Triangulum
I oktober 2014 ble Stavanger utnevnt til fyrtårnby sammen med Eindhoven og Manchester i Triangulum-prosjektet. Triangulum er Europas første og største innovasjons- og demonstrasjonsprosjekt i søken på smartere byer og samfunn. Fyrtårnbyene i Triangulum skal integrere energi, mobilitet og IKT i nye løsninger som ikke har vært vist tidligere.
Triangulum består av 22 partnere, hvor fem av disse utgjør det lokale konsortiet i Stavanger. De lokale partnerne er Stavanger kommune, Lyse AS, Rogaland fylkeskommune, Universitetet i Stavanger og Greater Stavanger. Sammen skal partnerne demonstrere «first-of-a-kind»- løsninger som bidrar til å svare på EUs 7 uttalte samfunnsutfordringer.
Eksempler på bidrag fra partnerne i Stavanger:
- Systemer for energistyring og innovative videoløsninger skal testes i 100 private hjem, for å senke energiforbruket, og øke brukerbevisstheten. En skole og ett sykehjem skal teste løsninger for varmestyring, lys og luftkvalitet. Prosjektet ledes av Lyse AS.
- Ny energisentral basert på minimum 75% fornybare energikilder bygges i et felles sentralstyrt anlegg for varme og kjøling til tre av Stavanger kommunes administrasjonsbygg i sentrum. Målet er reduksjon av CO2-utslipp, varmegjenvinning og energieffektivisering. Prosjektet ledes av Stavanger kommune.
- Tre batteridrevne busser blir testet ut i ordinær rutetrafikk. Mye oppmerksomhet vil bli rettet mot infrastruktur for lading av elektriske kjøretøy. Målet er reduksjon av CO2-utslipp, nettkapasitet og sikkerhet. Regionen er den første i Norge som gjør dette. Prosjektet ledes av Rogaland fylkeskommune.
- Store datamengder samles nå i en nettskyløsning som skal håndtere data fra hele prosjektet. Målet er økt bruk av åpne data. Dette vil gjøre det lettere for byene som skal lære fra oss å gjenta løsningene i sin by. Prosjektet ledes av Universitetet i Stavanger.
- Erfaring og kunnskap fra prosjektet skal deles og formidles både lokalt og internasjonalt. Prosjektet ledes av Greater Stavanger.
Video: Tour de Triangulum - En reise gjennom smartbyen.
Løsningene i Stavanger er utviklet av de fem partnerne og finansiert av EU.
Energisentral
Energisentralen er Stavanger kommunes leveranse i Triangulum. Se en interaktiv modell over energisentralen her.
I dag leverer energisentralen varme og kjøling til tre av kommunens administrative bygg, inkludert Stavanger svømmehall. Energisentralen er kun basert på lokale fornybare energikilder, og skal redusere kommunens CO²-utslipp med minst 75% i forhold til tidligere.
Hensikten med energisentralen er å varme opp og kjøle ned bygninger ved bruk av lokale klimavennlige energikilder for å redusere byggenes klimautslipp. I denne demonstrasjonen ble det testet flere fornybare energikilder før valget falt på varmevekslere plassert i avløpstunnelen. Målet er å redusere CO²-utslippene fra 571 tonn til 65 tonn. Det utgjør en reduksjon på 506 tonn CO² i året. Til sammenligning utgjør 1 tonn CO² ca 100 reiser for en person tur/retur Stavanger til Oslo, eller en enveisbillett fra Oslo til New York.
Energisentralen ligger under Stavanger svømmehall og baserer seg primært på varmepumpeteknologi og varmevekslere. Avløpstunnelen er utstyrt med 100 varmevekslere som benyttes til å hente ut varmen fra kloakken. Varmepumpene henter varme fra tunnelen som ligger under Løkkeveien og øker temperaturen slik at den kan varme opp byggene. I tillegg til energi fra varmepumpene og avløpsvannet får energisentralen tilført vann som varmes opp av 200 m² solkollektorer på taket av svømmehallen, og varme gjenvunnet fra dusjene i svømmehallen. På ekstra kalde dager bruker vi biogass for å få høy nok temperatur på varmen.
Et av målene i Triangulum-prosjektet er at løsningene som demonstreres i fyrtårnsbyene skal kunne kopieres i andre byer. Med kloakk som energikilde har prosjektet høy overføringsverdi i Norge og Europa.
Vunnet priser
Direkte bruk av varme fra avløpstunell har ikke blitt prøvd i Norge tidligere. Den 2.november 2017 mottok energisentralen Vannbransjeprisen 2017. Vannbransjeprisen blir delt ut til prosjekter med innovative løsninger, høy kompleksitet og VA-utfordringer som har vært krevende å løse.
I mars 2018 ble energisentralen tildelt Varmepumpeprisen for større anlegg under Varmepumpekonferansen.
I september 2018 mottok partnerskapet i Triangulum en pris i Kina som deles ut til byer som tør å være ledende på å teste ut nye, bærekraftige løsninger. Les mer om prisen her.
Målet med Triangulum
Målet med Triangulum er å vise, dele og gjenta løsningene som blir utviklet av fyrtårnbyene med blant annet følgebyene Leipzig, Prag og Sabadell.
Jobben til fyrtårnbyene er å høste erfaringer fra demonstrasjonsprosjektene og vise vei for andre byer som ønsker å utvikle komplekse og innovative løsninger.
Triangulum skal:
- Demonstrere morgendagens løsninger
- Integrere energi, mobilitet og IKT gjennom innovative og effektive løsninger
- Demonstrere løsninger som skal bidra til å takle samfunnsutfordringer og gjøre byer i vekst mer bærekraftige.
- Stavanger var den første byen i Norge som fikk status som fyrtårnby i Horisont 2020-programmet. Mange har også latt seg inspirere av Triangulum, som har bidratt til at Stavanger legges merke til internasjonalt når det gjelder byutvikling i retning av smartere samfunn for deg og meg som innbygger, sier koordinator Seehuus.
Dette betyr Triangulum for deg
Fremdriften i Triangulum
De fem lokale partnerne er midt inne i gjennomføringsfasen som avsluttes i januar 2018. I løpet av 2017 og 2018 (fram til og med mars) vil prosjektet ferdigstille sine demonstrasjoner i byene – og først etter at følgebyene har testet og vi har evaluert våre data vil vi kunne si hva Triangulum «egentlig» har fått til.
Omtale
Hva skrives om Triangulum? Her er et knippe artikler om prosjektet.
- Regjeringen.no: EU land ser til Stavanger
- Teknisk Ukeblad: Reduserer CO2-utslipp og varmer bygninger med byens kloakk
- Teknisk Ukeblad: Slik skal Stavanger skape smarte byer i Europa
- NRK: Hundrevis kom for å sjekke ut bussene til Morten (20)
- Kommunalteknikk (s. 8-9): Stavanger - Norges eneste fyrtårnby
- VVS-forum: Varmepumpepris til Stavangers kloakkvarmesentral
Les mer om prosjektet og meld deg på nyhetsbrev
Side på norsk om Triangulum og det lokale partnerskapet
Kontaktinformasjon
Gerd Seehuus
Koordinator, Mission Cities Stavanger
- Mobil:
- 902 27 181
- E-post:
- gerd.seehuus@stavanger.kommune.no