Spis opp maten

Du kan spare 11 000 kroner i året på å ikke kaste mat. Med litt planlegging vil du spare penger og miljøet!

🤑 Spar 11 000 kroner – ved å ikke kaste mat!

Visste du at en vanlig familie kan spare over 11 000 kroner i året på å ikke kaste mat, og at par kan spare 8 065 kroner i året? Vi kaster bokstavelig talt penger rett i søpla, ved å kaste god og spiselig mat.

✅ Planlegg måltidene dine ut fra hva du har i kjøleskapet og i fryseren.

✅ Lag handleliste før du drar på butikken.

✅ Kjøp nedprisede varer med kort holdbarhet og ha en plan for dem.

✅ Server heller små porsjoner middag enn én alt for stor. Frys ned rester og mat som går ut på dato.

✅ Legg inn restedager i middagsmenyen og stol på sansene dine, ikke bare datomerkingen. Produkter med "best før"-merking er også ofte gode etter!

Illustrasjon av hva som kan skjæres bort, hva som bør kastes og hva som kan spises.
Selv om noe av dette var råttent og skulle kastes, finner du også mye godt dersom du fjerner det dårlige.

🍎 Tips til å kaste mindre

Vi kaster mest måltidsrester, brød, frukt og grønt. Restene dine kan fungere godt som lunsj på jobben dagen etter, de kan puttes i fryseren eller spises til kvelds samme dag. Du kan fryse ned brød og ta kun opp de brødskivene du trenger, eller så kan de bli krutonger i en suppe.

Tips til å kaste mindre måltidsrester:

  • Få oversikt over hvem som kommer til middag og porsjoner riktig mengde mat
  • Kjøl ned maten, legg i tette bokser i kjøleskapet eller fryser og spis dagen etter
  • Forsyn deg flere ganger. Det er enklere å ta vare på rester fra gryter enn fra tallerkenene
  • Prioriter å rydde bort maten før du tar oppvasken, slik at maten ikke blir stående for lenge ute.

Tips til å kaste mindre brød:

  • Frys brød i skiver og ta opp det du trenger den dagen.
  • Gi brødet nytt liv med litt vann på skorpen og et par minutter i en varm ovn
  • Tørt brød kan du bruke til krutonger, arme riddere, brødpudding eller ha det rett i suppen.

Tips til å kaste mindre frukt og grønt:

  • Sjekk hvordan du skal oppbevare frukt og grønnsaker på frukt.no
  • Moden betyr bare mer smak, ikke at det er dårlig
  • Bløte eller slappe grønnsaker kan du ha i saus, suppe eller gryte
  • Gi salat og andre slappe grønnsaker et langt isbad så kvikner de til
  • Legg en boks i fryseren der du kan samle grønnsaksrester til gryter og supper. Eller frukt til smoothie eller baking

🍌 Det tar ni måneder å dyrke en banan

Og så skal den i tillegg transporteres halve jorda rundt før den havner på vårt kjøkken og kanskje til og med i søppelbøtten. Det blir brukt mye ressurser på å produsere, frakte og lagre mat.

👉 Bananene er ikke modne når de kommer til Norge. Det finnes derfor bananmodneri! Her jobber bananmodnere hver dag med å overvåke bananene nøye.

Dette kan brune og overmodne bananer brukes til:

  • Kake
  • Brød
  • Muffins
  • Pannekaker
  • Milkshake
  • Is
  • Toast
  • Smoothie

🤯 Det blir kastet 140 000 bananer hver eneste dag! Bananer blir ofte kastet i butikken før de er blitt solgt. Dette er fordi vi knekker av bananer fra klasen og de som ligger igjen vil ingen ha. Kasting av spiselig mat fører til unødvendige klimagassutslipp.

Kjøp en enslig overmoden banan og go bananas!

👅 Best før og ofte god etter

Du blir ikke syk av å se, lukte og smake på meierivarer som har gått ut på dato. Vanligvis holder disse varene mye lenger og alle er merket med «best før».

