PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. HØP 2025: Et budsjett for strammere tider

HØP 2025: Et budsjett for strammere tider

Kommunedirektør Per Kristian Vareide har ett hovedbudskap til ansatte: Alle må bidra. – Vi legger fram et nøkternt og forsvarlig budsjett. Et budsjett som prioriterer de viktigste områdene og som samtidig toner ned flere tilbud og tjenester som ikke er lovpålagte, sier han.

Per Kristian Vareide presenterte forslag til handlings- og økonomiplan 25. oktober.

Per Kristian Vareide presenterte forslag til handlings- og økonomiplan 25. oktober.

Stavanger kommunes handlings- og økonomiplan (HØP) er et omfattende dokument, men det er likevel et poeng som er gjennomgående i år: Forebygging

– Vi må vri måten vi jobber på i de to største tjenesteområdene våre. Både innenfor helse og velferd og oppvekst og utdanning må vi satse enda sterkere på forebygging, sier Vareide.  

Innenfor oppvekst og utdanning ønsker kommunedirektøren blant annet å flytte ressurser fra skole til andre tjenester. Innenfor helse og velferd må forebyggingen skje gjennom å flytte ressurser fra øverst til nederst i innsatstrappen.  
– Stavanger har vært velsignet med helt andre økonomiske muskler enn mange andre kommuner. Nå blir vi likere de andre. Det betyr at vi fortsatt skal levere forsvarlige og lovpålagte tjenester, og at vi må flytte ressurser der vi får mest igjen for dem, sier Vareide.  

Enkelte lurer kanskje på hvordan kommunedirektøren skiller mellom begrepene “omstilling” og “kutt” i forbindelse med HØP-arbeidet.
– Omstilling er det vi gjør - kutt er hvordan omstillingen synliggjøres i budsjettene våre, sier kommunedirektøren.  

Se kommunedirektørens presentasjon direkte: 

Bekymret over sykefravær og sosialutgifter
Kommunedirektøren er fortsatt bekymret over det høye sykefraværet i kommunen.  
– Ordet «sykefravær» er nevnt 55 ganger i årets handlings- og økonomiplan. Å få ned sykefraværet er en av de aller viktigste utfordringene organisasjonen vår står overfor. Det pågår mye godt arbeid på feltet som jeg har tro på vil gi resultater på sikt, sier han.  

Samtidig som sykefraværet er høyt er det et annet område som bekymrer kommunedirektøren, og det er økningen i sosialhjelpsutbetalinger.  

Økonomiske rammebetingelser
Kommunedirektørens forslag innebærer investeringer i varige driftsmidler, aksjer og andeler på kr 7,51 mrd. i planperioden. Dette stiller krav til overskudd i den ordinære driften for å få til nødvendige overføringer fra drift til investering for å dekke økte avdrag og renter.  

  • Det legges opp til et netto driftsresultat på 1 % i 2025, synkende til 0,4 % i 2028, betydelig lavere enn måltallet på minimum 2 %.  
  • Egenfinansieringen av kommunekassens investeringer er gjennomsnittlig 42 % i fireårsperioden.  
  • Gjeldsgraden øker fra 72 % i 2025 til 87 % i 2028.

Bruker mindre på administrasjon
Å se nøye på stabs- og støttefunksjonene er en sentral del av omstillingsarbeidet som for alvor startet opp våren 2024.  

– Stavanger kommune har en solid administrasjon som er viktig for tjenestekvaliteten. En administrasjon som understøtter driften, leverer gode saksunderlag og understøtter endring og omstilling i resten av organisasjonen. Den nylig gjennomførte administrasjonsanalysen fra Agenda Kaupang viser at Stavanger ligger under gjennomsnittet på administrasjonsutgifter, men at vi ligger litt høyere enn blant andre Sandnes, Asker, Bærum og Trondheim, sier kommunedirektør Vareide.  

Kommunedirektøren har lagt inn høyere kutt i administrasjonen enn i tjenesteområdene for øvrig. 

Kvernevik skole bygges som planlagt
Kommunedirektøren er tydelig på at kommunen skal og må se nøye på alle utgifter i årene som kommer. Det omfattende byggeprosjektet Kvernevik skole ligger inne i forslaget til budsjett som planlagt, men kommunedirektøren advarer samtidig om at slike omfattende prosjekter ikke bør prioriteres i årene som kommer.  
– Dette prosjektet vokste fra en rehabilitering av en skole til å bli et svært kostbart byutviklingsprosjekt. I de kommende årene vil vi ikke ha økonomi til mange slike prosjekter, sier kommunedirektøren. 

Økte gebyrer for vann og renovasjon
Gebyrer og andre inntekter for renovasjon økes med 12 % for 2025. Det utgjør 32,66 millioner kroner. Utover i perioden økes dette til 46,6 millioner, 60,7 millioner og 59,7 millioner kroner i årene 2025 – 2028. 
 
Vanngebyrene øker også. De siste årene har kommunen brukt av selvkostfondet for å gradvis øke gebyrene etter prisene til IVAR IKS steg vesentlig fra 2022 til 2023. Ved utgangen av 2024 regner man med at selvkostfondet er tomt. Samtidig som fondet er tomt øker også prisene fra IVAR IKS. Det betyr at kommunen må hente inn 16,16 millioner kroner i økte vanngebyrer i 2025, økende til 28,45 millioner, 37,25 millioner og 44,31 millioner kroner i årene 2025 til 2028.  

Ikke rom for folkebad, men kunstmuseet får tak
Kommunedirektøren foreslår å skrinlegge planer om folkebad i Stavanger. Allaktivitetshus på Kvalaberg er heller ikke med.  

– Den økonomiske situasjonen gir ikke rom for slike investeringer nå. Vi må tenke oss om to ganger før vi øker kostnadene, sier Vareide.  

Det er lagt inn 4 millioner kroner neste år til utbedring av taket på Stavanger kunstmuseum 

Les også: 

Per Kristian Vareide

kommunedirektør

Mobil:
930 12 291
E-post:
per.kristian.vareide@stavanger.kommune.no

Kjartan Møller

direktør for økonomi og organisasjon

Mobil:
900 80 756
E-post:
kjartan.moller@stavanger.kommune.no

Marianne Sigurdsen Schwerdt

Økonomisjef

Mobil:
920 35 649
Telefon:
51 50 72 03
E-post:
marianne.sigurdsen.schwerdt@stavanger.kommune.no