter: Soundly og Artlist.
Episode 2 Kampen for tilværelsen
Hør Kampen for tilværelsen på Spotify.
Vi skal til første halvdel av 1900-tallet. Det er jul i Stavanger, men slettes ikke alle kjenner på glede og forventning. For byens mange fattige var også julen en håpløs kamp for tilværelsen. Arbeidsledigheten var høy, og mange familier var avhengige av hjelp fra fattigkassen. Her styrte Sara Berge med hard hånd. Hun brukte spioner og angivere for å sikre at ikke kommunens penger ble brukt på unødig luksus som bussbilletter, melk i vaflene eller kinobilletter til barna.
På nettsiden til Det norske kongehuset står det oppført at Frøken Sara Berge fra Stavanger ble tildelt Kongens Fortjenstmedalje i gull i 1939. Hun har også fått en gate oppkalt etter seg. Men var disse utmerkelsene fortjent, eller var Sara Berge mest opptatt av å ydmyke de fattige og spare kommunekassen for penger?
Medvirkende
I denne episoden hører du historiker Gunnar Roalkvam.
Forteller: Eirill Iren Vigrestad Nord-Varhaug.
Produsent: Christian Gilsvik.
Musikk og lydeffekter: Soundly og Artlist.
Kontaktinformasjon
Stine Honoré
prosjektrådgiver Stavanger 2025
- Mobil:
- 906 38 492
- E-post:
- stine.honore@stavanger.kommune.no