- En del steder i Stavanger kan jorda være forurenset av kjemiske stoffer.
- Dersom du skal grave eller bygge, må du undersøke dette nærmere.
- Hvis grunnen er forurenset, må du lage en plan for å håndtere forurensningen og få den godkjent av kommunen.
Forurenset grunn i Stavanger
Kort fortalt:
Information in other languages
Hva må man gjøre?
Den som skal bygge eller grave, har plikt til å vurdere om det kan være forurenset grunn i området. Ut fra stedets historie og tidligere aktivitet i området kan man danne seg et bilde.
Hvis man antar eller mistenker at grunnen er forurenset, må man undersøke nærmere. Ansvaret ligger på tiltakshaveren, som kan være grunneier, entreprenør eller utbygger.
Dersom det viser seg at grunnen er forurenset, må tiltakshaveren lage en plan for hvordan forurensningen skal bli håndtert. Planen må sendes på epost til Stavanger kommune ved avdeling for klima og miljø. Kommunen stiller krav og setter betingelser som tiltakshaveren må følge.
Hvor kan grunnen være forurenset?
Stavanger kommune har laget et kart som viser hvor det er sannsynlig at det er forurensning i grunnen. Kartet kalles «aktsomhetskart» fordi det viser hvor man må være aktsom, oppmerksom, hvis man planlegger å grave eller bygge.
Miljødirektoratet har også samlet informasjon fra kartlegging og registrering av forurensningssaker som myndighetene kjenner til. Denne informasjonen finner du på nettstedet grunnforurensning.no
Hvordan håndtere fyllitt
Fyllitt er den dominerende bergarten i Stavanger kommune. I kontakt med vann og luft, kan fyllitten lekke miljøskadelige tungmetaller. Fyllitt må derfor håndteres som forurenset grunn dersom ikke annet er dokumentert jf. forurensingsforskriften § 2-3.
Statsforvalteren i Rogaland har gitt anbefalinger for analysemetode for å etablere forurensingspotensialet til bergarten: Veiledere for arbeid i fyllitt | Statsforvalteren i Rogaland
Plan for å håndtere fyllittmassen
Ved graving i fyllitt i et tiltaksområde skal det lages en tiltaksplan med mindre det er avklart at fyllitten ikke kan regnes som forurenset grunn. Tiltaksplanen må inneholde en massehåndteringsplan for disponering av overskuddsmasser av fyllitt innenfor tiltaksområdet. Tiltaksplanen med massehåndteringsplan må godkjennes av Stavanger kommune før tiltak kan igangsettes.
Retningslinjer for hva som bør inngå i planen:
- Estimert mengde overskuddsmasser av fyllitt
- Vurdering av vannresipient (sårbarhet) og skadepotensialet på resipient
- Ut fra resipientens sårbarhet kan det bli behov for vannprøver/etterovervåkning
- Kart over nedslagsfelt og avrenningsmønsteret i tiltaksområdet
- Forebyggende tiltak/avbøtende tiltak for å unngå forurensning
- Tidsplan for når tiltakene blir gjennomført
- Beskrivelse av hvordan massene skal brukes
- Hvilke masser skal til godkjent mottak
- Områder for hvor fyllitt skal disponeres/gjenbrukes, markert i kart
Krav i tillatelse:
I en tillatelse vil Stavanger kommune kunne stille krav til overvåking av anleggsvann/overflatevann som passerer gjennom tiltaksområdet, og særlig når utslipp av dette vannet går til en sårbar resipient eller vernet vassdrag. Det vil også kunne stilles krav til at tiltakshaver gjennomfører tiltak for å hindre lufttilgang til massene og vanngjennomstrømning.
Fyllitt som er prøvetatt og analysert i henhold til Statsforvalterens veileder må også registeres i Statsforvalterens Temakart-Rogaland under kartlaget "Bergrunnsundersøkelse".
Overskuddsmasser av fyllitt som ikke skal disponeres innenfor tiltaksområdet eller leveres til godkjent mottak, krever tillatelse etter forurensningsloven fra Statsforvalteren.
Disse kravene og retningslinjene kan endre seg etter hvert som det kommer ny informasjon om fyllitten.
Naturlig forhøyede bakgrunnsverdier
All jord har et naturlig innhold av tungmetaller. Forurenset grunn har konsentrasjoner av helse- eller miljøfarlige stoffer over normverdiene. Noen steder har derimot grunnen naturlig høyere bakgrunnsverdi av helse- og miljøfarlige stoffer enn det som er fastsatt i normverdiene.
I Stavangerområdet er det naturlig forhøyet bakgrunnsnivå av arsen i fyllitt. Den lokale grenseverdien for arsen i fyllitt er derfor satt til 20 mg/kg. Denne grenseverdien gjelder innenfor kommunegrensen i Stavanger, men ikke i Finnøy og Rennesøy kommunedeler.
På grunn av syredannende potensial og utlekking av tungmetaller må fyllitt i Stavangerområdet håndteres som forurenset grunn dersom ikke annet er dokumentert jf. forurensingsforskriften § 2-3.
Gebyr for forurenset grunn
For behandling av saker om graving i forurenset grunn er det et diffirensiert gebyrsystem:
- Mindre saker av enkel karakter: kr 15 000
- Mellomstore saker: kr 30 000
- Store, kompliserte saker: kr 45 000
Veiledning og regelverk
Oversikt over grunnforurensning fra Miljødirektoratet
Forskrift om begrensning av forurensning, kapittel 2
Har du spørsmål, kontakt oss
Stig Magne Hordnes
rådgiver, klima og miljø
Mobil: 932 38 596, telefon: 51 50 77 76
Epost: stig.magne.hordnes@stavanger.kommune.no
Camilla Løland
rådgiver, klima og miljø
Telefon: 51 50 79 69
Epost: camilla.loland@stavanger.kommune.no
Aleksandra Nagi
rådgiver, renovasjon
Mobil: 957 78 743, telefon: 51 50 76 98,
Epost: aleksandra.jolanta.nagi@stavanger.kommune.no