King Mikal
Mikals Laks er et familieeid røykeri som holder til på Skiftun i Hjelmeland kommune. Her produseres prisvinnende røykt og gravet laks av ypperste kvalitet. Produktene deres er foredlet etter tradisjonsrike familieoppskrifter som går tilbake til 1870-tallet.
For innehaver Mikal O. Viga startet det hele som en hobby. Familien hans har levd av sjøen og fiske i flere generasjoner.
– Sjøen og havet har vore livsnerva i familien Viga. Far, bestefar, oldefar og tipp oldefar har alle levd av sjøen og dreve med røyking av fisk. Eg var to og eit halvt år fyrste gongen eg var med på brislingfiske i Jøsenfjorden, og fiske vart ein del av heile oppveksten min. I starten då eg jobba for familien sitt oppdrettsselskap Kroken Fisk AS, fekk eg lønna mi i laks. Laksen blei røykt i eit røykeri eg laga sjølv. Fisken vart foredla etter gamle oppskrifter og handverkstradisjonar og pakka i kjellaren. Kundane var naboar og nokre turistar, forteller han.
Hobbyen ble et levebrød, og i dag eksporterer bedriften til en rekke land. Deres jubileumsprodukt er Absolut Tradisjon - kaldrøykt, tørrsaltet laks røykt på einer. I 2019 var Absolut Tradisjon vinner av Det Norske Måltid.
Kontaktinformasjon
Stine Honoré
prosjektrådgiver Stavanger 2025
- Mobil:
- 906 38 492
- E-post:
- stine.honore@stavanger.kommune.no