Hvis du lukter at rømmen eller fløten først har blitt litt sur, putt den i en vaffelrøre eller lag pannekaker. 🧇 🥞

→ Pssst! Meierivarer kan også fryses hvis du ser at du har kjøpt mer enn du klarer å spise eller drikke opp.

🤝 Bli en restevenn! 

Restevenn skal inspirere til å kaste mindre mat og drives av Stavanger kommune i samarbeid med nabokommunene og IVAR IKS. Her får man råd om matvarer og oppbevaring, bedre planlegging av innkjøp og gode restetips

Slik blir du en restevenn:

  • Bruk sansene! Se, lukt, smak før du kaster.
  • Vit hva du har i kjøleskap, skap og skuffer
  • Bruk handleliste og planlegg ukens måltider
  • Frys ned det du har for mye av
  • Skriv åpningsdato på glass, bokser og pakninger.

Visste du at…

  • Tørt brød kan bli krutonger?
  • Vårløken blir som ny i vann?
  • Du kan koke kraft på rekeskallet og bruke til sauser og supper?
  • Egg holder seg lenge og at en undersøkelse viser at selv syv måneder gamle egg er helt trygge å spise?

👀 Gratis matsvinn-spill for hele familien!

Bilde av stigespillet
Trykk på bildet for å få en versjon som du kan laste ned og ta utskrift av. Stigespillet "Spis meg, ikke kast meg" er utviklet av Gabriele Brennhaugen og tegnet av Egil Bjørøen.

Trykk på bildet for å få en versjon som du kan laste ned og ta utskrift av. Stigespillet "Spis meg, ikke kast meg" er utviklet av Gabriele Brennhaugen og tegnet av Egil Bjørøen. 

Hva med å samle hele familien til en spillekveld med lek og læring? Da er stigespillet "Spis meg, ikke kast meg" et godt alternativ.

Stigespillet gjør både barn og voksne litt mer bevisste på verdien av mat og gir deg tips til hvordan du kan unngå å kaste mat.  

Last ned spillet her og ta en utskrift i A3-format. Finn noe du kan bruke som spillebrikker, trill en terning og unngå å gå på en matsvinnblemme. Hvem spiser opp maten først? 

🌎 Matsvinn påvirker klimaet 

Visste du at 1/3 av all mat som produseres ender opp som avfall? Det betyr en masse sløsing av ressurser og unødvendige klimagassutslipp, og er dårlig for lommeboka. Du kan gjøre noe for å redusere ditt bidrag til matsvinnet.

Rundt 8% av klimagassutslippene kommer fra matsvinn. Hvis matsvinnet hadde vært et land, ville det hatt det tredje største klimagassutslippet i verden (etter USA og Kina). For når mat kastes, brytes den ned og slipper ut en gass som heter metan. Dette er en kraftig drivhusgass som påvirker klimaet. 

Les mer om matsvinn

En brokkoli på et skjærebrett som viser at du også kan bruke brokkolistilken
Stilken til brokkolien kan også spises! Den kan brukes i suppe, matmuffins, wok og kan spises både stekt, kokt og rå sammen med en god dipp.

Stilken til brokkolien kan også spises! Den kan brukes i suppe, matmuffins, wok og kan spises både stekt, kokt og rå sammen med en god dipp.

En smilende, moden og søt banan
Bananer kan også fryses. Brune og modne bananer smaker søtest.

Bananer kan også fryses. Brune og modne bananer smaker søtest.

Bruk energien klokt, sett på lokket slik at du ikke bruker masse energi på å varme opp

Bruk energien klokt! ⚡️

Bruker du energien effektivt og reduserer der du kan, slipper du besøk av energityvene. Energityvene er små handlinger vi gjør i løpet av en dag som sløser energien bort.

Her får du gode råd og tips til hvordan du kan bruke energien klokt.